Datum: 15-08-2022

Grof geschut ingezet

Vorige week leek het er ineens op dat we misschien wel het ergste achter de rug hebben wat betreft de inflatie en dan met name in de Verenigde Staten. De stijging van de consumentenprijzen op jaarbasis aldaar daalde van 9,1 procent in juni naar 8,5 procent in juli, terwijl er 8,7 procent werd verwacht.

De kerninflatie (dus zonder rekening te houden met de energie- en voedselprijzen) bleef met 5,9 procent in juli gelijk aan juni terwijl er op een stijging naar 6,1 procent op jaarbasis werd gerekend. 

Vooral te danken aan lagere energieprijzen

Uit de gelijk gebleven kerninflatie blijkt dat de lagere inflatie vooral te danken is aan lagere prijzen voor energie. De prijs voor elektriciteit daalde afgelopen maand met 4,6 procent en benzine werd in de Verenigde Staten 7,7 procent goedkoper. Ook tweedehands auto’s werden 0,4 procent goedkoper. De gedaalde prijzen in deze categorieën waren voldoende om de ten opzichte van juni 1,1 procent hogere voedselprijzen en de 0,5 procent hogere woonlasten te compenseren. 

De lagere inflatie zou kunnen betekenen dat de Fed minder fors de rente hoeft te verhogen. Direct na de bekendmaking van de inflatiecijfers daalde de verwachting dat de Fed op 21 september aanstaande de rente met 75 basispunten zal verhogen met zo’n 30 procent. Het percentage analisten dat uitgaat van een verhoging van 75 basispunten bedraagt momenteel nog zo’n 37,5 procent. De overige 62,5 procent gaat uit van een verhoging van 50 basispunten. 

Tech en duurzaamheid in trek

Een lagere rente is goed voor de economie en verkleint de kans op een recessie. Natuurlijk blijft de inflatie historisch hoog en zouden de prijzen van energie weer kunnen stijgen. Maar daar hadden beleggers vorige week even geen boodschap aan en kochten vooral technologiewaarden. Want als de rente minder hoog wordt dan eerder verwacht, profiteren vooral de bedrijven daarvan die naar verwachting in de toekomst veel winst zullen maken. 

Aandelen die eveneens de wind in de zeilen hadden waren van bedrijven die duurzame producten of diensten leveren. De Amerikaanse heeft immers ingestemd met de Inflation Reduction Act of 2022. Met deze wet komt er de komende tien jaar 369 miljard dollar beschikbaar voor investeringen in het klimaat. 

Inflation Reduction Act: grof geschut

Met de Inflation Reduction Act wordt er grof geschut ingezet om te proberen niet alleen de inflatie te bestrijden maar ook om met investeringen in Amerikaanse duurzame energieprojecten de CO2-uitstoot in 2030 met 40 procent te verminderen. De meting is ten opzichte van de stand in 2005 en zal de afspraken van het Parijs-klimaatakkoord niet benaderen, maar de richting is in ieder geval ingezet. De inflatie zal worden aangepakt met een prijsplafond op medicijnen en een 800 dollar lagere zorgpremie voor veel Amerikanen. 

De rekening komt te liggen bij de bedrijven met meer dan 1 miljard dollar winst. Deze gaan minimaal 15 procent belasting betalen. Dit levert de Amerikaanse schatkist naar verwachting zo’n 313 miljard dollar op. Private equity is uitgezonderd van de belastingmaatregel. De maatregel dat er voortaan 1 procent belasting betaald moet worden over ingekochte eigen aandelen, levert 74 miljard dollar op. Amerikaanse huishoudens die per jaar niet meer verdienen dan 400.000 dollar, krijgen geen belastingverhoging.

Veel geld naar klimaat

Een groot deel van deze extra belastinginkomsten gaat dus naar het klimaat. Zo’n 60 miljard dollar is beschikbaar voor de binnenlandse productie van schone energie. Daarnaast krijgen de producenten van windmolens, zonnepanelen en batterijen belastingvermindering voor totaal 30 miljard dollar.

Ook komen er subsidies beschikbaar voor Amerikanen die een elektrische auto aanschaffen. Een 'tweedehandsje' levert 4.000 dollar subsidie op, een nieuwe elektrische auto 7.500 dollar. Maar dan mag deze niet meer kosten dan 55.000 dollar of 80.000 dollar voor een pick-up of SUV. Voor de vermindering van de uitstoot in de landbouw komt er 20 miljard dollar beschikbaar. En wie energievriendelijke huishoudapparaten koopt, krijgt in de toekomst korting via de overheid.

Mee-eten uit de belastingruif

Kortom, er zijn vele manieren voor bedrijven die een schoner klimaat bevorderen om de komende jaren mee te kunnen eten uit de belastingruif. Het kan niet anders of dit moeten we gaan terugzien in de omzet- en winstcijfers van deze bedrijven.