Datum: 24.08.2020

Het goud van de armen

Het jaar 2020 is het jaar van het coronavirus en de technologie-aandelen. Ook is dit het jaar van de wederopstanding van het goud als belegging. In de schaduw van deze veilige havens is echter een ander edelmetaal bezig aan een spectaculaire opmars.

Sinds het dieptepunt van de crisis is de prijs voor een troy ounce (31,1 gram) zilver gestegen met 135%. Waar komt de plotse interesse voor het poor man’s gold vandaan?

In de hoogtijdagen van de eurocrisis, ergens in april 2011, bereikte de prijs voor zilver een hoogste punt ooit van ruim 48 dollar. De vrees voor de ineenstorting van de euro en de enorme druk op het financiële stelsel deden beleggers massaal vluchten in de bekende vluchthavens, goud en zilver.

Metaal van de duivel

Historisch gezien volgt de prijs van zilver altijd het goud. Het reageert alleen later. Op het moment dat de prijs van zilver begint te stijgen, gaat het echter wel veel harder dan goud. Zo ook nu. Vanwege deze grotere beweeglijkheid staat het in de financiële wereld dan ook wel bekend als het metaal van de duivel. Het kan niet alleen hard stijgen, maar ook vrij plotseling weer snoeihard dalen.

Zilver is meer dan alleen maar een veilige vluchthaven in woelige tijden. Het wordt gebruikt voor sieraden en voorwerpen als bestek. Maar vooral de industriële toepassingen maken het metaal gewild.

Extra zet voor zilverprijs

Anders dan bij bijvoorbeeld goud wordt bij zilver ruim de helft van de productie gebruikt voor de industrie. Denk aan elektronica en zonnepanelen. Cruciaal voor de energietransitie en het is dan ook niet vreemd dat de inzet op een groene toekomst de zilverprijs een extra zet lijkt te geven. Naast vluchthaven kunnen beleggers met zilver inspelen op een heropleving van de reële economie.

Nu is de huidige rally het gevolg van de toegenomen onzekerheid in de wereld, van het zeer ruime monetaire beleid van centrale banken, van een grotere vraag uit de industrie maar vooral ook van een terugval in het aanbod. Zo’n 40% van al het zilver dat wereldwijd wordt gedolven is afkomstig uit slechts twee landen: Peru en Mexico.

Laten dat nu net twee landen zijn waar het coronavirus hard heeft toegeslagen. Vanwege het virus moesten mijnen worden gesloten. Bij het delven van zilver zijn de coronamaatregelen moeilijker te handhaven dan bij andere grondstoffen. Het zit namelijk dieper in de grond, waardoor afstand bewaren niet eenvoudig is. Het Silver Insitute, de brancheorganisatie van de zilversector, voorspelt dat er dit jaar 13% minder zilver uit de Zuid-Amerikaanse mijnen zal worden gehaald.

Minder aanbod, meer vraag

Nu de besmettingen wereldwijd weer toenemen dreigt het economisch herstel vertraging op te lopen. Met de gestage groei van het aantal besmettingen sluit een deel van de mijnen opnieuw de deuren. Minder aanbod, meer vraag.

De prijs van zilver wordt vaak uitgedrukt ten opzichte van het goud in de zogenaamde goud/zilverratio.

Op het dieptepunt van de coronacrisis was goud maar liefst 125 keer meer waard dan zilver. Sindsdien is de GSR (Gold Silver Ratio) echter gezakt naar 71 nu. Dat is nog steeds hoger dan het historisch gemiddelde van rond de 60.

Nog meer potentie?

Kan de prijs van zilver verder stijgen? In tegenstelling tot goud staat het nog 40% onder zijn historische top. Door de vergroening en de elektrificatie van de economie stijgt de vraag naar batterijen ongekend hard. Met behulp van zilver kunnen batterijen met een hogere capaciteit worden geproduceerd.

De onzekerheid over het virus en het ruime monetaire beleid van centrale banken zullen waarschijnlijk ook nog wel even aanhouden. Wellicht heeft het goud van de armen nog meer potentie.