Datum: 28-08-2023

Nvidia levert

Drie maanden geleden, bij de cijferpresentatie over het eerste kwartaal van gebroken boekjaar 2024, kwam het Amerikaanse chipbedrijf Nvidia onverwacht met een heel sterke outlook voor het tweede kwartaal.

Topman Jensen Huang rekende op een omzet van ongeveer 11 miljard dollar, terwijl deze tot dan toe in een kwartaal nog nooit hoger was geweest dan 8,3 miljard dollar. De outlook was maar liefst 53 procent hoger dan de verwachting van analisten, die de lat voor tweede kwartaal toen nog op 7,15 miljard dollar hadden gelegd. De koers van het aandeel in reactie op dat goede nieuws ging van start met een plus van ruim 25 procent en is sindsdien stevig doorgestegen.

Een meer dan perfect kwartaal

De verwachtingen waren dus hooggespannen vorige week. Zo hoog zelfs, dat de uitkomst invloed zou kunnen hebben op het algehele kwakkelende beursklimaat. Gelukkig stelde de ontwerper van grafische chips beleggers niet teleur en loste het zijn eerder gedane belofte in - en zelfs meer dan dat. Want de eigen verwachtingen van Nvidia bleken nog te voorzichtig.

De omzet in het afgelopen kwartaal is uitgekomen op 13,51 miljard dollar, ruim boven zowel de eigen verwachting van het concern als die van analisten. Ook wat betreft de winst per aandeel waren de analisten te voorzichtig. Waar er volgens Bloomberg een aangepaste winst van 2,07 dollar per aandeel werd verwacht, kwam er 2,70 dollar aangepaste winst per aandeel uit de bus. Vorig jaar bedroeg de aangepaste winst per aandeel over deze periode 51 dollarcent. De totale nettowinst over het tweede kwartaal kwam uit op 6,74 miljard dollar (Non-GAAP). Dit was vorig jaar ‘maar’ 1,29 miljard dollar. Nvidia wist de winstmarge met niet minder dan 25,3 procentpunten op te hogen naar 71,2 procent.

Vooral bij de divisie die rekenkracht levert aan datacenters, nodig voor de boost in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, groeide de omzet stevig. Van de 13,51 miljard dollar omzet werd 10,32 miljard dollar bij datacenters weggezet. Dat is een plus van 171 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en ruim meer dan de 7,98 miljard dollar die analisten verwachtten volgens Bloomberg.

Een groot deel van deze omzetstijging is afkomstig uit China. Dat land slaat snel fors meer chips in voordat de Amerikaanse regering mogelijk de export naar Chinese bedrijven van deze chips zal verbieden. Overigens zei Nvidia-CFO Colette Kress tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers dat een mogelijk breder verbod op de levering van chips aan China niet direct materiële impact zal hebben op de cijfers van Nvidia.

De divisie Gaming, voorheen de belangrijkste divisie van het bedrijf, zag de omzet ook groeien, zij het in mindere mate. De omzet van deze divisie steeg met 22 procent tot 2,49 miljard dollar. Daarmee versloeg deze divisie eveneens de analistenconsensus, die op 2,38 miljard dollar lag.

Verwachtingen opgeschroefd

Over het derde, lopende, kwartaal verwacht Nvidia een omzet te realiseren van 16 miljard dollar, een plus van 170 procent jaar op jaar en ruim boven de lat van analisten die op zo’n 12,5 miljard dollar lag. Voor heel 2023 gaf het bedrijf geen outlook af.

Het techbedrijf zal voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Afgelopen kwartaal werd er voor 3,3 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Verder zullen beleggers beloond worden met een kwartaaldividend van 4 dollarcent per aandeel. Maar daar moeten aandeelhouders het niet van hebben.

De grootste verdienste zit ‘m in de koerswinst. Het aandeel ging dit jaar al met meer dan 220 procent omhoog. Toch lijkt er nog steeds rek in de koers te zitten. Denk alleen al aan het feit dat landen als Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten ook groot inzetten op kunstmatige intelligentie en alle orders die daarvoor nog zullen moeten worden geplaatst…