De Amerikaanse huizenmarkt maakt beleggers onrustig

Door: Jan-willem Nijkamp - 4 december 2018
Wapenstilstand

De financiële markten zijn sterk gefocust op het voortsudderende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Een wapenstilstand is immers niet veel meer dan wat het zegt, een tijdelijk neerleggen van de wapens. Bovendien bleek goed een dag later de wederzijds gewenste rustpauze al weer voor verschillende uitleg vatbaar. Zo bleken de Verenigde Staten toch iets anders te hebben afgesproken dan China. Ach, hou er maar rekening mee dat de strijd tussen de twee economische grootmachten nog wel even voortduurt. Zolang het maar blijft bij een economisch conflict zullen we maar zeggen. Ondertussen gaf de centrale bank van de Verenigde Staten tussen de regels door aan het de komende periode wat rustiger aan te willen doen met het verder verhogen van de rente. En daar lijkt een goede reden voor te zijn.

Rot in de huizenmarkt

Zo blijkt het aantal verkochte nieuwe huizen in de Verenigde Staten al vijf maanden op rij achter te blijven bij de verwachtingen van geraadpleegde economen. En dat is best opmerkelijk. Al was het maar omdat economen na verloop van tijd de neiging hebben hun verwachtingen met de markt mee naar beneden bij te stellen. Desondanks bleef het aantal verkochte woningen in de Verenigde Staten achter. Sinds het einde van de vorige eeuw is het ook niet meer voorgekomen dat het aantal verkochte huizen vijf maanden op rij tegenviel. Opmerkelijk is verder het feit dat gedurende de huidige economische expansie het aantal verkochte huizen nooit het historisch gemiddelde wist te bereiken.

Groot aandeel in het BNP

Volgens de NAHM – de Amerikaanse vereniging van makelaars – draagt de huizenmarkt voor niet minder dan 15 tot 18 procent bij aan het BNP van de Verenigde Staten. Dan worden ook alle aan de huizenmarkt gerelateerde uitgaven aan interieur, hypotheken, advocaten, tuininrichting etc. meegerekend. Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat een afname in het sentiment van de huizenmarkt van grote invloed kan zijn op de economie als geheel. Zeker in een economie waar 70 procent van het BNP wordt gedicteerd door consumptieve bestedingen. De huizenmarkt heeft een enorm multipliereffect op de economie als geheel.

Zelfs in Seattle dalen de prijzen

Zelfs voorheen overspannen markten als Seattle (vestigingsplaats van Google en Amazon) en San José zagen de prijzen dalen. Om niet te spreken van andere populaire steden als New York, Boston en San Francisco. Het is dan ook niet zo vreemd dat de huizenbouwersindex – de beursgenoteerde XHB – sinds de top van januari dit jaar op zeker moment zelfs 40 procent aan waarde verloor. Deze index bevat 36 aannemers en anderszins aan de bouwsector gerelateerde bedrijven. Inmiddels is deze index weliswaar weer met ruim tien procent gestegen, maar bevindt zich nog wel in een berenmarkt.

Belangrijke indicator

Nu is volgens velen de huizenmarkt de belangrijkste indicator voor een conjuncturele omslag. De huizenmarkt trekt reeds aan voordat de economie dat als geheel gaat doen. En andersom loopt de huizenmarkt voorop wanneer de economie begint af te koelen. Gelukkig voor beleggers zit daar door de bank genomen wel een timelag van zo’n 18 maanden tussen. Waar beleggers in de huizenmarkt dus reeds in de rode cijfers zitten, hebben beleggers in andere sectoren nog even de tijd om een veilig heenkomen te vinden.

Minder renteverhogingen?

Bij de Federal Reserve weten ze dit ook. Gouverneur Powell maakte er recent al gewag van in een presentatie voor een geselecteerd publiek in New York. Het zal mede vanwege de ontwikkelingen in de huizenmarkt zijn geweest dat de Federal Reserve vorige week liet doorschemeren dat de markt met minder renteverhogingen rekening hoeft te gaan houden dan eerder voorzien. Moeten beleggers nu vrezen voor een naderende recessie? Dat is de vraag. Het feit dat de huizenmarkt deze keer veel minder booming was op de top dan bijvoorbeeld in de periode voor de Grote Crisis van 2007-2008 betekent waarschijnlijk ook dat er minder excessen behoeven te worden rechtgestreken in een daaropvolgende daling. Het is echter wel zorgelijk dat bij een booming economie, een werkloosheid van 3,7 procent en grote aantallen millennials op zoek naar hun eerste huis de huizenmarkt al weer begint te kraken. Iedere renteverhoging doet onmiddellijk zeer. De huizenmarkt prijst waarschijnlijk geen recessie in, wel een groeivertraging. 

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Inflatiedoelstelling ECB minder rigide?

Inflatiedoelstelling ECB minder rigide?

24 januari 2020

Zoals vooraf werd verwacht liet de Europese Centrale Bank de rentetarieven ongemoeid. De depositorente… Meer...

Nederlandse economie blijft groeien

Nederlandse economie blijft groeien

23 januari 2020

Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China? Een neergang van de industrie in Duitsland? Een… Meer...

Virus nog weinig vat op de beurs

Virus nog weinig vat op de beurs

22 januari 2020

De angst voor een uitbraak van het Corona-virus hield de beurzen heel even in z’n greep, maar al gauw… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: