Datum: 02-10-2023

Geen zorgen om Big Tech

De stijging van de lange rente van de laatste tijd zal veel ministers van Financiën slapeloze nachten bezorgen. De rentelasten beginnen namelijk her en der een behoorlijke hap uit de begroting te nemen. Maar ook beleggers zien donkere wolken boven de markten hangen en dan met name beleggers in de populaire technologie-aandelen. Geldt op de beurs immers niet de wijsheid dat wanneer de rente oploopt, de koersen van technologieaandelen dalen?

Cash is king

Op die veronderstelde negatieve correlatie tussen de rente en technologie-aandelen valt wel het een en ander af te dingen. De redenering is namelijk te simpel. Wanneer de rente oploopt omdat de economische groei toeneemt, is dat niet per definitie slecht. Techbedrijven profiteren immers van die groei zolang de winsten meer toenemen dan de rentelasten. Of het nu hebben over bijvoorbeeld Microsoft, Amazon, Alphabet of Nvida, Big Tech is enorm winstgevend en in staat om grote overnames te doen.

Bovendien heeft Big Tech zich tijdens de pandemie tegen een historisch lage rente op grote schaal geherfinancierd. De gemiddelde looptijd van de schulden is verlengd naar zo’n twaalf jaar. De rentelasten van Big Tech zijn daardoor veel lager dan voorheen en het aflossen van de schulden is nauwelijks een probleem.

En dan nog iets. Er wordt licht over het hoofd gezien dat grote techfondsen als Apple en Microsoft beschikken over een enorme hoeveelheid cash. Dat geld staat niet langer renteloos te verstoffen. In de Verenigde Staten ontvang je al snel 5 procent of meer. Bij bedragen van meer dan 100 miljard dollar op de rekening gaat dat aardig in de papieren lopen. Sterker nog, waarschijnlijk verdient Big Tech zelfs aan de rentestijging, omdat ze meer aan rente ontvangen dan ze over hun uitstaande schuld moeten betalen.

Technologie onderuit omdat de rente stijgt? Aandelen als Alphabet en Microsoft lijken eerder te profiteren van een stijgende rente. En al die rechtszaken dan die er tegen de grote techbedrijven worden aangespannen?

Amazon redt zich wel

De Amerikaanse mededingingsautoriteit eist dat het monopolie van Amazon wordt doorbroken en de concurrentie hersteld. Als de FTC wint zou de rechter Amazon ertoe kunnen dwingen onderdelen af te stoten. De vraag in deze is of een opsplitsingsscenario wel zo erg is. Soms is de som der delen meer waard dan het geheel. Voor veel beleggers is dé reden om aandelen Amazon te kopen immers de cloudcomputingdivisie Amazon Web Services (AWS), waar verreweg het meeste geld wordt verdiend.

Deze lucratieve divisie verzekerde zich onlangs van veel extra toekomstige omzet. Amazon kondigde namelijk aan 1,25 tot 4 miljard dollar te investeren in de AI-startup Anthropic. Deze startup is twee jaar geleden opgericht door ex-medewerkers van ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI en heeft de eigen chatbot Claude ontwikkeld. Beide bedrijven gaan een strategische samenwerking aan, waarbij Amazon de AI-technologie van Anthropic in z’n producten gaat implementeren en Anthropic van de AWS-cloud gebruik gaat maken.

Wat dat betreft lijkt het wel heel erg veel op samenwerking tussen Microsoft en OpenAI. Goed voorbeeld doet goed volgen. Wat daarnaast ook een rol speelt is dat Amazon, net zoals Alphabet overigens, eigen chips heeft ontwikkeld waarvan Amazon zelf zegt dat die even goed zijn als de chips van Nvidia. Dat laatste moet overigens nog blijken, maar wie weet kan de aangekondigde samenwerking hier het bewijs voor leveren. Amazon zou daarmee een nieuwe goudmijn kunnen aanboren.

Google ook

En ook tegen Google is in de Verenigde Staten de afgelopen maand een proces begonnen. Dat concern wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigd van onwettige marktpraktijken. Google zou jaarlijks miljarden betalen aan bedrijven als Apple of Samsung om de Google-zoekmachine een voorkeursbehandeling te laten krijgen.

Mocht Google de rechtszaak verliezen, dan worden waarschijnlijk dergelijke deals met smartphonemakers in de toekomst verboden. De kans dat het concern hierdoor activiteiten moet afsplitsen, bijvoorbeeld door de advertenties (de grote inkomstenbron) los te koppelen van de zoekmachine, is echter klein. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat Google als winnaar uit de bus komt, zelfs als de rechtszaak wordt verloren. Want als de zoekmachine echt zo goed is dat gebruikers niet willen overstappen, dan kan Alphabet de jaarlijkse betalingen aan bijvoorbeeld Apple (in 2021 naar schatting 15 miljard dollar) voortaan op zak houden.

Houden

Beleggers kunnen Big Tech dus rustig in hun portefeuille laten zitten, ook al loopt de rente op en wordt er geprobeerd de macht van de concerns te breken. Natuurlijk, de waarderingen van deze aandelen waren wellicht wat aan de hoge kant en in een wat minder beursklimaat gaat er dan iets van de waarde af, maar voor langetermijnbeleggers zou dat geen bezwaar moeten te zijn.