Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 29-09-2020

Beurs tussen hoop en vrees

Twee snelheden

Op het hoogtepunt van de uitbraak van het coronavirus in maart bereikte de AEX-index zijn dieptepunt van dit jaar met een slotstand van 404 punten. De versoepeling van de lockdown, de ongekende steunoperaties van centrale banken en overheden en de eerste tekenen van een economisch herstel leidden de index in slechts vier maanden ruim 43 procent hoger naar een voorlopige top van 581 punten in juli. Een verbazingwekkend herstel dat grotendeels werd geleid door groeiaandelen uit de technologiesector. Aandelen van bedrijven uit de oude economie, zoals banken, verzekeraars, vastgoed, industriële fondsen en energiebedrijven bleven hier fors op achter. In feite was er sprake van een beurs op twee snelheden. De coronabodem ligt inmiddels een half jaar achter ons. Een tweede golf van besmettingen lijkt het ingezette economische herstel in de kiem te smoren. De AEX-index beweegt zich al twee maanden zijwaarts.

Mindere beursperiode

Nu zijn de maanden september en oktober historisch toch al niet de beste maanden voor de beurs. Dit jaar lijken beleggers echter meer dan anders in het duister te tasten. Op het moment van dit schrijven staat de index op 549 punten, een procent of zes lager dan twee maanden geleden. De toonaangevende technologiefondsen hebben in een paar weken tijd tien of meer procent ingeleverd. Volgens velen een daling die de inleiding vormt voor meer ellende. De koersen zouden immers veel te ver op een economisch herstel zijn vooruitgelopen. Anderen wijzen echter op het ruime monetaire beleid van centrale banken en de meevallende resultaten van met name de grote technologiebedrijven. De recente daling zou niet meer zijn dan een gezonde correctie op een iets te enthousiaste rally.

Een draai van groei naar waarde

Binnen de AEX bedraagt het verschil tussen het beste aandeel (Adyen) en het slechtste aandeel (Unibail) momenteel maar liefst 187 procent. Dat is erg veel. Veel beleggers verwachten dan ook een draai van de fors opgelopen groeiaandelen uit de technologiesector naar de achtergebleven waarde-aandelen uit de oude economie. Dergelijke verschillen blijven op de beurs immers nooit eeuwig voortbestaan. Enerzijds worden de winnaars van deze crisis verhandeld tegen torenhoge waarderingen terwijl voormalige beurslievelingen (ING, ABN Amro, Koninklijke Olie) voor afbraakprijzen van de hand gaan. Het is echter zeer de vraag of er op korte termijn veel verandering komt in deze situatie.

Comeback van het virus

Er was al voorzichtig een draai ingezet van groei- naar waarde-aandelen, maar toen besloot het virus dat het tijd werd voor een comeback. De oplopende besmettingen doen beleggers beseffen dat er op korte termijn nog geen normalisatie van de economie te verwachten valt. Eerder lijkt er meer van hetzelfde te verwachten. Aandelen van bedrijven die geen last hebben van of zelfs baat hebben bij de crisis zullen het naar alle waarschijnlijkheid goed blijven doen. Net als de populaire vluchthavens goud en staatsobligaties. Aandelen van bedrijven uit de zogenaamde oude economie, die het vooral van een economisch herstel moeten hebben zullen nog wel even goedkoop blijven.

Trage groei

De economie zal voorlopig traag blijven groeien. Als ze al groeit. De centrale banken hebben al laten weten de rente nog lang laag te zullen houden. De overheden bouwen hun steun weliswaar af, maar laten de economie nog niet aan zijn lot over. Thuiswerken, online winkelen en entertainment aan huis dragen verder bij aan een versnelde digitalisering van de wereld. Het verdeelt de economie in winnaars en verliezers van deze crisis. De winnaars zijn gemeten in absolute waardering weliswaar erg duur, maar afgezet tegen de alternatieven zijn ze relatief helemaal niet duur. Zo is ondanks de hoge koers/winstverhouding het winstrendement afgezet tegen het rendement op obligaties historisch aan de lage kant.

Vaccin

Nu het virus weer aan een opmars is begonnen lijkt meer van hetzelfde het meest voor de hand te liggen. Dus waarschijnlijk geen draai van winnaars naar achterblijvers. De groeiaandelen zullen de toon blijven zetten. Pas wanneer de overheden hun controle over het virus verliezen zullen ook de snelle groeiers aan kracht inboeten. Wanneer er geen enkel economisch herstel meer aan de horizon gloort zullen er immers weinig winnaars overblijven. Van een dergelijke situatie gaan we niet uit. Wanneer er daarentegen een goed vaccin komt en de economie normaliseert dan is een draai naar de oude economie zeker te verwachten. Een correctie in technologiefondsen is dan niet uit te sluiten. Voor de lange termijn is een dergelijke correctie echter een mooi instapmoment. Want de digitalisering zal ook na deze pandemie niet ophouden.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten