Datum: 21.09.2020

Waarde en groei gaan prima samen

Door de correctie in de technologiesector lijkt er sprake van een voorzichtige draai naar sectoren als banken, verzekeraars, nutsbedrijven, uitzendbedrijven, industrie en farmacie. Een dergelijke draai kan wellicht nog even aanhouden en is mede ingegeven door de verwachting van de komst van een vaccin.

Een vaccin dat de economie weer zou kunnen normaliseren. Mede om deze reden moeten beleggers naast technologie ook de andere sectoren in hun portefeuille aanhouden. Het verlies dat je aan de ene kant lijdt, maak je zo aan de andere kant weer goed. Ook blijkt de dollar in tijden van onrust weer aan te trekken. Niets nieuws onder de zon.

Geld moet ergens heen

Anderzijds zullen beleggers na verloop van tijd tot de ontdekking komen dat er in deze zogenaamde achtergebleven sectoren toch minder potentie zit dan in de technologiesector. Op grote schaal beleggen in achterblijvers lijkt meer op een draai uit defensieve overwegingen.

Geld moet immers ergens heen. Alles op een spaarrekening zetten of in obligaties beleggen draagt niet erg bij aan het rendement. Zo zullen beleggers vroeg of laat toch weer bij de technologie uitkomen.

Stevige correctie

Waarschijnlijk moet er eerst een (stevige) correctie overheen komen, die vooral veel nieuwkomers gedesillusioneerd zal achterlaten op een kerkhof vol verliezen. Maar doorgewinterde beleggers zullen een stevige daling in de techsector eerder zien als een uitgelezen kans zich te positioneren voor de roaring twenties. Want het komende decennium kan gekenmerkt worden door nogal wat technologische disrupties die voor veel beroering kunnen zorgen.

Ontwikkelingen ingezet tijdens de pandemie zullen doorgaan. Thuiswerken, thuiseducatie en entertainment aan huis zullen niet meer verdwijnen. Werkgevers in de Verenigde Staten ontdekten dat thuiswerkers tijdens de pandemie gemiddeld 48,5 minuut langer werkten dan op kantoor, 13% meer vergaderden en 1,4 meer e-mails verzonden.

Een andere ontwikkeling is die op het gebied van de gezondheidszorg. Telemedicine is in opkomst. Vaak is doktersbezoek niet meer noodzakelijk en kunnen medische zaken vanuit huis via internet afgehandeld worden. De komst van nieuwe apparaten op het gebied van zorg helpen daarbij.

Veel bedrijven zullen we nog niet kennen

Een andere grote ontwikkeling is de komst van 5G. Door de pandemie is de uitrol weliswaar vertraagd maar niet afgesteld. 5G zal bijdragen aan een aanmerkelijk sneller internet en de komst van allerlei gebruiksmogelijkheden waar we nu nog geen weet van hebben. Vroeger wisten we ook niet dat sneller internet tot Netflix, YouTube, Takeaway, Adyen, PayPal en Equinix zou leiden. Zo zullen er veel nieuwe bedrijven opkomen die we nu nog niet kennen. Het zal de technologiesector nog belangrijker maken dan deze al is.

En denk eens aan robotisering, automatisering en 3D. Corona heeft werkgevers doen inzien dat robots geen corona kunnen krijgen en dat fabrieken gewoon kunnen blijven doordraaien. Maar dat is slechts één aspect. De digitalisering van de industrie staat waarschijnlijk pas in de kinderschoenen. De omvorming van een voormalig industrieel conglomeraat als Honeywell naar een industrieel softwarebedrijf spreekt tot de verbeelding. Ook de autosector staat aan de vooravond van grote veranderingen. Volkswagen lijkt daarin op de goede weg te zijn.

Einde van fossiele brandstoffen?

Dan heb ik het nog niet eens gehad over oplaadbare batterijen. Wanneer deze steeds beter worden en langer zullen meegaan is de energietransitie echt gaande. Deze maand nog komt Tesla met zijn Battery-Day waarop nieuwe ontwikkelingen op batterijgebied bekend gemaakt zullen worden. Gesproken wordt van batterijen die langer meegaan dan een auto. Dat zou het begin van het einde van fossiele brandstoffen kunnen inluiden.

Met andere woorden, een draai naar achtergebleven waarde-aandelen ligt in de lijn der verwachtingen, al zal die waarschijnlijk beperkt en van tijdelijke aard zijn. Op zeker moment gaan de geldstromen weer daarheen waar ze naar verwachting het meeste zullen opleveren.

Ook 'oude' bedrijven zullen innoveren

Zouden dat banken zijn met hun verouderde businessmodellen, producenten van shampoo en huidsmeersels, bierfabrikanten of eerder de vele nieuwe mogelijkheden die de technologie ons gaat bieden? Daarbij is het overigens niet gezegd dat oude economie-bedrijven altijd maar ‘oud’ zullen blijven. Ook zij kunnen innoveren met behulp van bovengenoemde nieuwe technologieën. Zie bijvoorbeeld het al eerdergenoemde Honeywell en Volkswagen. Misschien weet een bestaande bank zich wel om te vormen tot fintech gigant voordat het te laat is.