Datum: 19-06-2023

Goed geluimd

De Amerikaanse inflatiecijfers vielen afgelopen week mee, waardoor de Federal Reserve de rente voor in ieder geval een maand ongemoeid kon laten en een rentepauze kon inlassen. Toch leidde dit niet tot euforie op de beurzen.

Dit kwam omdat Powell duidelijk liet weten dat en renteverlaging er voorlopig zeker nog niet in zit, aangezien de leden van de Fed de inflatie nog steeds te hoog vinden. Die mededeling veroorzaakte echter niet meer dan een kortstondige verstoring van de positieve stemming onder beleggers.

Stortvloed van onwelgevallig nieuws

Het blijft opvallend hoe veerkrachtig de beurzen zijn gebleken de afgelopen periode, ondanks de stortvloed van onwelgevallig nieuws. De inflatie daalt weliswaar, maar de kerninflatie blijft hardnekkig hoog.

De rente is in de Verenigde Staten in ruim een jaar tijd met 5%. In maart stormde er een bankencrisis over de markten. Nog maar kort geleden vochten de politici in Washington elkaar de tent uit vanwege het verhogen van het schuldenplafond.

De economie van de eurozone bevindt zich inmiddels officieel in een recessie en die van de Verenigde Staten lijkt er recht op af te stevenen. De omgekeerde rentecurve lijkt wederom een voorspellende waarde te hebben.

Beurzen lopen op de reële economie vooruit

Het bovenstaande is allemaal waar. Maar terwijl voortdurend wordt gewaarschuwd voor de nadelige gevolgen van een recessie, wordt gemakshalve vergeten dat aandelen gewoonlijk zo’n zes tot twaalf maanden op de reële economie vooruitlopen.

De oktoberbodem was acht maanden geleden. Beurzen beginnen vaak al weer te stijgen tijdens een recessie. Beleggers wachten het einde van een recessie nooit af, maar anticiperen erop. De berenmarkt van vorig jaar was achteraf verklaarbaar. De huidige rally over enige tijd misschien ook.

Rally heeft een smalle basis

Maar de smalle basis van deze rally dan? De bull market wordt, zoals we overal kunnen lezen, aangedreven door Big Tech. De Magnificent Seven zouden bijna volledig verantwoordelijk zijn voor de stijging. De overige 493 fondsen uit de S&P 500 kwamen nauwelijks van hun plaats.

De grote zeven hebben een enorme weging in de index. Wanneer de AI-euforie is uitgeraasd lijkt een correctie van de brede markt onvermijdelijk.

90 aandelen met all-time high

Dat vereist toch enige nuance. Inmiddels hebben reeds 90 aandelen uit deze index hun hoogste stand van de afgelopen twaalf maanden bereikt. En bij een zich voortzettende rally zullen er meer volgen. Niet alleen aandelen uit de technologiesector, maar ook opvallend veel aandelen uit de sectoren industrie, gezondheidszorg en duurzame consumptiegoederen doen het goed.

Zijn dat niet aandelen uit de conjunctuurgevoelige industriesector? En stijgen die in waarde met een recessie voor de deur? Is de markt gek geworden of weten beleggers meer? Feit is dat een correctie van de grote zeven niet per sé tot een brede marktcorrectie hoeft te leiden.

Zijn er dan helemaal geen wolken meer aan de lucht? Staan we aan de vooravond van de Mother of All Melt Ups (MAMU)? Oordeel wat dat betreft niet te snel. Nu het schuldenplafond voor een periode van twee jaar is verhoogd mag de Amerikaanse overheid weer lenen om de uitgaven te bekostigen. Dat wordt vol overgave gedaan.

Golf van emissies van staatsleningen

Er is al sprake van een golf van emissies van staatsleningen en die zal in de tweede helft van het jaar niet kleiner worden. In totaal zal er zo maar 1.000 miljard dollar aan nieuwe staatsobligaties worden uitgegeven.

Dat is een ware aanslag op de liquiditeit in de markten. Een (kleine) correctie later deze zomer valt daardoor niet uit te sluiten.

Dat is geen reden tot paniek, al kunnen beleggers dus nog steeds met tegenslagen te maken krijgen, hoe zonnig de wereld er nu ook uitziet. En, vergeet niet, aan de zijlijn heeft nog nooit iemand geld verdiend.