
Columns
Als belegger moet je zitvlees h ...
Er zijn momenteel veel, soms tegenstrijdige, indicatoren die het er voor beleggers niet eenvoudiger op maken...
Datum: 31-10-2022
De beurs van Hongkong vorige week maandag te maken met een stevig negatief sentiment en sloot maar liefst 6,3 procent lager. Grote op de beurs genoteerde technologiefondsen als Baidu (-12 procent), JD.com (-13 procent) en Tencent (-11 procent) lieten een forse veer.
De Chinese president Xi Jinping werd namelijk de zondag ervoor 'herkozen' voor een derde termijn. Beleggers zijn bang dat de strenge regelgeving voor onder andere Chinese techbedrijven wordt voortgezet.
De grote roerganger van China, Xi Jinping, consolideerde zijn macht op het vijfjaarlijkse partijcongres. Tijdens zijn toespraak bleven concrete maatregelen om de in het slop verkerende Chinese economie te stimuleren uit. Over de Chinese vastgoedcrisis zei hij alleen dat een huis moet zijn om in te wonen en niet om mee te speculeren. Ook zei hij dat het nul-tolerantiebeleid met betrekking tot Covid zal blijven bestaan. Maar hoe dit zich verhoudt tot zijn wens om China een 'open' economie te laten blijven en hoe dat de ontkoppeling met de wereldeconomie moet voorkomen, is nog niet helemaal duidelijk.
De vrees is - en niet alleen van beleggers - dat Xi, nu hij alleen maar jaknikkers om zich heen heeft verzameld, zijn gezag nog steviger kan laten gelden. Dat zou kunnen inhouden dat grote techbedrijven genationaliseerd zouden kunnen worden of in ieder geval nog meer beperkingen opgelegd zullen gaan krijgen. Xi heeft immers al eerder aangegeven dat hij een voorstander is van sterke staatsbedrijven.
Dat maakt dat er best een gerede kans is dat Chinese bedrijven verder in hun vrijheid beperkt zullen worden of zelfs zullen worden genationaliseerd. Dan zit je als (westerse) aandeelhouder mooi met lege handen. Denk maar niet dat je ook maar iets in de melk te brokkelen hebt.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat diverse analisten adviseren om weg te blijven van de Chinese effectenmarkten. Hoewel de Chinese politiek al lange tijd ondoorzichtig is, draagt de huidige sterke consolidatie van de macht niet bij aan het vertrouwen onder beleggers.
De waarderingen van Chinese aandelen, die al dicht bij een dieptepunt van 10 jaar staan, zullen waarschijnlijk verder onder druk komen te staan omdat internationale beleggers een hogere risicopremie zullen eisen. Overigens zijn en er natuurlijk ook analisten die juist de forse daling van begin vorige week als een uitgelezen koopkans zien.
Natuurlijk trokken de fors gedaalde Chinese noteringen ook de Amerikaanse noteringen van deze aandelen naar beneden. Zo sloot Alibaba in New York ruim 12 procent lager. In de ochtendhandel van vorige week maandag trokken de Chinese aandelen de Nasdaq in het rood, maar uiteindelijk wist deze toch met een aardige plus van bijna 1% te sluiten.
In AEX was er één aandeel dat enorm veel last had van de stevige daling van, met name, Tencent in Hongkong. Dit aandeel is natuurlijk Prosus.
Beleggers kunnen ook nog eens weinig geruststelling putten uit de Chinese economische groeicijfers. Die werden een week later gepubliceerd dan verwacht en waren - oh wat verrassend - beter dan verwacht. De publicatie van de groeicijfers werd uitgesteld in verband met het congres van de Communistische Partij.
De Chinese economie groeide afgelopen kwartaal met 3,9 procent, waarmee de groei dit jaar vooralsnog uitkomt op 3 procent. Dat cijfer ligt ruim onder de circa 5,5 procent waarop Beijing officieel rekent. In het tweede kwartaal bedroeg de groei slechts 0,4 procent vanwege de vele lockdowns in dat kwartaal. Maar, die lagere groei is helemaal niet erg volgens Xi. Hij wil immers veiligheid prioriteit geven boven economische groei.
Dat thema 'veiligheid' kunnen beleggers goed in hun oren knopen. Wat dat betreft heb ik ook nog wel een advies en dat is; blijf voor de veiligheid maar weg van de Chinese effectenmarkten. Xi’s wil is wet en dat maakt dat de lage waarderingen van Chinese aandelen in mijn ogen volledig terecht zijn.