Auteur: Martine Hafkamp Datum: 08-03-2021

Buy the dip

Terwijl beleggers de afgelopen weken aandelen uit de technologiehoek wat links hebben laten liggen en op zoek zijn gegaan naar ‘koopjes’ in achtergebleven sectoren kun je je afvragen of dat in alle gevallen een terechte beweging is. De ondernemingswaarde van bedrijven als AirFranceKLM is namelijk niet heel veel anders dan anderhalf jaar geleden, alleen was toen de waarde vooral in het voordeel van het aandelenvermogen ten opzichte van de schulden en dat is nu precies omgekeerd. AirFranceKLM heeft een hoge schuldenlast waarvoor een fors percentage rente moet worden vergoed, dus alle winst die de komende jaren gemaakt wordt zal worden ingezet om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen die als gevolg van die schulden zijn ontstaan. Met dat in het achterhoofd is het niet logisch dat de aandelen van dergelijke bedrijven gekocht worden of zullen worden. Voor veel Europese banken geldt een soortgelijk verhaal. Daar worden de rentemarges steeds dunner en zijn de kosten nog steeds (veel) hoger dan de baten. Hoe lang zullen de oplopende koersen dan standhouden? Retailbeleggers hebben de afgelopen weken in ieder geval de Amerikaanse aandelenmarkten wel weten te vinden. Zij hebben de afgelopen drie weken wekelijks gemiddeld 6,6 miljard dollar aan aandelen gekocht om zo te profiteren van de gedaalde aandelenkoersen. Buy the dip, zoals het zo mooi heet. Daarmee ligt de instroom van particulier geld ongeveer 40 procent hoger dan vorig jaar.

Oplopende inflatie?

Beleggers blijven op hun hoede voor een mogelijk met name in de Verenigde Staten oplopende inflatie al heeft de Amerikaanse Senaat de verhoging van het minimumloon getorpedeerd. Wel was het Amerikaanse banencijfer afgelopen vrijdag beter dan verwacht. Met 379.000 steeg het aantal nieuwe banen meer dan verwacht. Er was vooral sprake van een groei van de werkgelegenheid in de horeca en de vrijetijdsbestedingen. In reactie op het cijfer steeg de Amerikaanse tienjaarsrente even naar 1,61 procent om vervolgens terug te zakken naar 1,56 procent.

Powell wil echter graag dat de rente op 0 procent blijft, al houdt hij het voor mogelijk dat de inflatie tijdelijk wel zal oplopen. Maar, gegeven dat streven zal de Fed er alles aan doen om de rente laag te houden. ‘Don’t fight the Fed’ is niet voor niets een gevleugelde uitdrukking. Op het Treasury Account van de Fed staat dan ook maar liefst 1.600 miljard dollar om die renteniveaus te verdedigen. In Europa heeft de ECB 1.800 miljard euro klaarstaan om iets soortgelijks te doen, al is door de laatste inmiddels daarvan al zo’n 500 à 600 miljard euro uitgegeven. Daarmee zijn centrale banken heel veel sterker dan de markt. Ze kunnen niet alleen onbeperkt geld in het financiële systeem pompen, maar ook onderweg de spelregels veranderen.

Bij Fintessa gaan wij er vooralsnog vanuit dat de oplopende inflatie een tijdelijk karakter zal hebben. Kort gezegd zijn er verschillende soorten inflatie:
• Kosteninflatie, die er is door oplopende grondstoffenprijzen. Zelfs de olieprijs is aan een opmerkelijke opmars bezig. Aan de andere kant zijn de Verenigde Staten en Europa overeengekomen de importtarieven in de onderlinge handel te laten vervallen.
• Bestedingsinflatie; de spaarrekeningen die goed gevuld zijn en consumenten die staan te popelen om daar in ieder geval tijdelijk gebruik van te maken.
• Looninflatie; komt er nog niet, want de werkeloosheid is ondanks het sterke banencijfer van afgelopen vrijdag (nog) relatief hoog.
• Geïmporteerde inflatie; vooral voor de Verenigde Staten zou dat een probleem kunnen zijn als de dollar verder zou verzwakken. Vooralsnog wordt de dollar de laatste dagen echter juist sterker.
• Overheden die voor inflatie kunnen zorgen door bijvoorbeeld belastingen te verhogen.

Dit alles gezegd hebbende blijft een mix van groei- en waarde-aandelen de juiste benadering van de markt. De beurzen gingen wel erg hard richting waarde. Een draai terug naar de coronawinnaars (technologie) is zeker niet uit te sluiten. Wat beleggers zich moeten realiseren is dat de pandemie geen daadwerkelijke vernieuwing heeft gebracht, maar eerder een versnelling van eerder ingezette ontwikkelingen. Bovendien zullen de technologie-aandelen aantrekkelijk blijven vanwege hun hogere winstmarges en groei. Als je als belegger kunt kiezen tussen een bedrijf dat ieder jaar moeizaam met een paar procent groeit of een bedrijf dat ieder jaar weer met twintig procent of meer groeit is de keuze snel gemaakt.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten