Datum: 21-08-2023

Veel aanbod, weinig vraag

De maand augustus heeft beleggers nog weinig vreugde gebracht. De euforische stemming van vorige maand is omgeslagen in somberheid. Waar komt deze draai in het sentiment vandaan?

Op het eerste gezicht lijkt er niet veel aan de hand. De inflatie is weliswaar iets opgeveerd, maar bevindt zich nog steeds in een dalende trend. De bedrijfsresultaten over het afgelopen tweede kwartaal vielen overwegend mee. De winsten namen minder af dan analisten vooraf hadden ingeschat.

Bovendien lijkt de Amerikaanse economie aan een recessie te ontkomen. Sterker nog, de meest recente cijfers van de Federal Reserve van Atlanta wijzen voor het lopende kwartaal op een groei van het BNP van 5,8%.

Overbought

Toch is de draai in het sentiment niet vreemd. Beleggers waren eind vorige maand wel erg optimistisch geworden. Van terughoudendheid was geen sprake en het leek er wel op alsof iedereen bullish geworden was.

Wanneer iedereen belegd is, wie blijft er dan nog over om aandelen te kopen? De beurzen waren overbought en rijp voor op zijn minst een kleine correctie. In augustus gaan de aandelenmarkten bovendien doorgaans een mindere periode in. De komende paar maanden zijn traditioneel niet de beste beursmaanden.

Inflatietrend stuit op weerstand

Er is echter meer. Zo is de inflatie inderdaad al meer dan een jaar aan het afnemen, maar deze trend stuit inmiddels op enige weerstand. De inflatie viel telkens beter uit dan verwacht omdat de vergelijkingsbasis met de cijfers van vorige jaar steeds gunstig uitviel. Dat is nu voorbij.

Vorig jaar rond deze tijd zette de inflatie immers de dalende trend in en vanaf nu wordt het lastiger voor de inflatie om mee te blijven vallen. In juli was er voor het eerst weer sprake van een toename. De kans dat de CPI dit jaar nog onder de 3% zakt lijkt niet groot.

Er wordt door de markt voor de volgende bijeenkomst in september geen renteverhoging van de Fed meer ingeprijsd. De rente op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties bereikte de afgelopen week  echter wel een piekniveau van 4,30%. Dat hebben we sinds 2007 niet meer gezien.

De stijgende rente lijkt in de verste verte geen recessie in te prijzen, maar juist een meevallende groei en taaie inflatie. En 20 keer de winst voor aandelen uit de S&P 500-index is een pittige waardering met deze hogere rente.

Veel aanbod nieuwe staatsobligaties

Er is mogelijk nog een reden voor de oplopende rente. Na het bereiken van een akkoord over het schuldenplafond mag de Amerikaanse overheid weer geld lenen. Dat was hard nodig want de bodem van de schatkist was in zicht gekomen.

De ambitieuze programma’s van de regering-Biden moeten gefinancierd worden. Daarom heeft de staat nieuwe obligaties uitgegeven en van enige terughoudendheid lijkt weinig sprake. In de laatste zes maanden van dit jaar wordt er voor zo’n $1.850 miljard uit de markt gehaald.  Er is dus veel aanbod van nieuwe Amerikaanse staatsobligaties.

... maar achterblijvende vraag

De vraag laat echter te wensen over. De grootste koper van de laatste jaren, de Fed, is  momenteel niet actief. Sterker nog, de Fed laat iedere maand voor $90 miljard aan obligaties uit de balans lopen.

Ook vanuit het buitenland is de belangstelling om Amerikaans schatkistpapier te kopen afgenomen. China heeft niet meer zo veel behoefte aan Amerikaanse obligaties en in Japan lijkt een naderende beleidswijziging van de Bank of Japan een reden om meer in eigen land te beleggen. Veel aanbod, weinig vraag dus. Dan loopt de rente op.

De Fed zit in een lastig parket. Enerzijds is de inflatie nog niet afdoende bestreden. Anderzijds exploderen het begrotingstekort en de staatsschuld van de Verenigde Staten.

Jackson Hole

Door meer renteverhogingen zou de economie kunnen ontsporen. Wellicht kan Jerome Powell deze week meer inzicht verschaffen. De monetaire autoriteiten van deze wereld komen weer bijeen in Jackson Hole. Daar werden in het verleden nogal eens uitspraken gedaan die de markten in beweging zetten.