Auteur:  Jan-willem Nijkamp Datum: 08-01-2020

Geopolitiek geneuzel 

Een aanslag

Het nieuwe beursjaar begon zo goed met een forse stijging op de eerste dag. Vervolgens maakte een Amerikaanse drone-aanval een einde aan het leven van de Iraanse generaal Soleimani en met hem nog een aantal vooraanstaande figuren uit de regio. Het deed de spanningen in het Midden Oosten – toch al aan de hoge kant de laatste tijd – verder oplopen. De olieprijs steeg en de beurzen daalden. Ook de prijs van goud steeg even voorbij de 1600 dollar. Beleggers werden er weer even aan herinnerd dat deze wereld niet altijd een even veilige plaats is.

Daling op komst?

Analisten op Wall Street verwachten dat deze dip zou kunnen gaan uitgroeien tot een serieuze correctie. Dergelijke geopolitieke gebeurtenissen zorgen steevast voor een toename van onrust op de markten. Historisch kunnen beurskoersen naar aanleiding van zulke spanningen met 6 tot 7 procent dalen. Deze keer wordt er zelfs voor een correctie van meer dan tien procent gevreesd. De beurzen waren hiervoor immers nogal stevig opgelopen. Een correctie stond sowieso in de coulissen te wachten om ten tonele te verschijnen. 

Is deze angst terecht?

Het is echter maar de vraag of beleggers zich al te veel angst moeten laten aanpraten. Een kort historisch overzicht van vergelijkbare gebeurtenissen wijst uit dat de eerste reactie op de beurzen weliswaar negatief is, maar zodra de stofwolken weer zijn opgetrokken blijkt de schade vaak mee te vallen. De Amerikaanse bank Sun Trust liep 12 soortgelijke geopolitieke gebeurtenissen na sinds de Tweede Wereldoorlog – onder meer de Suez-crisis, het Iraanse gijzeldrama en de oorlog in Irak - en kwam tot de conclusie dat in negen van deze gevallen de beurs een jaar later hoger stond. In de overige drie gevallen waarin dat niet het geval was bleek er een economische recessie in het spel te zijn.

It’s the economy stupid

En daar zit hem meteen de kneep. Want eens te meer blijkt dat niet dit soort geopolitieke gebeurtenissen, maar keiharde economische cijfers de richting van de beurs op langere termijn bepalen. Ja, geopolitieke onrust zorgt kortstondig voor koersdalingen, maar zolang de economie in een gezonde conditie verkeert zetten de koersen na verloop van tijd hun stijgende trend gewoon weer voort. Iedere dip op de beurs als gevolg van politieke spanningen – zie bijvoorbeeld de Griekse schuldencrisis, de Brexit, Italiaanse strubbelingen – blijkt steevast een mooi koopmoment voor de lange termijnbelegger.

Kopen als de kanonnen bulderen

Dat geldt echter onder één voorwaarde, de economie dient gezond te zijn. Want hoe men het ook wendt of keert, de bedrijfsresultaten, de macro-economische cijfers en de stand van de rente bepalen de richting van de beurs. En niets anders. Kortom, een correctie door politieke spanningen is vaak een prachtig koopmoment. Een bekende beurswijsheid luidt immers dat je moet kopen wanneer de kanonnen bulderen. Dat gezegde komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Als de kanonnen – in dit geval de raketten – spreken is het slechte nieuws immers al in de koersen verwerkt. Daarna wordt het meestal weer beter. 

Correctie blijkt koopgelegenheid

Natuurlijk spelen de Verenigde Staten in het Midden Oosten – al een jaar of dertig – een gevaarlijk spel. En de gevolgen voor de hele wereld zijn op zijn zachtst gezegd behoorlijk naar. Slachtoffers aan beide zijden, volledig verwoeste dorpen en steden, overvolle vluchtelingenkampen in Turkije en Griekenland, toenemende wederzijdse haat, etc. Men kan er met recht van alles over zeggen. Maar beleggen is soms een cynische bezigheid. Correcties blijken vaak mooie koopgelegenheden. Beleggers die rendement willen maken laten zich niet afleiden door “geopolitiek geneuzel”.