Datum: 19-04-2021

Kwartaalrecord aan beursgangen, en dus?

De afgelopen week lieten vooral de Amerikaanse zakenbanken bij de presentatie van hun kwartaalcijfers zien dat de winst eruit spuit. Ze rapporteerden allemaal een verveelvoudiging van de winst ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Een belangrijke bijdrage aan deze winsten leverde de recordhoeveelheid aan beursgangen die zij mochten begeleiden. Zo zag Goldman Sachs, één van de banken die de cijfers rapporteerde, de inkomsten uit de activiteiten op het gebied van fusies en overnames en de begeleiding van beursgangen op jaarbasis met 73 procent stijgen. 

Coinbase

En het gaat maar door met beursintroducties. Vorige week was de veelbesproken beursgang van Coinbase, de aanbieder van een handelsplatform in cryptomunten, nog een groot succes. Hoewel dit een directe notering betrof, waarbij zonder de tussenkomst van zakenbanken rechtstreeks aan beleggers wordt verkocht, waren Goldman Sachs en J.P. Morgan toch hierbij betrokken. Het blijft overigens opmerkelijk dat een platform dat zo goed gedijt door het wantrouwen ten opzichte van het traditionele financiële systeem en fiatgeld, door de beursgang nu wel in dollars genoteerd staat. En de winst van Coinbase? Die wordt gerealiseerd met een in de financiële wereld heel traditioneel businessmodel, ook dat nog.

Gebruik maken van hoeveelheid geld

Volgens adviesbureau EY zijn er afgelopen kwartaal meer bedrijven naar de beurs gegaan dan in welk ander kwartaal dan ook uit de afgelopen twintig jaar. Maar liefst 430 nieuwe bedrijven werden wereldwijd beursgenoteerd. Ze haalden in de eerste drie maanden van dit jaar met z’n allen bij elkaar 105,6 miljard dollar op, een plus van 271 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

De beursnieuwelingen willen niet alleen gebruik maken van het positieve momentum dat momenteel heerst op de beurzen, maar ook van de grote hoeveelheid geld dat in omloop is en dat op zoek is naar rendement en van de angst dat het gedurende de zomer wel eens minder zal kunnen worden vanwege de onzekerheid rondom de ontwikkeling van de coronapandemie en het heropenen van de economie.

SPAC's als symptoom van overvloedig geld

Vooral de beursgang van SPAC’s (special purpose acquisition companies) droegen bij aan het record. Dit zijn investeerders die met een entiteit een zak met geld ophalen om vervolgens te fuseren met een niet-beursgenoteerde onderneming. Er kwamen er afgelopen kwartaal meer in notering dan in alle twaalf maanden van vorig jaar bij elkaar. SPAC’s zijn een symptoom van het overvloedige geld dat momenteel over de beursvloer heen stroomt. Geld is erg goedkoop en SPAC’s zijn daar simpelweg een gevolg van. Er is (te) veel geld op zoek naar (te) weinig (innovatieve) beleggingen. Je richt immers geen SPAC op om in bekende 'oude' namen te stappen als Royal Dutch Shell of Unilever.

Zonder verliezers ook geen winnaars

Deze SPAC’s zullen naar verwachting de koersen nog meer gaan opdrijven omdat het management van een SPAC binnen twee jaar een overnametarget gevonden moet hebben. Ze dragen feitelijk bij aan de vorming van een mogelijke zeepbel in vooral technologie- en andere groeifondsen. Aan de andere kant: zonder de vorming van zeepbellen is er ook geen innovatie. Er zal veel geld verkwist worden, maar zonder de vele verliezers zullen er ook geen winnaars zijn.

Toch vonden de meeste beursgangen plaats in Azië (200) terwijl SPAC’s daar (vooralsnog) niet toegelaten worden op de beurzen. In Noord-Amerika maakten 121 bedrijven afgelopen kwartaal hun debuut en in Europa/Midden Oosten/Afrika waren dit er 109.

Ga niet blind mee om de boot niet te missen

Overigens zijn niet alle beursgangen een succes. De eerste dag van de notering van de Britse maaltijdbezorger Deliveroo was ronduit teleurstellend en ook de koers van het aandeel InPost heeft na een positief beursdebuut een aardige veer moeten laten. Voor beleggers blijft het dan ook zaak om niet blind met elke beursgang of SPAC mee te willen doen omdat je bang bent om de boot te missen, maar altijd goed je huiswerk te doen. Een kwartaalrecord aan beursgangen wil namelijk niet zeggen dat de koersen van al die beursnieuwelingen ook tot recordhoogten zullen stijgen.