Datum: 22-02-2021

Super-cycle in aantocht?

Tegen de achtergrond van de stijgende rente- en inflatieverwachtingen speelt er nog iets anders. Een 'slapende' asset class, grondstoffen, lijkt weer enigszins tot leven te komen. Wanneer we even een stap terugzetten en het langetermijnplaatje overzien, kunnen we stellen dat de huidige situatie op de financiële markten sterk lijkt op die van rond de eeuwwisseling.

Ook toen was technologie hot en waren grondstoffen - inclusief olie - uit de gratie. Het bleek echter een keerpunt.

Enorme rally tot 2008

Grondstoffen begonnen aan een enorme rally die acht jaar zou voortduren en vlak voor de uitbraak van de kredietcrisis zijn top zou bereiken met bijvoorbeeld een olieprijs van 147 dollar. Volgens sommigen was dat overigens de echte reden van de kredietcrisis, maar dat terzijde.

Na 2008 zou de Bloomberg Commodity-index aan een jarenlange bearmarkt beginnen die wellicht in maart 2020 ten einde kwam. De index daalde van 237 naar 59 punten, een daling van 75%. Exact in deze periode vonden de aandelenkoersen hun weg naar de hemel.

Bodem lijkt achter ons te liggen

Nu er wereldwijd een tekort lijkt te gaan ontstaan aan zo’n beetje alle grondstoffen, edelmetalen, industriële metalen, energie en soft commodity’s, lijkt de bodem in grondstoffen achter ons te liggen. Sinds maart vorig jaar liep de index al op van 59 naar 85 punten, een stijging van 44%. Maar gezien het punt waar we vandaan komen stelt dat nog niets voor.

Mijnbouwers rapporteren torenhoge winsten en verhogen hun dividenden naar niet eerder vertoonde niveaus. Goud en zilver zijn tot leven gekomen en de olieprijs is in 10 maanden van vrijwel niets weer opgelopen naar meer dan 60 dollar per vat. Goldman Sachs en Morgan Stanley deinzen er niet voor terug al weer koersdoelen van 100 dollar per vat te noemen.

Forse prijsstijgingen te verwachten

Er wordt door oliedeskundigen gesproken van een tekort aan olie over enige tijd. Dat lijkt overigens voor alle grondstoffen te gelden. Juist de energietransitie draagt daaraan bij. Immers, er zijn fors lagere investeringen gedaan en straks loopt de vraag verder op.

Eenzelfde verhaal gaat op voor bijvoorbeeld zilver en koper. Beiden zijn nodig voor de energietransitie, maar er is al jarenlang te weinig in nieuwe mijnen geïnvesteerd. Het gevolg is dat we waarschijnlijk forse prijsstijgingen kunnen verwachten.

Weer op een keerpunt?

De grote vraag is dan ook of we ons net als in 2000 op een keerpunt bevinden. Hebben de (gewone) aandelen net als toen (bijna) een voor top bereikt en staan we aan de vooravond van een nieuwe langjarige boom in grondstoffen? Grondstoffen zijn immers de enige asset class die niet heeft meegedaan aan de fenomenale koersstijgingen sinds de kredietcrisis. Het zou kunnen.

Maar het is uiteraard ook mogelijk dat beleggers, zoals wel vaker, in hun enthousiasme iets te snel over elkaar heen struikelen op weg naar dezelfde beleggingen met een mogelijke toekomstige teleurstelling tot gevolg. Inderdaad, grondstoffen zijn enerzijds veroorzaker van hogere inflatie, maar bieden anderzijds daar ook een zekere bescherming tegen, net als bedrijven die de grondstoffen delven.

Wat gebeurt er precies?

Verder is het van belang in de commotie over de stijgende rente goed in de gaten te houden wat er nu precies gebeurt. De nominale rente is inderdaad opgelopen en de inflatieverwachting ook. Maar de reële rente, gecorrigeerd voor de inflatie, is verder gedaald.

Zolang de centrale banken bereid zijn de inflatie wat op te laten lopen en de nominale rente niet verhogen, zakt de reële rente verder. Daardoor kan de vreemde situatie ontstaan dat ondanks oplopende inflatie en nominale rente, de reële rente gelijk blijft of zelfs verder zakt.

Schulden verdwijnen als sneeuw voor de zon

Een lagere reële rente is gunstig voor een belegging in aandelen. De wereld zit zo diep in de schulden na de pandemie dat de centrale banken het huidige beleid van financiële repressie niet snel zullen laten varen. Zolang de rente immers lager is dan de economische groei smelten de schulden als sneeuw voor de zon en blijft de huidige situatie voor beleggers gunstig.