Auteur: Martine Hafkamp Datum: 13-07-2020

Afwachten

In navolging van Azië zijn de beurzen in Europa goedgeluimd aan de dag en de week begonnen. Beleggers putten moed uit de hoopgevende onderzoeksresultaten die Gilead boekt met het coronamedicijn remdesivir. Toch is het nieuws niet onverdeeld positief. De nukken en grillen van Trump doen wat dat betreft weer eens een duit in het zakje. Zo heeft hij laten weten dat een tweede fase van de handelsovereenkomst met China niet hoog op zijn prioriteitenlijstje staat. ‘Mijn hoofd staat daar nu niet naar’, zegt hij daarover. ‘De relaties met China zijn ernstig beschadigd.’ Niet alleen blijft Trump China de schuld geven van de wereldwijde corona-uitbraak. Maar ook de veiligheidswet die China heeft ingevoerd voor Hongkong heeft de verhoudingen danig verstoord.

In reactie hierop probeert China in het internationale betalingsverkeer de eigen munt, de yuan, meer aan de man te brengen. Aangezien Trump telkens dreigt de toegang tot de Amerikaanse financiële markten en daarmee de dollar moeilijker te maken voor China, wil China nu het gebruik van de yuan promoten. Of Trump echt tot dergelijke drastische stappen zal overgaan is de vraag. Het zou namelijk het Amerikaanse financiële systeem eveneens (veel) schade toebrengen. Of hij zich dat, met het oog op de naderende verkiezingsstrijd in eigen land, kan of wil permitteren is zeer de vraag.

Beleggers trekken zich van geopolitieke spanningen vooralsnog weinig aan. Het cijferseizoen staat in de startblokken. De verwachtingen zijn laaggespannen sterker nog, de gemiddelde verwachtingen van analisten zijn nog verder neerwaarts bijgesteld. Goldman Sachs vormt daar een uitzondering op. De zakenbank is juist iets optimistischer geworden wat betreft de verwachte winst per aandeel van de ondernemingen uit de S&P 500. Er wordt door de bank meer waarde gehecht aan de verwachtingen die het management zal uitspreken voor de (nabije) toekomst dan aan een cijferrapportage over de afgelopen periode. Daarin hebben ze natuurlijk volkomen gelijk. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, zoals het zo mooi heet.

Dat de cijfersoep niet zo koud hoeft te worden gegeten als dat analisten nu vrezen dat zij zal worden opgediend, blijkt onder andere uit aantrekkende autoverkopen in China en de inhaalvraag naar luxe-artikelen die daar plaatsvindt. De koersen van de grote techondernemingen trekken zich van alle coronaperikelen en lage verwachtingen weinig aan. De gecombineerde marktkapitalisatie van FANGMAN (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Apple en Nvidia) is inmiddels net zo groot als het GDP van Duitsland, Italië en Indonesië samen.

In eigen land opent ASML woensdag a.s. als een van de eerste ondernemingen de boeken. Ook hier is het analistengilde verdeeld. Terwijl een aantal van hen de waardering doorgeschoten vindt, zijn er ook analisten die het koersdoel juist verhogen. Barclays en Credit Suisse zijn eensgezind met een koersdoel van 375 euro. Morgan Stanley maakte daar afgelopen vrijdag al 380 euro van. Woensdag weten we of de optimisten of de pessimisten op korte termijn aan het langste eind trekken. Hoe het ook zij, de techindustrie kan niet zonder de machines waar ASML als enige het patent op heeft. Daarmee lijkt het bedrijf te ontsnappen aan een oude wetmatigheid van de chipindustrie die voorschrijft dat klappen in de economie daar normaliter sneller en harder voelbaar zijn dan in veel andere sectoren. Gezien de ijzersterke positie in de chipmarkt en de versnelde digitalisering van de samenleving is voor ons ASML een onmisbare pion in een goed gespreide beleggingsportefeuille.