Datum: 27-06-2022

Van inflatievrees naar recessieangst

De afgelopen week vonden er opmerkelijke bewegingen plaats op de obligatiemarkten wereldwijd. Zo daalde de tienjaars rente in de Verenigde Staten in een week tijd van 3,5 naar 3 procent gisteren. Een soortgelijke beweging zagen we in de Duitse Bund. Die rente zakte van 1,93 naar 1,43 procent. Afgelopen donderdag gingen er op één dag meer dan 21 basispunten van deze rente af.

Dat is in de recente geschiedenis maar 4 keer eerder gebeurd. Een deel van deze rentedalingen was het gevolg van de tegenvallende inkoopmanagersindices. Deze cijfers waren echter niet meer dan een bevestiging van iets waar de markten al langer rekening mee houden, namelijk een naderende recessie.

Zo snel kan het gaan

Zo snel kan het dus gaan. Waar de markten kort geleden nog in de ban van de serie renteverhogingen die in het verschiet liggen om de torenhoge inflatie te bestrijden, heeft nu de inflatievrees plaatsgemaakt voor een recessieangst. De inflatieverwachting vijf jaar vooruit is inmiddels nog maar 2,31 procent.

De aanvankelijke vrees dat de centrale banken in hun ijver om de inflatie te bestrijden de economie in een recessie kunnen duwen lijkt daarmee bewaarheid te worden. Het is iets wat Jerome Powell zich met zoveel woorden deze week tijdens een hoorzitting in het Congres ook liet ontvallen. Hij gaf aan dat een recessie niet onvermijdelijk is.

Er gaat een andere wind waaien

De markten lijken daarmee een enigszins ander gezicht te krijgen. Zo zijn de energieprijzen in korte tijd fors lager geworden. De prijs voor een vat Brent-olie zakte vorige week even tot onder de 107 dollar. Dat is 20% lager dan in het begin van de Russische invasie in Oekraïne. De prijs voor vloeibaar aardgas (LNG) daalde zelfs van 9,65 naar iets boven de 6 dollar, een afname van 38 procent.

Kijken we naar de prijs van koper - alom gezien als de beste graadmeter voor de wereldeconomie gezien de wijde toepasbaarheid - dan zien we dat die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne een kwart van zijn waarde verloren. De graanprijzen daalden in dezelfde periode met een derde.

Grondstoffen op hun retour

De oorspronkelijke veroorzakers van de snel oplopende prijzen, grondstoffen, lijken daarmee op hun retour. Dat lijkt te duiden op een afkoeling van de economische groei. Het blijkt eveneens uit de zwakker wordende macrocijfers. Misschien is het nog iets te vroeg om een duidelijke terugval in de prijzen te verwachten omdat de personeelstekorten en loonsverhogingen daar nog niet op lijken te wijzen. Ook de wereldwijde opstoppingen in de aanvoerketens nemen wel enigszins af, maar zijn nog niet verdwenen.

Obligatiemarkt neemt vast voorschot

Toch lijkt de obligatiemarkt, die normaal de toon zet gezien de aanwezigheid van veel professionele partijen, een voorschot te nemen op afnemende groei en afnemende inflatie. De aandelenmarkten zouden mogelijk te veel renteverhogingen  door centrale banken ingeprijsd kunnen hebben. Op een zeker moment zullen de centrale bankiers er waarschijnlijk voor terugschrikken hard op de rem te blijven staan als blijkt dat zij daarmee de economie diep een recessie in duwen. Een beetje groeivertraging wordt wel geaccepteerd, maar op een zware economische crisis zit niemand te wachten.

Inflatiespook minder eng

Daarmee kan het inflatiespook minder eng worden. Zolang het bij een lichte recessie blijft, kunnen de sombere vooruitzichten waar veel beleggers nu mee worstelen mogelijk in de prullenbak. Diverse zakenbanken verwachten inmiddels verdere dalingen op de beurs van tegen de 15 procent.

De recessie zou volgens hen nog niet in de aandelenmarkt verwerkt zijn. Daarmee onderschatten zij waarschijnlijk de voorspellende waarde van de beurs. De beurs is immers al een half jaar aan het dalen, vooruitlopend op het moment dat er in de Verenigde Staten ergens in juli hoogstwaarschijnlijk officieel een recessie wordt bevestigd. 

In een recessie is verkopen al te laat

Op het moment dat de economie daadwerkelijk in een recessie belandt heeft verkopen geen zin meer. Het is dan al te laat. Dan wordt het juist tijd te anticiperen op het moment dat de recessie weer op zijn einde loopt. Ook daarop loopt de beurs gewoonlijk zes tot twaalf maanden vooruit.