Auteur: Martine Hafkamp Datum: 04-08-2020

Tijdklok voor TikTok

De tijd loopt voor de overname van TikTok door Microsoft. Gisteren hebt u in ons beursbericht al kunnen lezen dat een goed gesprek tussen Nadella, de topman van Microsoft, en Donald Trump de lucht had geklaard wat betreft de mogelijke bezwaren die de Amerikaanse president zou kunnen hebben. Sterker nog, Microsoft krijgt de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse tak van de vooral onder jongeren mateloos populaire app min of meer op een presenteerblaadje aangereikt. Voor TikTok, of beter gezegd, voor moederbedrijf ByteDance, lijkt het stikken of slikken te zijn. Mocht er geen overeenstemming over een overname worden bereikt, dan moet TikTok op 15 september in de Verenigde Staten uit de lucht zijn.

De Chinese staatsmedia hebben geen goed woord over voor de handelswijze van Trump. Zij betitelen de Verenigde Staten als een schurkenstaat en de verkoop van TikTok aan Microsoft als diefstal van Chinese technologie. Volgens diezelfde media zal China niet aarzelen wat betreft het aankondigen van vergeldingsmaatregelen. Dat zou voor Microsoft nog wel eens vervelend kunnen uitpakken, aangezien het bedrijf zich als enige van de Amerikaanse techgiganten zoveel mogelijk schikt naar de wensen van de Chinese regelgevers om zo haar diensten ook in dat land te kunnen aanbieden. In China schijnt op zo’n 90 procent van alle pc’s Windows als besturingssysteem te zijn geïnstalleerd.

Daar zal Nadella ongetwijfeld over hebben nagedacht. Hij zal de afweging hebben gemaakt en de voordelen van een overname van TikTok groter hebben ingeschat dan de nadelen. Een van de grootste voordelen is natuurlijk dat er een heel grote groep relatief jonge gebruikers het ecosysteem van Microsoft kan worden ingetrokken. Tijdens de publicatie van de meest recente kwartaalcijfers bleek bijvoorbeeld dat niet alleen de clouddiensten van Microsoft fors doorgroeiden, maar dat de omzet van de Xbox-spelletjes en -diensten met zo’n 65 procent waren gestegen. En dat is nog maar een van de mogelijke kruisbestuivingen met de andere diensten en activiteiten van Microsoft.

Het is volgens Trump overigens niet meer dan vanzelfsprekend dat als tegenprestatie voor zijn toestemming dan wel Microsoft dan wel TikTok ervoor zorgt dat het Amerikaanse Treasury Department meedeelt in de overnamesom. Dat is iets wat we in het recente verleden in een westers land nog niet eerder hebben meegemaakt. Ja, we kennen wel nationalisaties van olie- en gasmaatschappijen door landen in Zuid-Amerika, maar dit is nieuw. Trump zegt daar zelf over dat hij zich ervan bewust is dat iets dergelijks niet gebruikelijk is, maar dat hij daar nu eenmaal zo over denkt. Microsoft ligt sowieso goed bij de Amerikaanse overheid. Oktober vorig jaar sleepte het technologieconcern het felbegeerde JEDI-contract ter grootte van 10 miljard dollar voor het leveren van clouddiensten aan het Pentagon in de wacht.

Alphabet leent op de kapitaalmarkt

Ander opmerkelijk nieuws kwam er uit de koker van Alphabet. Tijdens de presentatie van de halfjaarresultaten bleek dat het concern inmiddels zo’n 120 miljard dollar, bijna 12 procent van de beurswaarde, op de bank heeft staan. Het weerhoudt het moederbedrijf van Google er echter niet van geld te lenen op de kapitaalmarkt. Op deze bedrijfsobligaties met een looptijd van 10 jaar hoeft het concern jaarlijks slechts 1,1 procent rente te vergoeden. De lening werd ook nog eens fors overtekend. Alphabet had wel 40 miljard dollar kunnen ophalen.

Het in zee gaan met externe financiers is niet nieuw voor Alphabet. Afgelopen maart werd er nog 2,25 miljard dollar aangetrokken voor het zelfrijdende auto-onderdeel Waymo. Dit keer is het nog onduidelijk wat er met het opgehaalde geld gaat gebeuren. In het tweede kwartaal ging het in juli vorig jaar aangekondigde aandeleninkoopprogramma ter grootte van 25 miljard dollar gewoon door. De aangekondigde overname van beveiligingsbedrijf ADT voor 450 miljoen dollar kan eveneens heel eenvoudig worden gefinancierd zonder geld in de markt op te halen. Zelf zegt Alphabet dat zo’n 5,75 miljard dollar van het geld ‘duurzaam’ zal worden aangewend.