Auteur: Joop van de Groep Datum: 26-09-2019

Business as usual

Op zaterdag 14 september jongstleden werden de ‘oliemannetjes’ wreed wakker geschud door de drone-aanvallen op twee belangrijke olie-installaties van Saudi Aramco. Op het olieveld van Abqaiq staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Als gevolg van de aangerichte schade heeft Aramco noodgedwongen de olieproductie moeten halveren met ongeveer 5,7 miljoen vaten per dag. In totaal is Saudi-Arabië goed voor ongeveer 10 procent van de wereldwijde olieproductie. Door de plotselinge verlaging van de productie dreigde er een acuut probleem op de internationale oliemarkt te ontstaan. De olietermijncontracten schoten met 15 procent omhoog. 

Achteraf blijken de gevolgen van de drone-aanvallen mee te vallen. De olieproductie van Saudi-Arabië is sneller dan verwacht weer terug op het niveau van voor de aanslagen. 

Saudi-Aramco stelde alles in het werk om de olieproductie zo snel mogelijk te herstellen en verzekerde de grote afnemers in Azië dat er genoeg olie geleverd zou worden. De vrees voor olietekorten is hierdoor afgenomen en de olieprijs is alweer gedaald naar het niveau van voor de aanslagen, business as usual dus.

Stroomversnelling

De aanslagen op de olievelden in Saudi-Arabië zouden de plannen om het land minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten in een stroomversnelling kunnen zetten. Om de economische transformatie te financieren is een beursgang van Saudi-Aramco noodzakelijk. 

Al jaren wordt er gesproken over een beursgang van 's werelds grootste olieproducent. Maar discussies over de waarde van het bedrijf leidde telkens tot uitstel. 
Een leger zakenbankiers en advocaten is al weken bezig om de grootste beursgang ooit voor te bereiden. Al jaren wordt er met spanning uitgekeken naar de beursgang van Aramco. Volgens Bloomberg is het bijna zover en wordt er op 20 oktober gestart met de roadshow om begin november de handel in aandelen Aramco op te starten. 

$2 trillion company

De omvang van het pakket aandelen dat naar de beurs wordt gebracht, is nog niet duidelijk omdat dit afhankelijk is van de waardering van het bedrijf. Aramco verdiende in het eerste halfjaar van 2019 bijna 47 miljard dollar, dit is de helft meer dan bijvoorbeeld het zeer winstgevende Apple. De Saudi’s hopen op een waardering van 2000 miljard dollar, dat is ongeveer 20 keer de winst. Of dit reëel is valt te betwijfelen. Als wij bijvoorbeeld kijken naar Shell dan is de huidige beurswaarde ongeveer 12,5 keer de winst. 

Het voordeel van Aramco is dat de productiekosten van de ruwe olie aanzienlijk lager zijn dan bij Shell en de overige oliemaatschappijen die niet actief zijn in het Midden-Oosten. 

Mocht de waardering van Aramco uitkomen op de gewenste 2000 miljard dollar dan zijn de Saudi’s bereid om 10 procent van het aandelenkapitaal naar de beurs te brengen. De opbrengst van de beursgang is dan 200 miljard dollar, dit is acht keer meer dan de laatste recordopbrengst van de Chinese webgigant Alibaba bij beursintroductie vijf jaar geleden.