Datum: 10-01-2022

Veel redenen om nerveus te worden

Omikron leidt wereldwijd tot recordhoeveelheden nieuwe besmettingen. De prijzen lopen overal hard op en een meer dan tijdelijke inflatie dreigt. Daardoor zullen de centrale banken hun ruime monetaire beleid enigszins moeten beteugelen. Minder obligaties opkopen en zelfs renteverhogingen liggen in het verschiet. Sommige centrale banken in de periferie zijn er al mee begonnen. Grondstoffen en dan met name energie zijn nog steeds veel duurder dan we in lange tijd gezien hebben. De aanvoerketens lijken hier en daar iets van de 'opstoppingen' te hebben weggewerkt, maar er zijn ook nog veel verstoringen. De aandelenmarkt lijkt duurder dan ooit, al is 'hoog' iets anders dan 'duur'.

Rally wordt steeds minder breed gedragen

Het aantal aandelen dat de beurzen trekt wordt steeds kleiner. Dat wil zeggen dat de rally steeds minder breed gedragen wordt. Dat blijkt uit het feit dat er onder de in marktwaarde gemeten minder grote aandelen hier en daar al forse correcties van 40 tot zelfs 60 procent hebben plaatsgevonden. In China dreigt de economische groei verder af te zwakken als gevolg van het bestrijden van omikron en de vastgoedcrisis. Kortom, redenen genoeg voor beleggers om enigszins nerveus het nieuwe jaar in te gaan. 

Van alle bovengenoemde bedreigingen - en er kunnen er nog wel een paar aan toegevoegd worden (de Russische dreiging in Oekraïne bijvoorbeeld) - lijkt de dreiging van een langer durende inflatie dan oorspronkelijk verwacht wel de grootste voor de beurs en de economie.

Inflatie raakt iedereen

Inflatie raakt immers iedereen, van rijk tot arm, van belegger tot spaarder. En inflatie zal hoe dan ook bestreden moeten worden vanwege de enorme onrust die het onder de bevolking teweeg kan brengen. En een bestrijding van structurele inflatie betekent renteverhogingen. En renteverhogingen betekenen mogelijk het einde van TINA.

Nog in maart van vorig jaar, toen de inflatie in de Verenigde Staten de kop begon op te steken, sprak de Fed bij monde van Powell nog van 'tijdelijke' inflatie. Op dat moment was dat ook de marktconsensus. De Amerikaanse inflatie bleef echter maand-op-maand stijgen en ook in Europa en de rest van de wereld begon het inflatiespook tevoorschijn te komen. Tegen het einde van vorig jaar moesten de diverse centrale bankiers schoorvoetend toegeven dat de inflatie niet zo tijdelijk is en langer zal aanhouden. 

Doorberekenen of minder winst maken

Bedrijven kunnen dan twee dingen doen. Of de gestegen prijzen doorberekenen aan de klanten en afnemers. In dat geval is er sprake van serieuze inflatie. Of de prijsstijgingen niet doorberekenen, maar in dat geval komen de winsten onder druk te staan. En het waren nu juist die mooie winsten die de koersen in 2021 gedragen hebben. Kortom, inflatie lijkt een probleem van op zijn minst iets langere duur dan aanvankelijk gedacht. 

De centrale banken zijn al begonnen met het afbouwen van hun opkoopprogramma’s. Renteverhogingen lijken hierop te zullen volgen. Betekent dit het einde van de ideale beursomstandigheden voor beleggers? Dat valt nog te bezien.

Beleggingsklimaat minder zonnig, maar nog niet guur

In de eerste plaats zal het beleggingsklimaat weliswaar wat minder zonnig worden, maar nog niet meteen guur. Stel dat de Fed de komende jaren de rente in acht stappen verhoogt van nul naar 2 procent, is dat dan werkelijk zo’n ramp? Ook bij een iets minder lage spaarrente blijft beleggen in aandelen veruit superieur, zeker wanneer de inflatie hoog blijft. De reële rente zal hoe dan ook nog lang negatief blijven. 

Met andere woorden, het beleggingsklimaat zou inderdaad wat minder kunnen worden mocht de inflatie structureel hoog blijven, maar dan nog blijven aandelen de beste keuze. Met een belegging in aandelen heb je als belegger immers de grootste kans de koopkracht van het vermogen in stand te houden, al moet je wel selectief zijn.

Voorkeur meer naar waarde-aandelen en de grootste techbedrijven

Niet alle bedrijven kunnen hogere prijzen doorberekenen en het lijkt er op dat de markt dat onderscheid al enige tijd maakt. Zo gaat de voorkeur steeds meer uit naar waarde-aandelen en wellicht de allergrootste techbedrijven, maar niet naar kleinere tech en andere groeiaandelen.