Datum: 26-07-2021

Mr. Bond wijst de weg

Vorige week maandag kleurden de koersschermen rood. Het was weer zo’n dag dat Mr. Market er weinig zin in had. Het is een patroon dat we de afgelopen weken vaker zien. Meestal blijft het bij één nukkige dag waarna de weg naar boven weer wordt ingeslagen.

Net als vorige keren daalden de aandelen van banken, verzekeraars, oliebedrijven, vastgoed en industriële fondsen het hardst. De technologiefondsen bleven redelijk liggen of stegen zelfs een beetje. De tienjaars rente daalde.

Onder de oppervlakte onrustig

Het zijn bewegingen die beleggers aan het denken zouden moeten zetten. Waar de beurzen gestaag blijven stijgen met af en toe een mindere dag tussendoor, is het onder de oppervlakte onrustig. Al die nieuwe hoogste punten ooit zijn prachtig, maar bijvoorbeeld de Amerikaanse bankenindex is fors lager dan de top van begin juni. De Dow Jones Transportation Index zit ook midden in een correctie, de Russell 2000 eveneens.

Het meest in het oog lopend is toch de rente op de tienjaars staatsobligaties. De rente op de Amerikaanse staatsleningen stond begin mei nog op 1,76%, maar daalde vorige week onder de 1,2%. Dat is een daling van maar liefst een derde. Dat is geen correctie meer maar een stevige bearmarkt.

Reële rente

Het meest opvallend is de beweging van de reële rente. De voor inflatie gecorrigeerde rente op tienjaars staatsleningen staat ver onder nul en bevindt zich daarmee nog onder het niveau van de zomer van vorig jaar. Trump was toen nog president en er was nog geen vaccin tegen corona. Met andere woorden, terwijl het inflatiespook de markten vrees aanjaagt, staat de voor inflatie gecorrigeerde rente in de Verenigde Staten lager dan vorig jaar.

Economisch gevoelige aandelen zitten in een correctie en de Amerikaanse rente op een laagste punt ooit, zijn dat voorbodes van een groots economisch herstel? Wat willen de markten hiermee zeggen? De bedrijven rapporteren deze weken hun resultaten over het tweede kwartaal. Er wordt een enorme winstsprong verwacht. Het wordt wellicht het beste kwartaal ooit.

De rente en de beurzen kijken echter verder. Natuurlijk, de Amerikaanse economie groeit sterk en de winsten gaan door het dak, maar wat volgt er na? Hoe groot is de kans dat het in het volgende kwartaal nog beter wordt? De vergelijkingsbasis, het derde kwartaal van 2020, wordt immers veel uitdagender.

Consument gaat niet meer, maar anders besteden

Zakenbank Morgan Stanley stelde onlangs dat het tempo van het economisch herstel in de Verenigde Staten onhoudbaar zal blijken te zijn. De zakenbank adviseert zijn klanten daarom te kiezen voor een meer defensieve strategie.

De consument gaat op reis, uit eten en naar een concert nu het weer kan. Dat is waar, maar uitgaven aan duurzame goederen en het huis doe je normaal gesproken maar één keer. Die blijven niet doorgaan. Het is niet zozeer dat de consument meer gaat besteden, de consument gaat zijn geld anders besteden.

Mr. Bond weet meestal meer dan Mr. Stock

Beleggers zouden vooral de obligatiemarkt goed in de gaten moeten houden. Mr. Bond weet meestal meer dan Mr. Stock. De forse rentedaling de afgelopen twee maanden komt waarschijnlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De rentecurve wordt met de dag vlakker.

Het gaat te ver om een recessie aan te kondigen, maar vaak is een beetje minder meer op de beurs al voldoende voor een draai. Onder de oppervlakte lijken de aandelenmarkten daar al enige tijd mee bezig.