Auteur: Jan Bouius Datum: 05-02-2020

Cijfers en hoop als leidraad

Terwijl Carlsberg voor lagere bierverkopen in China waarschuwt, Nike de helft van de winkels in China sluit, de OPEC een vermindering van de olieproductie bespreekt om de dalende olievraag op te vangen, Hyundai alle fabrieken in thuisland Zuid-Korea sluit omdat de toevoer van bedrading uit China is gestopt, stijgen de beurzen vrolijk door. De AEX staat een uur na een negatieve opening alweer bijna 1 procent in de plus. Terwijl het gisteren ook al zo voorspoedig ging. Waarom? Voor een opluchtingsrally lijkt het immers nog veel te vroeg. Of toch niet? Handelaren verwijzen naar een bericht van Sky New dat melding maakte van een ‘significante doorbraak’ in de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus. Maar eer dat op de markt is…

Hoe het ook zij, beleggers leggen allerlei waarschuwingssignalen naast zich neer, zien het glas eerder vol dan halfleeg en focussen zich op het positieve. Zo zagen we gisteren dat de fabrieksorders in de Verenigde Staten veel harder zijn aangetrokken dan waar economen op hadden gerekend. En in doorsnee pakken de bedrijfswinsten die tot nu toe zijn gerapporteerd in zowel de Verenigde Staten als Europa beter uit dan verwacht. Tja, zolang het gissen blijft naar de daadwerkelijke impact van het coronavirus en het verleden uitwijst dat een hierdoor veroorzaakte beursdip van kortstondige aard is, is het beter om je door de bedrijfscijfers te laten leiden dan door angst.

Beleggers zijn blij met cijfers ABB

Het Zwitserse industrieel concern ABB rapporteerde vanochtend de cijfers over het vierde kwartaal die, voorzichtig uitgedrukt, als goed genoeg worden beoordeeld. Hoewel de omzet van $ 7,07 miljard iets lager was dan de verwachte $ 7,14 miljard, overtrof de behaalde nettowinst van $ 325 miljoen de verwachtingen met $ 5 miljoen. Door kostenbesparingen heeft het concern de marges weten op te krikken. Men verwacht dat die in 2020 verder verbeteren als een resultaat van de ingezette decentralisatie en afslankkuur die het bedrijf het afgelopen jaar onder leiding van tijdelijk CEO Peter Voser heeft ondergaan. Verwacht mag worden dat de straks per 1 maart nieuwe topman Björn Rosengern, een Zweed afkomstig van staal- en technologieconcern Sandvik, de decentralisatie verder zal versnellen. Ondanks dat het concern bijvoorbeeld in de automobielsector tegenwind heeft, bieden beleggers die al het hoofd en zetten de koers van het aandeel 4% hoger. Na de verkoop van de energiedivisie lijkt het concern klaar voor een mooie toekomst.

Mooi jaar voor Vinci

Ook het Franse bouwconcern Vinci wist de beleggers te verblijden met zijn jaarcijfers. De omzet nam vorig jaar met 10,4% toe tot € 48,05 miljard en versloeg hiermee de consensus van € 47,66 miljard. De omzetgroei was vooral fraai bij de divisie Concessies (exploitatie tolwegen en vliegvelden). Deze divisie groeide met 17,7% naar € 8,54 miljard. De divisie Contracting (bouw) groeide met 8,7% naar € 38,88 miljard. Voor de omzetgroei was wel meer schuld nodig, deze groeide met ruim € 6 miljard (+39%).

Zoals gebruikelijk droeg de divisie met de minste omzet het meeste bij aan de winst. Van het totale bedrijfsresultaat van € 5,7 miljard (+14,8%) werd € 4 miljard verdiend bij Concessies, waarop een brutomarge van 46,7% werd behaald. De nettowinst van Vinci kwam uit op € 3,26 miljard, een stijging van 9,3%. Per aandeel kwam dat uit op € 5,82. Van deze winst keren ze € 3,05 uit aan de aandeelhouders. Dat kan prima uit de vrije cash flow, die het afgelopen jaar met 32% steeg tot € 4,2 miljard. Beleggers belonen de cijfers en de positieve outlook van een verdere toename van de omzet en winst met een koersstijging van 2%.