Auteur: Krist Plaizier Datum: 11-03-2021

Grijpt de ECB wel of niet in?

Beleggers keken vandaag uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De recente stijging van de kapitaalmarktrente vroeg om een reactie vanuit Frankfurt. Maar kwam de bank ook in actie? Voordat de ‘stille’ periode inging (in verband met het naderende rentebesluit), becommentarieerden diverse directieleden van de centrale bank de stijgende kapitaalmarktrente, welke is overgewaaid uit de Verenigde Staten, veelvuldig: Beleggers zouden zich geen zorgen moeten maken, de stijgende rente is immers een positief gegeven; het is een teken van een zich ontluikende economische groei. Dat daar een wat hogere inflatie bij hoort, is geheel normaal. En bovendien, als de rentestijging te snel zou gaan, staat de centrale bank klaar om in te grijpen. Het in het leven geroepen pandemische opkoopprogramma (PEPP) van maar liefst 1850 miljard euro is actief en de opkopen kunnen opgevoerd worden om de stijgende rente de kop in te drukken. 

Dat de ECB zich geheel geen zorgen maakt, blijkt ook uit de gedane opkopen van vorige week. Waar er gemiddeld voor 15 miljard euro per week aan obligaties wordt opgekocht onder het lopende opkoopprogramma PEPP, was dat afgelopen week slechts 11,9 miljard en week daarvoor maar 12,1 miljard. Dat de ECB de stijging van de rente ‘nauwlettend’ in de gaten houdt, zoals enkele directieleden in de media uitten, werd daarom maar matig geloofd door analisten. Zij gingen er dan ook van uit dat president Lagarde vandaag geen concrete maatregelen zou afkondigen. En ze kregen gelijk. Vooralsnog houdt zij het vooral bij ‘management by speech’ en kondigde ze geen concrete actie aan. Wel wees zij op de grootte en de flexibiliteit van het PEPP en op de mogelijkheid om dit programma verder te verhogen indien dat noodzakelijk mocht zijn. Ook zal de ECB onder het opkoopprogramma PEPP ‘significant’ meer gaan inkopen dan in de afgelopen maanden gedaan is. Zal dit de rente drukken? Het is nu even afwachten hoe obligatiebeleggers zullen reageren op de uitspraken van Lagarde.

Klop, klop. Wie biedt daar?

Gisteren vertelde de CEO van Just Eat Takeaway (JET) Jitse Groen bij de toelichting op de jaarcijfers dat hij meerdere biedingen op het 33 procent belang in iFood heeft afgeslagen. Hoewel de hoogste bieding maar liefst 2,3 miljard euro bedroeg, ruimschoots boven de analistenramingen, vond hij dit niet voldoende. iFood is de grootste maaltijdbezorgdienst van Brazilië en groeit snel. Vorig jaar verdubbelde het aantal bestellingen tot 478 miljoen. De omzet steeg met 222 procent, maar er wordt nog geen geld verdiend. iFood draait nog met verlies. De vraag is wie aangeklopt heeft bij Groen. Grote kans dat Prosus hiertussen zat. De in Amsterdam genoteerde Zuid-Afrikanen hebben immers zelf al 62 procent van de aandelen iFood in bezit en zouden met het te koop staande belang het nagenoeg alleen voor het zeggen hebben bij de Brazilianen.

Takeaway verkreeg het 33 procent-belang in iFood bij de overname van het Britse Just Eat. Ten tijde van de overname begin vorig jaar gaf het bedrijf aan het belang niet te willen houden en dat gesprekken met mogelijke kopers opgestart zouden worden. Prosus was toen ook één van deze partijen. Prosus was destijds ook concurrerend bieder op Just Eat maar verloor de strijd van Takeaway. Vorig jaar verwachtten analisten nog dat Prosus zo’n 1 miljard dollar zou moeten betalen voor het belang. Gezien de uitspraken gisteren van Groen, is dit bedrag inmiddels sterk achterhaald. Over wat het belang in iFood wel zou moeten kosten, deed Groen geen uitspraak. Wel zijn de gesprekken met eerdere bieders nog steeds gaande.

De aandeelhouders van JET reageerden opgetogen op de afgeslagen biedingen, het aandeel ging al vlot 5 procent hoger. JET heeft immers beloofd om de helft van de opbrengst terug te sluizen naar de aandeelhouders. Beleggers in Prosus daarentegen, reageerden in eerste instantie wat gereserveerd. Het aandeel Prosus daalde aanvankelijk op het bericht, maar herstelde later in de middag weer. Beleggers in Prosus zijn bang dat er teveel betaald zal gaan worden, daarom was de eerste reactie wat gereserveerd. Het bedrijf had echter in het vierde kwartaal van 2020 ruim 9 miljard dollar aan cash op de balans staan. Daarmee is de vrees voor een groter deel vreemd vermogen, of zelfs een aandelenemissie om de overname te bekostigen, wat voorbarig.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten