Auteur: Jan Bouius Datum: 08-05-2019

De volatiliteit is terug

De tweet die president Trump afgelopen zondag de wereld inzond, deint nog even na op de beurzen. Na een aanvankelijke rustige reactie van de Amerikaanse beurzen afgelopen maandag, moesten ze gisteren toch nog wat forser in de achteruit. De Dow Jones leverde 1,79% in en de technologie index Nasdaq 1,96%. Op zich niet zo verwonderlijk. De beurzen zijn dit jaar uitstekend uit de startblokken gekomen en dan is het ook makkelijk even winst nemen.

En of het nu een onderhandelingstactiek is van Trump of niet, om aanstaande vrijdag de importheffingen op Chinese goederen te willen verhogen, de spanning over een goede uitkomst van de handelsbesprekingen is plotsklaps toegenomen. Met als gevolg dat de VIX, de bewegelijkheidsbarometer van de beurs ook wel angstgraadmeter genoemd, flink omhoog knalde. En dat net op het moment dat de hedge funds ervan uitgingen dat 2019 een slaapverwekkend kalm jaar zou worden en enorme short posities op de VIX hadden ingenomen om zodoende toch nog een goede boterham te verdienen. Maar als de VIX opeens omhoogschiet, dan moeten deze partijen al snel hun posities sluiten door aandelen te verkopen en schulden aflossen. Hetgeen de beweeglijkheid en daling van de beurs nog een keer extra versterkt. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich weer. Een wat extremere stijging van de VIX deed begin februari 2018 de door Credit Suisse uitgegeven VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term Exchange Note in één dag met meer dan 90% dalen. De beurzen daalden bijna 10%, maar maakten dat verlies binnen een paar maanden goed. Het VIX-short fonds van Credit Suisse? Dat moest de boeken sluiten. Weet dus waarin je belegt dan hoef je je door wat extra beweeglijkheid niet te laten afschrikken.

Eerste Duitse Zwaluw

De Europese beurzen kiezen vandaag hun eigen weg en blijven rond het slot van gisteren bewegen. Ze trekken zich van de dalingen op de Amerikaanse en Aziatische beurzen weinig aan. En dat ondanks we vanuit China tegenvallende exportcijfers zagen. De export in april daalde met 2,7% op jaarbasis waar analisten op een stijging van 1,8% hadden gerekend. Daarnaast steeg de import met 4,0% waar economen op een daling van 2,7% rekenden. De exportcijfers mogen dan wel tegenvallen, maar is dit eigenlijk niet precies wat Trump graag wil zien?

In Duitsland zagen we industriële productie onverwacht toenemen. Van tevoren werd uitgegaan van een productiedaling van 0,5% in maart ten opzichte van februari, maar het werd juist een stijging van 0,5%. Nadat de Europese Commissie gisteren nog de groeiverwachtingen voor 2019 voor de eurozone van 1,3% naar 1,2% verlaagd heeft en die van Duitsland van 1,1% naar 0,5% lijkt dit de welkome zwaluw voor betere tijden in Europa. Economische groei blijft toch een van de sterkste voorwaarden voor een goede aandelenbeurs.