Datum: 02-05-2022

Rustig ademhalen

Het aantal beleggende vrouwen neemt toe. Dat soort nieuws vind ik natuurlijk altijd leuk om te horen. Als de statistiek van Brand New Day representatief is, is het aandeel van beleggers dat vrouw is in Nederland inmiddels goed voor een derde van het totaal.

Deels zal dat komen omdat er steeds meer op wordt gehamerd bij vrouwen en meisjes dat het heel belangrijk is om zelf in je (toekomstig) inkomen te kunnen voorzien. Hoewel het meer gangbaar wordt, was en is het toch nog steeds vaak zo dat binnen de relatie de man die voor het inkomen zorgt en de vrouw die de zorg voor de kinderen voor haar rekening neemt.

Van oudsher minder interesse

En, van oudsher hebben veel vrouwen bedacht, of is er voor ze bedacht, dat financiële zaken beter aan hun echtgenoot konden worden overgelaten. Zolang dat goed gaat, hebben vrouwen veelal geen interesse of behoefte om zich daarmee te bemoeien.

Maar, omdat alles moet, zoals een paar keer per jaar op vakantie of die (te) dure woning, moet de vrouw ook voor inkomen zorgen. Helaas gebeurt dat vaak parttime. Omdat dit tweede inkomen zo hard nodig is om aan alle kosten te voldoen, is het doel om zelf in je levensonderhoud te voorzien, nog steeds niet gerealiseerd.

Gelukkig lukt het steeds meer vrouwen om carrière te maken en deze niet in de kiem te smoren omdat er kinderen komen. Het zijn vooral deze vrouwen die ook interesse krijgen in beleggen of het uit handen geven van de zorg voor een deel van hun vermogen. Wie niet afhankelijk wil zijn van haar partner of een karig pensioen, denkt en plant vooruit.

Optimaal rendement in plaats van maximaal rendement

De vrouwen die wel beleggen zijn over het algemeen voorzichtiger en nemen dus minder risico. Vaak blijven ze ook langer zitten in de beleggingen van hun keuze. Dat is alleen al vanuit kostenoogpunt verstandig om te doen. Ook zijn ze vaak meer bezig met het imago van een bedrijf en met duurzame aspecten in plaats van met rendement. Vrouwen gaan veelal niet voor het maximale rendement, maar voor het optimale rendement. Het onderste uit de kan, scoringsdrang, is de meeste vrouwen vreemd.

Maar, of je nu vrouw of man bent, het is voor iedereen interessant om de huidige tijd mee te maken als belegger. De laatste jaren gebeuren er immers dingen die zelden tot nooit zijn voorgekomen; negatieve rentes, centrale banken die obligaties opkopen, een pandemie, oorlog in Europa, nieuwe beleggingsvormen waaronder crypto’s, een massale aanwas van nieuwe beleggers, etc. 

Gooi niet zomaar groeibedrijven overboord

In het huidige tijdsbeeld zijn de hoge inflatie en de stijgende rente de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Het is echter van de zotte om groeiaandelen zo maar overboord te gooien vanwege die stijgende rente. Als belegger moet je echter wel altijd selectief zijn wat betreft je keuzes.

Bedrijven met een hoge koerswinstverhouding zin nu eenmaal gevoeliger voor een stijging van de rente. Die rentestijging zal op een gegeven moment echter ook begrensd worden omdat de gemiddelde overheid zich nu eenmaal helemaal geen hogere rentevoet kan permitteren.

De grote techbedrijven aan de andere kant laten nog steeds een sterke groei zien van zowel de omzet als de winst, beschikken over een enorme marktmacht en hebben niet alleen heel robuuste balansen maar ook nog ontzettend veel cash achter de hand.

Rustig blijven ademenhalen en doorbeleggen

Winst genererend vermogen van de bedrijven waarin je belegt, dat is waar het uiteindelijk om draait. Het leven is door de hoge inflatie voor heel veel mensen weliswaar iets duurder geworden, maar verder draait voor hen de wereld gewoon door. Ze gaan weer naar een restaurant, boeken een vakantie en klagen over het weer en de hoge energierekening.

In een dergelijk klimaat gedijen de meeste bedrijven ook wel goed. Rustig blijven ademhalen en nadenken blijft dan ook het devies.