Datum: 09-08-2021

Kapitalisme? Oh nee, communisme

In China speelt er op dit moment van alles. Ten eerste wordt er in dit land sinds een tijdje serieus werk gemaakt van de strijd tegen de almacht van de grote technologiebedrijven als AliBaba, Tencent en Baidu. Het opzijzetten van topman Jack Ma van AliBaba was niet per sé persoonlijk tegen hem gericht. Maar daar eindigde het natuurlijk niet.

Enkele dagen na de Amerikaanse beursgang van taxi-app Didi grepen de Chinese autoriteiten in omdat ze zich zorgen maakten over de grote hoeveelheid data waarover Didi beschikt en verboden ze het bedrijf nieuwe cliënten aan te nemen. Volgens de autoriteiten vond de beursgang plaats ondanks het feit dat Didi sterk was aangeraden dat niet te doen.

Vervolgens werden Chinese ondernemingen die actief zijn op het gebied van online onderwijs gedwongen zich om te vormen naar non-profit organisaties, bedrijven zonder winstoogmerk dus. Daardoor zal dit soort ondernemingen het lastiger krijgen om nieuw geld op te halen.

Tencent op de korrel

Daar kwam vervolgens het nieuws overheen dat Tencent binnen 30 dagen de exclusieve rechten op muziek moet opgeven in China. Daarnaast krijgt het technologiebedrijf een boete van omgerekend 65.500 euro, al zal Tencent daar niet wakker van liggen. De Chinese autoriteiten zijn namelijk van mening dat de overname van China Music van vijf jaar geleden door Tencent met terugwerkende kracht in strijd is met de wet.

Tencent ligt verder (opnieuw) onder vuur omdat spelletjes, een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het concern, door de Chinese overheid als ‘opium voor de geest’ worden betiteld. Het lijkt alsof de Chinese autoriteiten zich ineens weer realiseren dat China een communistisch land is.

De Chinese techbedrijven zijn op het gebied van fintech veel verder dan bijvoorbeeld de Amerikaanse. Het geeft deze giganten een buitenproportionele macht. Zij weten immers meer van hun klanten dan de Chinese overheid weet. Dat kan de Chinese Communistische Partij nooit toestaan. Daarom worden er nu allerlei draconische maatregelen uit de kast gehaald, met veel onrust over de mogelijkheden om te beleggen in Chinese beursgenoteerde ondernemingen tot gevolg.

Eigen cryptomunt

In het kader van het grip krijgen op de geldstromen in het land is China ook het verst met het invoeren van CBDC (Central Bank Digital Currencies). Dat is niet slechts om de opmars van cryptocurrencies tegen te gaan.

Een door de centrale bank uitgegeven cryptomunt zou ook macht van de techbedrijven met hun online betaalservices voor een groot deel reduceren.

Technologie-oorlog

Daar komt nog bij dat China en de Verenigde Staten in een technologie-oorlog verwikkeld zijn. Het is een strijd waar op korte termijn geen einde aan lijkt te komen.

Deze oorlog is weliswaar begonnen door Trump, maar - in tegenstelling tot wat velen dachten - is die niet met zijn aftocht opgehouden. Sterker nog, Joe Biden heeft deze strijd juist geïntensiveerd. Zo laten de Verenigde Staten tijdelijk geen beursgangen meer toe van Chinese ondernemingen.

Vorige maand hebben al een paar Chinese bedrijven uit eigen beweging hun voorgenomen beursgang uitgesteld. Dat waren bijvoorbeeld LinkDoc Technology, actief op het gebied van datadienstverlening, en Hello, een app voor deelfietsen.

Vanuit Amerikaanse zijde wordt tevens onderzocht of het mogelijk is dat Amerikaanse pensioenfondsen niet langer in China mogen investeren. Het is een machtsstrijd met steeds verder strekkende gevolgen voor de rest van de wereld.

China discount

Er wordt inmiddels gesproken van een China discount. Dat is niet zo vreemd, want de Chinese beurzen doen het niet goed dit jaar, ondanks het feit dat de Chinese economie wel herstelt uit de pandemie.

Beleggen in Chinese aandelen lijkt met al het bovenstaande in het achterhoofd voor niet-Chinezen momenteel verre van interessant en ook nog eens steeds minder interessant te worden. In juli daalde de beurswaarde van in de Verenigde Staten genoteerde Chinese ondernemingen met maar liefst 22%.

Toch weerhoudt dat een aantal beleggers, of moet ik zeggen speculanten, er niet van geld in Chinese aandelen te steken. Het is nu eenmaal de grootste en meest liquide emerging market.

Let echter wel op. Het blijkt steeds meer dat, als je als buitenlandse belegger belegt in Chinese beursgenoteerde ondernemingen, je feitelijk vooral met de Chinese autoriteiten te maken krijgt. De China discount en de lange Chinese arm hebben allebei inmiddels serieuze vormen aangenomen.