Datum: 20-02-2023

Told you so...

Vandaag publiceert het Amerikaanse Arbeidsbureau de inflatie over de afgelopen maand. Het Bureau of Labor Statistics maakte bekend dat de consumentenprijzen met 0,5 procent op maandbasis stegen, waardoor het cijfer op jaarbasis daalde van 6,5 procent in december naar 6,4 procent in januari.

Economen hadden op 6,2 procent gehoopt. Gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen kwam de zogeheten kerninflatie uit op 0,4 procent om maandbasis, gelijk aan het niveau van december. Op jaarbasis daalde het van 5,7 procent naar 5,6 procent, waar op 5,5 procent werd gerekend. 

Fed heeft meer tijd nodig dan verwacht

Het lijkt allemaal enigszins gerommel in de marge, maar dat had wel ten gevolg dat beleggers niet echt goed wisten wat ze er mee aan moesten. Enerzijds zien we het tempo van de jaarlijkse stijging duidelijk vertraagt en dat zou de markten steun moeten bieden.

Maar anderzijds toont het rapport aan dat de Fed meer tijd dan verwacht nodig zal hebben om de inflatie onder controle te krijgen. De cijfers lijken een bevestiging voor de Federal Reserve dat de inflatie hardnekkiger is dan door velen gedacht. De Amerikaanse centrale bank heeft immers voortdurend aangegeven dat de inflatie weliswaar afneemt, maar nog niet verdwenen is.

Dalende benzineprijs

De dalende prijs voor benzine was maandenlang één van de voornaamste oorzaken van de afnemende inflatie. In januari is de prijs voor een gallon in de Verenigde Staten echter weer met 9 procent gestegen.

Ook de prijs van tweedehands auto’s is na een maandenlange daling weer aan het oplopen. De Manheim Used Vehicle Value Index vertoont sinds een tijdje weer een opgaande lijn. De huren, een belangrijk onderdeel uit het inflatiemandje, vertonen daarnaast nog weinig aanstalten om te zakken. 

Told you so...

Het zijn verschijnselen waar de centrale bank steeds voor heeft gewaarschuwd. Die waarschuwingen werden door beleggers tot dusver veelal in de wind  geslagen. Het ijzersterke banenrapport van begin deze maand bracht de markten echter tot enige bezinning. Voor het eerst kwamen de markten weer in de richting van de centrale bank.

Waar de Fed een piek in de Fed Funds Rate van 5,2 procent verwacht lijken de termijnmarkten inmiddels ook een Fed Funds Rate van boven de 5 procent in te prijzen. Told you so, zullen de bestuurders van de Fed wel denken. 

Waren beleggers te enthousiast?

Waren beleggers niet te enthousiast? De prijzen van olie en aardgas zijn weliswaar flink gedaald, maar een nieuwe stijging is niet uitgesloten. Op de oliemarkt heerst krapte en in Europa moeten de gasvoorraden deze zomer weer aangevuld worden. Deze keer zal dat niet meer met Russisch aardgas gebeuren. Ook de prijzen van industriële metalen kunnen sterk gaan oplopen als gevolg van de energietransitie.

Inflatie is nu eenmaal een hardnekkig fenomeen. Zeker, een afname naar 3-4 procent lijkt waarschijnlijk. Maar de stijgende prijzen sijpelen uiteindelijk steeds meer door in de reële economie. Feit is wel dat zelfs wanneer de CPI maand-op-maand nog enkele maanden met 0,5 procent zal stijgen de inflatie op jaarbasis zal blijven zakken. De vergelijkingsbasis met vorig jaar is immers nog steeds gunstig. Ergens in het tweede kwartaal zou de CPI onder de Fed Funds Rate kunnen zakken. 

Wat als de inflatie op 3-4 procent blijft steken?

Maar wat als de inflatie op een niveau van 3-4 procent blijft steken? Blijft de Fed dan verkrappen met alle gevolgen voor de economie van dien of last zij een rentepauze in? Besluit de centrale bank met een dergelijke inflatie te kunnen leven?

Wat zijn de gevolgen daarvan voor de bedrijfsresultaten, voor de economie en voor de inflatieverwachtingen van de consument? De onzekerheid zal nog wel enige tijd boven de markten blijven hangen.