Datum: 06-04-2021

'Sleepy Joe' zit niet stil

Sinds de kredietcrisis groeit de Amerikaanse economie ieder jaar harder dan de Europese. Mede op die economische golf konden de aandelenkoersen van Amerikaanse (technologie)bedrijven tot grote hoogten stijgen. Europese aandelen bleven daar telkens weer bij achter. Maar ook telkens weer was het analistengilde van voornamelijk de grootbanken van mening dat een draai van dure Amerikaanse naar goedkope Europese aandelen eraan zat te komen.

Inhaalslag Europese aandelen verwacht

Dit jaar, het jaar van het herstel uit de coronacrisis, zou het dan echt zover hebben moeten zijn. De achtergebleven Europese aandelen, voornamelijk waardeaandelen, zouden hun achterstand op de veel te hard op de muziek vooruitgelopen Amerikaanse technologieaandelen gaan inlopen. En de dollar? Die kon niet anders dan in waarde gaan dalen. Amerikaanse aandelen waren immers veel te duur en de Verenigde Staten waren veel harder getroffen door de coronapandemie dan Europa. Maar helaas, ook dit keer blijft het waarschijnlijk bij wensdenken, ondanks het feit dat de AEX de afgelopen week een nieuw hoogste punt ooit bereikte.

Infraplan Biden

Biden wil met zijn plan van 2.250 miljard dollar aan investeringen in de Amerikaanse infrastructuur nog een tandje bijschakelen. Zijn strategie daarbij heeft veel weg van de methode die voormalig president van de ECB Mario Draghi toepaste. Er wordt met veel aplomb een nieuwe strategie aangekondigd. Vervolgens wordt stapsgewijs uitgelekt hoe het een en ander eruit komt te zijn. Zo kunnen de financiële markten er alvast aan wennen. Zo lijkt het voorgestelde plan al een feit nog voordat het in het Amerikaanse Congres is goedgekeurd. Op een zeker moment wordt het punt bereikt waarop het aangekondigde plan eigenlijk niet meer kan worden teruggedraaid zonder (immense) schade aan te richten op de financiële markten. Biden zelf verwacht dit nieuwe plan na de zomer, en wellicht al in augustus, door het Congres te kunnen loodsen. Tot die tijd zal dat bedrag van 2.250 miljard dollar boven de markt hangen. Alleen dat al is goed om de (Amerikaanse) economie verder aan te jagen en de beurzen gaande te houden.

Waardestijging dollar

Feit is in ieder geval dat, volledig tegen de verwachtingen van begin dit jaar in, de dollar alweer een tijdje in waarde stijgt. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd wanneer je in ogenschouw neemt dat de Amerikaanse economie naar verwachting sneller zal aantrekken dan die van de rest van de wereld en dan vooral die van Europa. Een sterke dollar heeft een aantal voordelen voor de Verenigde Staten. Ten eerste trekt dat buitenlandse beleggers aan. Dat is niet vervelend wanneer je streeft naar economisch herstel. Een duurdere dollar is echter ook goed om de fors gestegen Amerikaanse import eenvoudiger te kunnen financieren. Economisch herstel in de Verenigde Staten betekent immers meer import omdat nu eenmaal veel goederen en diensten uit de rest van de wereld afkomstig zijn. Onder die import bevinden zich ook veel grondstoffen. En juist die grondstoffen zijn de laatste tijd flink duurder geworden. Door een oplopende dollar is dat voor de Amerikanen dan weer beter te betalen. Bovendien kan zo de gevreesde inflatie enigszins onder controle blijven en hoeft de Amerikaanse rente niet hard op te lopen.

Inzet is fors


Biden zet fors in en dat is zeker niet zonder risico. Het zou echter best goed kunnen uitpakken voor de Verenigde Staten. En wanneer de Amerikaanse economie echt zo hard gaat groeien als nu wordt voorspeld, kunnen de Amerikanen de rest van de wereld, inclusief Europa, zo maar op sleeptouw nemen. Als het een beetje meezit zou ‘Sleepy Joe’ wel eens de geschiedenis kunnen ingaan als een van de meest daadkrachtige Amerikaanse presidenten ooit. Voor beleggers hoeft dat niet vervelend uit te pakken.