Auteur:  Martine Hafkamp Datum: 20-01-2020

Geen ‘Blue Monday’ 

Er worden jaarlijks artikelen in overvloed geschreven over de maandag die de meest depressieve dag van het jaar zou zijn. De derde maandag in januari heeft daarom de naam ‘Blue Monday’ gekregen. Vandaag doen beleggers daar op de beurs op kleine schaal aan mee. Hoewel Japan de week wel met winst is begonnen, zijn beleggers in Europa terughoudend. Het kan natuurlijk ook zijn dat zij hun kruit drooghouden met niet alleen de Amerikaanse beurzen die gesloten zijn in verband met Martin Luther King day, maar ook met het cijferseizoen en alle bijeenkomsten van centrale bankiers in het achterhoofd. Zowel de Canadese, de Japanse als de Europese komen bij elkaar, waarbij de meeste aandacht ongetwijfeld zal uitgaan naar de ECB. Beleggers zijn vooral benieuwd of en zo ja wat bankpresident Lagarde zal zeggen over de strategische heroverweging van de bank en hoe die kan worden afgezet tegen de afgegeven verwachtingen.

De olieprijs stijgt wel, maar dat komt door de onrust in Libië, waardoor de olie-uitvoer uit dat land tot minder dan de helft van de normale dagelijkse hoeveelheid is teruggebracht. Desondanks bedraagt de prijs van een vat olie gemiddeld nog zo’n 5 procent minder dan begin van het jaar toen Trump het op z’n heupen kreeg en met een drone-aanval het leven van de Iraanse generaal Sulejmani en een aantal andere hooggeplaatste militairen beëindigde.

Beleggers Alphabet niet depressief te krijgen

Wat ook maar doorstijgt is de koers van het aandeel Alphabet. Bij Fintessa hebben wij het aandeel voor onze cliënten al jaren in portefeuille. Op de beurs heeft de marktwaarde van de onderneming inmiddels de grens van 1.000 miljard dollar overschreden en het einde lijkt nog niet in zicht. Volgende week vrijdag (31 januari) komt het bedrijf met cijfers, maar getuige de koersontwikkeling hebben beleggers daar vertrouwen in. De resultaten zullen volatiel blijven omdat Alphabet de beursgenoteerde investeringen als Uber, Lyft en Slack Technologies telkens verplicht moet herwaarderen. Vooral daardoor viel de winst in het derde kwartaal tegen.

Zoals bekend hebben Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin zich afgelopen december teruggetrokken uit het bestuur van Alphabet. Van de nieuwe topman Sundar Pichai, die al aan het roer stond bij Google, verwachten beleggers meer focus wat betreft het vergroten van de aandeelhouderswaarde. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn het betalen van dividend, meer inzicht in de financiën, het uitbreiden van het aandeleninkoopprogramma of het beteugelen van de kostengroei. De (normale) belastingdruk voor Alphabet zal in de toekomst waarschijnlijk toenemen, niet alleen doordat meer landen dan alleen Frankrijk een digitaks willen invoeren, maar ook omdat Alphabet minder belastingroutes zal gebruiken om belasting te ontwijken.

Het aandeel Alphabet noteert op een verwachte koerswinstverhouding van 25,5, de balans is met zo’n 106 miljard dollar netto cash ijzersterk, de omzet neemt nog steeds hard toe en er zitten veel verborgen ‘Other Bets’ in de pijplijn. Die kunnen prima worden gefinancierd met de inkomsten uit de melkkoe ‘Advertenties’, die nog steeds goed is voor ongeveer 80 procent van de omzet. Daarnaast blijft er voldoende ruimte om aandeelhouders iets meer in de watten te leggen. Daar kun je toch niet depressief van worden…