Datum: 24-10-2022

Ligt er een winstrecessie op de loer

Volgens sommige deskundigen is het wachten op een winstrecessie. Maar komt die er wel echt?

De tienjaarsrente in de Verenigde Staten liep eind vorige week met ruim 10 basispunten op naar 4,24%. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. De nog altijd sterke arbeidsmarkt en de opmerkingen van Philadelphia Fed-voorzitter Patrick Harker dat de Fed door zal gaan met het verhogen van de rente, waren hier debet aan.

Harker vindt de afzwakking van de inflatie teleurstellend en verwacht dat de beleidsrente voor het einde van het jaar ruim boven de 4% zal uitkomen.

Angst voor een winstrecessie

Nu worden beurzen niet alleen gestuurd door de rente, ook de bedrijfsresultaten zijn van belang. Daarom is het fijn dat het kwartaalcijferseizoen in volle gang is.

Geheel in lijn met de heersende stemming op de beurs waren de verwachtingen niet erg hoog gespannen. Een aantal deskundigen is zelfs van mening dat de verzamelde analisten veel te optimistisch zijn ondanks de neerwaarts bijgestelde taxaties. Het wachten zou zijn op een winstrecessie. Maar of die er echt komt?

Amerikaanse banken als graadmeter economie

Zoals gebruikelijk werd de aftrap verricht door de grote Amerikaanse banken. Gerenommeerde namen als JPMorgan, Citigroup, Bank of America en Wells Fargo kwamen door met hun kwartaalcijfers.

Nu is het belang van banken in de wereldwijde indices behoorlijk afgenomen. Dat was tot de kredietcrisis wel anders. Banken blijven echter interessant vanwege hun economische belang. Ze zijn immers sterk afhankelijk van de economie waarin ze opereren. Ze verlenen kredieten en diensten aan bedrijven en particulieren.

Banken zijn zodoende een uitstekend middel om de conditie van de economie te peilen. Blijven de consumenten besteden? Hoeveel spaargeld hebben ze nog staan? Hoe verloopt de vraag naar consumentenkrediet? Kunnen de creditcards afgelost worden? Worden er nog hypotheken verstrekt? Blijven bedrijven lenen? Kunnen de klanten wel blijven betalen? Hoe groot is de stroppenpot?

Geen signalen van een naderende malaise

Hoewel de genoemde grote Amerikaanse banken hun voorzieningen voor slechte leningen wel opvoerden en aangaven dat de economische groei enigszins vaart verminderde, waren er geen tekenen van een naderende malaise.

Op de een of andere manier hebben de hoge inflatie en de gestegen rente nog weinig invloed op de consumentenbestedingen. Alle banken rapporteerden beter dan verwachte resultaten en daarop stegen hun koersen.

Ook elders meevallers

Niet alleen de resultaten de banken vielen mee. PepsiCo, Walgreens en United Health overtroffen de verwachtingen eveneens.

Natuurlijk, het is nog veel te vroeg om victorie te kraaien. Maar tot op heden lijkt de Amerikaanse economie redelijk veerkrachtig te reageren op de gestegen inflatie en hogere rentes.

Maar de grote technologiebedrijven en ook andere grote namen moeten nog komen. Hun cijfers zullen ongetwijfeld de toon op de beurs verder zetten.

Wachten op betere tijden

Duur is de beurs niet meer. Het wachten is slechts op betere tijden. De inflatie zal toch eens pieken. En hoewel het gewicht van de banken in de indices is afgenomen, hebben ze misschien wel de toon gezet voor de komende tijd.

Selecteer bedrijven met pricing power

Meer dan ooit wordt het belangrijk om selectief te zijn. Beleggers kunnen het best bedrijven selecteren die de prijsstijgingen het hoofd kunnen bieden, bedrijven met pricing power dus.

Of kies voor bedrijven met een unieke dienst of een uniek product. Kijk daarvoor alleen maar naar de prima resultaten van ASML. In het woordenboek van dat soort bedrijven blijkt ‘winstrecessie’ op dit moment niet voor te komen. Het is nog veel te vroeg om de bodembel te luiden, maar voorlopig geeft zelfs een kleine rally beleggers weer even lucht.