Auteur: Jan Bouius Datum: 04-12-2019

Buiten de waard gerekend

Wereldwijd leken de aandelenmarkten zich op te maken voor een ouderwetse eindejaarsrally en dat na al een tot dusver fantastisch 2019. De recessieangst die veel beleggers aan de zijlijn had laten toekijken verdween door beter dan verwachte macrocijfers en maakte plaats voor Fear Of Missing Out, of op z’n Nederlands, bang zijn om de boot te missen. Maar beleggers hadden buiten waard Trump gerekend die de financiële markten op een nieuw rondje handelstarieven trakteerde.

Volgens Trump hebben Brazilië en Argentinië hun munten te ver laten devalueren, waarvan vooral de Amerikaanse boeren, Trumps stemvee, last hebben. Als vergeldingsmaatregel kwam Trump aanzetten met invoerheffingen op staal en aluminium terwijl deze landen hiervoor vorig jaar nog een definitieve kwijtschelding kregen. Dat was nadat ze een akkoord sloten om minder staal naar de Verenigde Staten te exporteren. Garanties tot aan de voordeur, dat blijkt maar weer.

Frankrijk krijgt eveneens en niet geheel onverwacht te maken met invoerheffingen op bijvoorbeeld wijnen en kazen omdat ze een speciale digitaks hebben ingevoerd waar vooral de grote Amerikaanse techbedrijven last van hebben.

Als klap op de vuurpijl meldde Trump, die momenteel in Europa is voor een NAVO-top, dat hij geen haast heeft met het sluiten van een handelsdeal met de Chinezen. De gehoopte deadline van 15 december voor een fase 1 deal verdwijnt daarmee beetje bij beetje uit beeld. Maar als we deze week naar de inkoopmanagersindices kijken, dan hebben de Chinezen daar misschien ook niet zoveel behoefte aan. Waren maandag de industriële cijfers al goed, vandaag wisten ze uit te pakken met beter dan verwachte cijfers vanuit de dienstensector. De China Caixin services PMI kwam uit op 53,5 waar analisten slechts 51,2 hadden verwacht. Hong Kong echter, met alle onlusten, kwam uit op 38,9.

Ook in Europa zien we vandaag beter dan verwachte cijfers. De dienstensector groeit in november wel iets minder hard dan in oktober, maar is nog steeds een fatsoenlijke groei. De index daalde van 52,5 in oktober, naar 51,9. De verwachting lag op 51,5. Ook in Duitsland, dat maar rakelings langs een recessie scheerde, kwam de inkoopmanagersindex van de dienstensector met 51,7 hoger uit dan de verwachte 51,3.

De beter dan verwachte cijfers doen het sentiment na een paar dagen van onzekerheden omslaan naar de positieve kant. In Europa lopen de beurzen in de ochtend op naar meer dan een procent hoger. Nu is het vooral afwachten hoe de Verenigde Staten het ervan afbrengen. Eerder deze week zagen we dat de industrie daar teleurstellend een tandje terugschakelde waardoor de inkoopmanagersindex uitkwam op 48,1. Dat heet krimp! Vanmiddag volgt de dienstensector waar volgens Bloomberg de consensus op 51,6 ligt. Ook zal men belangstellend uitkijken naar het nieuwe ADP-rapport over de werkgelegenheid dat een voorbode vormt voor het maandelijkse banenrapport dat vrijdag uitkomt. Laten we blij zijn dat Trump niet altijd het nieuws en de richting van de beurzen bepaalt.