De waarde van geld is een illusie

Door: Jan-willem Nijkamp - 7 augustus 2018
Lage inflatie

Volgens het statistiekbureau Eurostat bedraagt de inflatie in de Europese Unie momenteel 2,1 procent. Daarmee zijn de consumentenprijzen naar het hoogste punt van de afgelopen zes jaar gestegen. Dit is overigens niet de zogenaamde kerninflatie, het cijfer waar de Europese Centrale Bank zijn beleid op baseert. Daar zijn de prijzen voor voeding en energie uitgefilterd en dat is nog steeds een stuk lager. Hoe dan ook, ondanks de alweer enige tijd florerende economie, blijven de stijgingen van de prijzen opvallend beperkt. En kunnen de centrale bankiers hun ruime monetaire beleid met bijbehorende historisch lage rentes nog enige tijd handhaven. Economen breken zich al langere tijd het hoofd hoe het toch mogelijk is dat de inflatie zo laag blijft ondanks de steeds verder aantrekkende economie. Zo zouden de tekorten op de arbeidsmarkt – die inmiddels vrijwel overal zichtbaar zijn – wel haast tot loon- en prijsstijgingen moeten leiden?

Goedkoop geld

Het is echter de vraag of wij ons wel concentreren op het juiste inflatiecijfer. Want het lage rentebeleid van de centrale banken heeft geld immers zeer goedkoop gemaakt. Door de lage rente kunnen mensen zich een veel hogere hypotheek veroorloven dan anders het geval geweest zou zijn. De huizenmarkt lijkt inmiddels dan ook oververhit. Bedrijven kunnen zich als gevolg van de lage rente goedkoop financieren. Bedrijven die normaal gesproken moeilijk het hoofd boven water zouden kunnen houden blijven gewoon voortbestaan. Met als gevolg een overproductie die vervolgens weer tot lagere prijzen leidt. En wat te denken van de enorme hoeveelheid eigen aandelen die bedrijven dankzij de lage rente kunnen inkopen? En zo kunnen we nog een tijd doorgaan. Het goedkope geld heeft tot een ware koersexplosie van assets geleid. Of het nu huizen, aandelen, obligaties, kunst of oude auto’s betreft.

Nominale en reële waarde van geld

Een aangenaam neveneffect van deze koersstijgingen is het feit dat mensen zich rijker zijn gaan voelen. Als je huis steeds verder in waarde stijgt ga je uiteindelijk ook meer geld uitgeven. En dat is weer goed voor de economie. Huizenbezitters en beleggers hebben echter de neiging zich blind te staren op de nominale waarde van geld en niet op de reële waarde. Stel iemand heeft een huis gekocht voor 200.000 euro. Vijf jaar later blijkt zijn huis in waarde te zijn gestegen naar 400.000 euro. De huizenbezitter glimlacht van oor tot oor want hij heeft zijn vermogen – dat volledig in zijn huis zat – verdubbeld. Bij verkoop zal hij een mooie winst kunnen opstrijken! De huizenbezitter maakt hier echter de gangbare fout in nominale termen te denken. In reële termen is er aan zijn situatie niet zo veel veranderd. De stenen waarin hij woont zijn nog steeds hetzelfde. De materialen waar zijn huis van is gebouwd zijn zelfs aan slijtage onderhevig en minder waard geworden. Zolang er aan de locatie van zijn huis niets is veranderd (dat kan de waarde wel drastisch veranderen) is zijn huis dus niets meer waard geworden. De 400.000 euro die er nu voor zijn woning wordt geboden is net zoveel waard als de 200.000 euro vijf jaar geleden. Het geld is in waarde gehalveerd! Met die 400.000 euro kan hij aanmerkelijk minder kopen dan hij in eerste instantie denkt.

Een loonsverhoging?

Een ander voorbeeld. Een werknemer krijgt een loonsverhoging van twee procent. De inflatie bedraagt op dat moment echter 3 procent. Hoewel de werknemer een tevreden indruk maakt is hij er in reële termen doodleuk een procent op achteruit gegaan. Bijna iedereen leidt aan deze geldillusie. Geldillusie ontstaat doordat u denkt meer geld en vermogen te hebben door een oplopende inflatie, terwijl juist het tegendeel waar is. In werkelijkheid heeft men dan juist minder te besteden, omdat het geld minder waard is geworden en men er in koopkracht op achteruit is gegaan.

Het belang van lage inflatie

En dan komen we weer terug bij het begin van dit verhaal. De officiële inflatiecijfers spreken nog steeds van zeer lage prijsstijgingen. Daardoor kan de rente laag blijven en geld goedkoop. Maar wanneer het mandje goederen op basis waarvan de inflatie berekend wordt nu eens anders wordt samengesteld? Wat als de prijzen van huizen en financiële assets nu eens meegenomen worden in de berekening? De inflatie zou navenant oplopen. De centrale banken zouden hun rente moeten verhogen. Maar dáár zit niemand op te wachten! Overheden, bedrijven en meerdere particulieren hebben zich immers stevig in de schulden gestoken om zich een hogere levensstandaard te kunnen permitteren. Een hogere rente komt dan minder goed uit. Het zou een spaak in de wielen van de florerende economie betekenen. Denk daar eens over na wanneer u weer eens verneemt dat de inflatie maar zo laag blijft.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Trump in Twitter-fittie

Trump in Twitter-fittie

29 mei 2020

Trump zou Trump niet zijn als hij niet op zoek was naar iemand of iets waar hij tegen kan ageren via… Meer...

Crash-rally op de markten

Crash-rally op de markten

28 mei 2020

Tijdens de eerste twee dagen van deze week vond er een rotatie plaats op de aandelenmarkten. Vandaag… Meer...

Back to business

Back to business

27 mei 2020

De vrees dat het coronavirus de wereld voor lange tijd in zijn greep zal houden lijkt iedere dag meer… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: