Datum: 07-12-2020

Het is niet alles goud wat er blinkt

Met nog minder dan een maand te gaan is één van de meest volatiele beleggingsjaren ooit bijna voorbij. Beleggers en burgers hebben heel wat voor hun kiezen gekregen. Lockdowns die de economie aan de rand van de afgrond brachten, historisch ongekend grote steunoperaties van centrale banken en voortdurende onzekerheid aan het politieke front.

Beleggers zochten hun toevlucht in relatief veilige beleggingen of beleggingen die niet of nauwelijks te lijden hadden van de pandemie. Het is dan ook niet vreemd dat edelmetalen weer begonnen te blinken. De aandacht ging daarbij vooral uit naar de hernieuwde glorie van goud. In het kielzog van zijn grote broer deed zilver het echter nog beter.

Metaal van de duivel

Goud trekt altijd de meeste aandacht zodra er onrust ontstaat op de financiële markten en afgelopen voorjaar was dat niet anders. Na een aanvankelijke prijsval, samen met de rest van de markt, steeg de goudprijs tot in de zomer met zo’n 40%.

Veel spectaculairder was echter de rally in zilver. Na een aanvankelijke dip steeg de prijs van het metaal van de duivel, zoals het ook wel bekend staat vanwege zijn grote beweeglijkheid, met ruim 140% tot in de zomer. Bij een piek van ruim 29 dollar per troy ounce hield de prijsstijging halt, om vervolgens enigszins terug te vallen naar een prijs van ruim 23 dollar nu. Voor de goede orde, dat is nog steeds 30% meer dan aan het begin van het jaar.

Zilver is meer dan veilige haven

Nu wordt zilver vaak samen met goud gezien als een veilige vluchthaven. In tegenstelling tot zijn grote broer is zilver echter veel meer dan dat. Waar goud nauwelijks industriële toepassingen kent, wordt 85% van zilver aangewend voor industriële doeleinden. Denk daarbij aan zonnepanelen, mobiele telefoons, iPods, dvd’s en elektrische auto’s. Zilver is terug te vinden in vrijwel ieder elektronisch apparaat. Als iets een aan/uit knop heeft is er zilver bij betrokken.

Alleen al de zonnepanelen-industrie is goed voor 18% van de totale vraag naar zilver. Zo is de nieuwe Amerikaanse regering van plan om de komende vijf jaar 500 miljoen zonnepanelen te installeren. Goldman Sachs verwacht een stijging van 50%. Natuurlijk, de producenten van zonnepanelen zijn druk doende de hoeveelheid zilver die per paneel nodig is te verminderen, maar het zal de vraag niet elimineren.

5G

Naast zijn aandeel in de groene revolutie speelt zilver ook een belangrijke rol in de uitrol van 5G. De grootschalige wereldwijde ontwikkeling naar 5G zal de komende jaren één van de belangrijkste drijfveren worden achter de vraag naar zilver. De vraag naar razendsnel internet en de opwaardering van de bestaande netwerken zijn zonder het edelmetaal niet mogelijk.

En ook de wereldwijde elektrificatie van het automobielpark kan niet zonder zilver. Door batterijen aangedreven auto’s zullen de zilverconsumptie verder opdrijven. Naarmate auto’s geavanceerder worden vereisen ze immers een grotere hoeveelheid zilver.

Aanbod hapert

Terwijl de vraag naar zilver zal toenemen, hapert het aanbod. Zo wordt er in een gemiddeld jaar volgens The Silver Institute ongeveer 900 miljoen ounces zilver geconsumeerd, terwijl er slechts 700 miljoen door zilvermijnen kan worden geproduceerd. Daar kwam dit jaar dan nog bij dat als gevolg van het coronavirus mijnen in belangrijke producentenlanden Mexico en Peru gesloten moesten worden. Per saldo wordt er ieder jaar ingeteerd op de wereldwijde voorraad zilver.

Voeg daar het ruime monetaire beleid van de centrale banken aan toe: door de geldpersen op volle toeren te laten draaien heeft de Fed de waarde van de dollar niet bepaald geholpen. Dat zal de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid ook niet gebeuren.

Een verzwakkende dollar is goed voor de waarde van alle grondstoffen die immers in dollars worden afgerekend en dus ook voor zilver. Ook de neiging van grote bedrijven om in het kader van een wereldwijde vergroening steeds meer aan ESG-normen te willen voldoen, zal de zilverprijs geen kwaad doen. Groene beleggingen vereisen immers een dosis zilver.

Aantrekkelijkheid zilver

Een ruim monetair beleid, een wereldwijde vergroening door elektrificatie en een afnemend aanbod. Het zijn elementen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van zilver als beleggingsobject. Zilver is veel meer dan alleen maar een veilige vluchthaven.

Sterker nog, het is niet eens een veilige belegging. Maar daar waar bijvoorbeeld aandelen van bedrijven uit bovengenoemde sectoren soms tot stratosferische hoogten zijn gestegen, staat het zilver nog maar net op de helft van waar het ooit stond 2011. Het is niet alles goud wat er blinkt…