Auteur: Jan Bouius Datum: 30-10-2020

Beleggers zijn nerveus

Dat de Europese beurzen vanochtend ruim 1 procent lager openden wijst er op dat het sentiment nog steeds (te) nerveus is. Het glas is in ieder geval eerder halfleeg dan halfvol vandaag de dag. Cijfermatig is er niet zoveel aan de hand zou je zeggen. Gisteren zagen we dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal harder opgeveerd is dan verwacht met een groei van 7,4 procent tegenover een consensus van 7,2 procent. ECB president Lagarde deed eveneens een duit in het zakje door extra stimulerende maatregelen in december aan te kondigen. Daarnaast kreeg de chipsector een steuntje in de rug doordat Marvell Technology Group aankondigde voor 10 miljard dollar Inphi over te nemen, nadat eerder in de week Advanced Micro Devices al 35 miljard dollar over had voor Xilinx. Een en ander resulteerde er in dat de Dow gisteren met een half procent opveerde, de technologie index Nasdaq met 1,6 procent en de euro en de Europese lange termijnrente daalden. Vanuit het oogpunt van de Europese beleggers dubbel feest zou je zeggen.

Het wachten was daarna op de kwartaalresultaten van de vier grote Amerikaanse techgiganten Apple, Amazon, Alphabet en Facebook. Die cijfers waren goed, meer dan goed. Gezamenlijk hebben ze in het derde kwartaal hun omzet en winst met respectievelijk 18 procent en 31 procent laten stijgen. De gezamenlijke winst kwam uit op maar liefst 38 miljard dollar. Daarmee bewijzen ze eens te meer immuun te zijn tegen het coronavirus. Maar dat kan ook kwaad bloed zetten zeker nu ze in het vizier liggen van de Amerikaanse justitie vanwege oneigenlijk gebruik van hun marktdominantie. Het vermoeden bestaat daarom dat ze op dit moment hun outlook extra behoudend wegzetten, om zodoende niet nog meer ogen op zich gericht te krijgen. Al valt dat niet mee met een gezamenlijke beurswaarde van ruim 5,25 biljoen dollar…

Alphabet verplettert verwachtingen

Alphabet leverde gisteren nabeurs van deze vier genoemde techgiganten de allerbeste resultaten, al waren beleggers vooraf extreem op hun hoede. Over het tweede kwartaal moest het concern voor het eerst in zijn beursbestaan immers nog een omzetdaling opbiechten. Veel bedrijven hadden hun advertentiebudgetten vanwege de coronapandemie verlaagd. De reclameinkomsten uit de Google zoekmachine en bij YouTube daalden in die periode met 8 procent.

Daarnaast publiceerde Microsoft een paar dagen geleden nog een daling van de reclameinkomsten van 10 procent bij zoekmachine Bing. Traditioneel schijnt die zoekmachine een grote correlatie te vertonen met die van Google. Dat beloofde weinig goeds. Als klap op de vuurpijl konden we ook nog lezen dat Apple intussen aan zijn eigen zoekmachine werkt.

Maar alle vrees was voor niets. Adverteerders kunnen blijkbaar (nog) niet om Alphabet heen. Volgens The Wall Street Journal beheert Alphabet 40 procent van alle digitale advertenties en dat niet alleen vanwege Google Search, maar ook omdat YouTube goed is voor 73 procent van alle online video, Google Maps een marktaandeel van 70 procent heeft en Google Chrome 66 procent van al het webbrowsergebruik.

Over het derde kwartaal realiseerde Alphabet een omzet van 46,17 miljard dollar, een stijging van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De consensus lag op 42,9 miljard dollar. De winst per aandeel sprong nog forser boven de lat uit; 16,40 dollar tegenover een verwachting van 11,29 dollar. Het is dan ook niet voor niets dat de koers nabeurs 6 procent hoger staat.

Prosus in voetsporen Buffett

Wat als je veel cash hebt, je hand niet wilt overspelen door te veel geld op tafel te leggen bij mogelijke investeringsmogelijkheden en je eigen beurskoers zwaar ondergewaardeerd is? Juist , dan doe je als Buffett en koop je eigen aandelen in. Het aan het Damrak genoteerde beleggingsvehikel Prosus, waar een jaar geleden de internetactiviteiten van het Zuid Afrikaanse Naspers werden ingebracht, koopt voor 5 miljard dollar ‘eigen’ aandelen in; voor 1,37 miljard dollar aandelen Prosus en voor 3,63 miljard dollar aandelen Naspers. Het is een logische stap, want beiden noteren ongeveer 37 procent onder de som der delen. Het is wel jammer dat het zo moet, want de beursgang van Prosus was juist bedoeld om die onderwaardering weg te nemen. Zo bezit Prosus onder andere 31 procent van de aandelen van het Chinese Tencent. Maar door deze zet is Prosus vandaag wel een van de witte raven op een sombere beurs.