Datum: 12-12-2022

Oude dame vervangt jonge honden?

Op 19 december aanstaande verandert de samenstelling van de AEX. Per die datum zal Just Eat Takeaway degraderen naar de Midkapindex en zal de daarmee vrijgekomen plaats ingenomen worden door het investeringsvehikel Exor van de Italiaanse familie Agnelli. Op zich is dat jammer, maar zo werkt dat hier op de Nederlandse beurs. Het maakt de AEX-index steeds meer tot een internationale en steeds minder tot een nationale index.

Giovanni Agnelli was in 1899 de oprichter van het Fiat-concern. Naast aandelen in Fiat, dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van Stellantis, heeft Exor onder andere ook aandelen in Ferrari en de Turijnse voetbalclub Juventus. Juventus is één van de oudste voetbalclubs van Italië en wordt onder voetbalkenners daarom ook wel ‘de oude dame’ genoemd. Overigens betekent Juventus in het Latijn ‘jeugd’.

Beleggen in holdings

Met de opname van Exor in de AEX krijgt een tweede buitenlandse investeringsmaatschappij een plekje in de Amsterdamse hoofdindex. Al eerder werd het Zuid-Afrikaanse Prosus in de index opgenomen. Prosus en Exor worden ook wel holdingmaatschappijen genoemd.

Het beleggen in dergelijke holdings geeft beleggers diverse voordelen, zo konden we vorige week lezen in de blog van Cédric Proost, de Belgische auteur van het boek ‘Je bent jong en je wilt beleggen’. Zo kan er relatief eenvoudig met één koop in meerdere bedrijven tegelijk worden belegd, ook door de minder kapitaalkrachtige belegger.

Actief beheerd en duidelijke focus

Dit kan ook met het kopen van een indextracker, maar het voordeel van een holding is dat de beleggingen in het fonds actief beheerd worden door zeer kundige en ervaren personen met een persoonlijke betrokkenheid bij de holding. Aansprekende voorbeelden hiervan zijn de investeringsmaatschappij van beleggingsgoeroe Warren Buffett, Berkshire Hathaway, en de holdingmaatschappij van de familie Van der Vorm, HAL. Beide investeringsmaatschappijen versloegen al menig jaar de indices.

Naast ervaring en kundigheid kennen holdings ook een duidelijke focus op de lange termijn en hebben ze waardevolle connecties. Bovendien worden er naast beursgenoteerde bedrijven ook vaak niet-beursgenoteerde bedrijven in de holding opgenomen. Zo kunnen ook particulieren eenvoudig meeprofiteren van durfkapitaal dat een aanzienlijk groter potentieel rendement biedt. Een laatste voordeel tenslotte, is dat de families achter de holdingmaatschappij vaak aansturen op een aantrekkelijk en stabiel dividendrendement.

Gewone beleggers hebben niet veel te vertellen

Een nadeel van beleggen in holdings is dat 'gewone' beleggers vaak niet veel te vertellen hebben. Door middel van bepaalde aandeelhoudersstructuren is het stemrecht sterk ingeperkt. Een ander nadeel is dat door de hoeveelheid aan bedrijven de transparantie vaak ver te zoeken is. Al doen de meeste holdings op hun websites toch vaak hun uiterste best om zo veel mogelijk inzicht te geven.

Vaak worden holdings op de beurs tegen een korting verhandeld, mede dankzij het beperkte stemrecht. Alle belangen bij elkaar opgeteld zijn meestal meer waard dan de beurswaarde van de holding. Dit wordt de ‘holding discount’ genoemd. Omdat deze korting vaak een doorn in het oog is van de bestuurders van de holding, zoekt men naar oplossingen.

Korting bij Exor

Zo kwam Prosus van Zuid-Afrika naar Amsterdam om de handel te bevorderen. Op de beurs van Johannesburg was het aandeel veel te groot geworden. Hoewel de korting wel terugliep na de introductie in Amsterdam, was dit voor topman Bob van Dijk nog niet genoeg. Daarom loopt er bij Prosus nu een groot inkoopprogramma van eigen aandelen.

Ook bij Exor was de holding discount een reden om van Milaan naar Amsterdam te verhuizen. In Milaan was de korting ongeveer 40%. Die is sinds de verplaatsing van de handel naar Amsterdam afgenomen tot zo’n 20%.