Auteur: Krist Plaizier Datum: 05-03-2020

Boskalis weer boven Jan

Vanochtend maakte de maritieme dienstverlener Boskalis de jaarcijfers bekend. De uitkomst overtrof de eigen verwachtingen van het concern en die van de analisten. Vooral in de tweede helft van 2019 ging het beter. Maar ook de toekomst ziet er weer zonnig uit met een recordorderboek van € 4,72 miljard (+10%).

Boskalis had verwacht dat de omzet en winst ongeveer gelijk uit zouden komen met die van 2018, maar uiteindelijk werd er in 2019 meer omzet en winst behaald. De ebitda steeg met 6,3% naar € 375,8 miljoen. De gemiddelde consensus lag op € 358 miljoen. De nettowinst was weer positief (€ 74,9 miljoen) na het verlies van € 435,9 miljoen over 2018. Ook de omzet steeg, met 2,9%, naar € 2,65 miljard. Dit was een tikje lager dan de analistenverwachting van € 2,68 miljard. Het concern uit Papendrecht is netto schuldenvrij. Ultimo 2019 stond er € 26 miljoen op de bankrekeningen. Per aandeel bedroeg de winst in 2019 € 0,56. Hiervan wordt 88% uitgekeerd aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Deze € 0,50 per aandeel is gelijk aan vorig jaar. Boskalis, dat een dividendbeleid heeft om circa 45% van de winst uit te keren, acht het hogere uitkeringspercentage opportuun vanwege de ‘robuuste’ balans. De cashflow per aandeel kwam vorig jaar uit op € 2,55. Ook de inkoop van eigen aandelen gaat gewoon door. Van de voorgenomen € 100 miljoen zal er nog zo’n € 47 miljoen aan aandelen ingekocht worden.

Outlook

Waar topman Berdowski de afgelopen jaren vrij somber of tenminste voorzichtig was over de toekomst van zijn bedrijf, is het toekomstbeeld nu meer optimistisch. Het marktbeeld voor 2020 is gunstiger dan voorheen en er worden stabiele volumes en marges verwacht voor de baggermarkt en de divisie Towage & Salvage. Ondanks de lage olieprijzen rekent Boskalis toch op een geleidelijk verder herstel van de markt van de afdeling Offshore Energy. Dit herstel zette in de tweede helft van 2019 al in. De divisie Offshore Energy zag het orderboek met 19% groeien. Echt concrete voorspellingen deed Berdowski echter niet, daarvoor is de wereld nu te onzeker.

Berdowski herhaalde wel zijn stelling dat offshore windprojecten zonder subsidie niet winstgevend zijn aan te nemen. De marges zijn dan te laag en daarmee de risico’s te groot. Boskalis maakte bekend een groot (gesubsidieerd) windproject te hebben aangenomen in Taiwan. Later vandaag heeft Boskalis een Capital Marketsday en presenteert het de visie voor de komende 3 jaar. De energietransitie en het voorkomen van de schadelijke effecten van de klimaatverandering zullen daarin de nodige aandacht krijgen.

Wat is er met Ahold aan de hand?

De laatste dagen doet de Zaanse grootgrutter het op de beurs (veel) beter dan de AEX-index waar het deel van uitmaakt. Gisteren steeg Ahold met 4,8%. Een concrete aanleiding daartoe was er niet, het concern deed geen mededelingen die een verklaring zouden kunnen geven. Een mogelijke oorzaak van de stijging kunnen we vinden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In de Verenigde Staten, waar Ahold de meeste omzet vandaan haalt, zijn namelijk de Hamsterweken begonnen (om in Ahold-termen te blijven). Ook op het Noord-Amerikaanse continent is inmiddels het coronavirus gearriveerd. Hoewel president Trump beweert alles onder controle te hebben, zijn de Amerikanen toch begonnen met het in groten getale inslaan van allerlei artikelen om thuis te kunnen overleven wanneer zij in quarantaine moeten. Supermarkten kunnen de vraag niet aan. De grotere omzetten doen niet alleen Ahold goed; ook andere ketens als Walmart, Target en Costco zagen hun aandelenkoersen stijgen de afgelopen dagen.

Een mogelijke andere oorzaak is de voorgenomen overname van het Duitse groothandelsbedrijf Metro door de Amerikaanse voedingsmiddelendistributeur Sysco. Althans, dat meldt persbureau Bloomberg. Hiermee ontstaat er automatisch fantasie in andere aandelen in de sector Retail. Deze fantasie werd al eerder gevoed door superbelegger Warren Buffett die enkele weken geleden bekend maakte een belang in supermarktketen Kroger genomen te hebben voor $ 549 miljoen. Kroger is een supermarktketen die goed  vergelijkbaar is met de Amerikaanse supermarkten van Ahold en bovendien een belangrijke concurrent van de grootgrutter.