Auteur: Krist Plaizier Datum: 06-02-2020

ESG voert de boventoon 

Afgelopen jaar is de aandacht voor het klimaatvraagstuk echt in een stroomversnelling gekomen. De media staan er vol mee. Een klimaatakkoord in de Tweede Kamer, stakende scholieren voor een beter klimaat, stikstofcrisis, PFAS, noem het maar. Het is dan ook niet zo vreemd dat ook bij beleggers duurzaam beleggen steeds meer in de belangstelling is gekomen. Gisteren kwam fondsenanalist Morningstar met een rapport waaruit blijkt dat de instroom in expliciet duurzame beleggingsfondsen in Europa in 2019 een record heeft gebroken

Expliciet duurzame beleggingsfondsen en ETF’s zijn fondsen die naast de gebruikelijke financiële doelen in hun effectenselectie ook expliciet duurzame thema’s een sleutelrol toedichten. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwam de instroom in dit soort fondsen nog eens extra in een versnelling. In 2019 steeg het beheerde vermogen in ESG-fondsen met 56% naar € 668 miljard. Een plus van € 120 miljard in slechts 1 jaar waarvan € 47,3 miljard in het laatste kwartaal. In 2010 werd er ‘nog maar’ € 10 miljard in ESG-fondsen gestoken. De op de financiële markten veel gebezigde afkorting ESG staat voor Environmental (milieu) Social (sociaal beleid) of Sustainable (duurzaam) Governance (goed ondernemingsbestuur). Dat de grote vraag naar ESG-beleggingen nieuwe avonturiers aantrekt is niet zo gek. Over heel 2019 werden er 360 nieuwe ESG-fondsen in de markt gezet waarvan 105 in het laatste kwartaal.

De ‘vergroeningstrend’ is ook bij gewone aandelenbeleggingen zichtbaar. Heb je als bedrijf het imago duurzaam bezig te zijn of een duurzaam product te verkopen, dan zijn de aandelen dit jaar niet aan te slepen. Kijk maar eens naar Iberdrola (windenergie, +11%), Tesla (auto’s zonder verbrandingsmotor, +75%), Beyond Meat (vleesvervangers, +45%), Panasonic (batterijen, +22%) en Alfen (laadpalen, +56%). Slaan beleggers hier niet een klein beetje door? Lijkt mij wel, zodra het aandeel maar een zweem van ESG krijgt, krijgt het een stempel en komt het op de kooplijstjes. Dit hebben we eerder gezien zo’n 20 jaar geleden. Toen was de gevierde term ‘ICT’. Veel bedrijven proberen mee te profiteren en doen er alles aan om de indruk te wekken dat ze duurzaam bezig zijn terwijl dit in werkelijkheid eigenlijk wel meevalt. Dit wordt ‘greenwashing’ genoemd. Ter voorkoming hiervan werd er in december een zogenoemde groene taxonomie geïntroduceerd. Dit is een definitiestelsel om te bepalen of beleggingen een werkelijk duurzaam karakter hebben of niet.

Winstval bij ING Groep

Nee, het is niet de lage rente die de grootste en meest internationale bank van de Benelux in problemen brengt. Het lukt ze zelfs om de rentemarge redelijk op peil te houden. Het zijn echter de sterk toegenomen kosten voor garantiestelsels, de poortwachtersfunctie en de toevoegingen aan de stroppenpot die ING parten spelen. Inmiddels houdt ING een leger van 4000 mensen in de lucht om die enkele crimineel te vinden die geen goede bedoelingen heeft met zijn rekening bij de bank. De hoge kosten hiervan deden in het vierde kwartaal van 2019 de winst met bijna 31% dalen naar zo’n 880 miljoen euro. De analistenconsensus lag ruim hoger op € 1,14 miljard. De kosten voor het nakomen van de opgelegde regelgeving stegen in het laatste kwartaal met 14% naar € 303 miljoen. De stroppenpot, voorzieningen voor toekomstige verliezen op, voornamelijk, industriële cliënten, werd opgehoogd met € 428 miljoen, een plus van 77%. 

Met de rente-inkomsten, toch zo’n 75% van de totale baten, ging het dus nog steeds best aardig. In het vierde kwartaal stegen ze zelfs met 0,7% naar € 3,6 miljard. De rentemarge wordt door ING vooral verdiend buiten de eurozone. Denk hierbij aan Australië, Roemenië en bijvoorbeeld Polen. Desondanks heeft ING besloten om Nederlandse spaarders met een saldo van 1 miljoen euro of meer een negatieve rente te gaan berekenen van 0,5%. Dit is gelijk aan het tarief dat ING zelf moet betalen aan de ECB voor het stallen van overtollige middelen bij de centrale bank. Ondanks de veel lagere winst dan verwacht, verhoogde de bank het dividend met € 0,01 naar € 0,69. Het dividendrendement komt hiermee op zo’n 6,5%. Het is dan ook veel aantrekkelijker om te beleggen in de bank dan te sparen bij de bank.

De aandelenkoers van ING begon vanochtend flink lager op de teleurstellende cijfers maar is inmiddels weer hersteld.