Auteur:  Krist Plaizier Datum: 05-09-2020

Gunstige geopolitieke ontwikkelingen stuwen de beurzen

Gisteren en vandaag kwam er een (voorlopige) uitkomst voor een aantal geopolitieke ontwikkelingen waarmee beleggers in hun maag zaten. Nu de uitkomsten vooralsnog de juiste kant op vallen, wordt er weer flink gekocht op de internationale beurzen. Het begon gistermorgen met het besluit van de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, om een wetsartikel in te trekken. Het ging om een wet die de uitlevering van dissidenten aan China mogelijk moest maken. Het wetsvoorstel veroorzaakte massale demonstraties die regelmatig escaleerden en waarbij ook doden zijn gevallen. Nu lijkt de rust enigszins terug te keren in Hongkong, hoewel de betogers nog vier eisen hebben die ook ingewilligd moeten worden. Overigens werd er vanmorgen lichtjes winst genomen op de forse stijging van de Hang Seng Index van gisteren met bijna 4%. Vanmorgen daalde de index met een 0,3%.

What about brexit?

Vervolgens leed de Britse premier Johnson gisteravond een aantal nederlagen in het Britse Lagerhuis waardoor de brexit weer op losse schroeven is komen te staan. Een wet die een no-deal brexit per 31 oktober moet voorkomen werd aangenomen. Aangezien Johnson nu geen wapen meer heeft om mee te dreigen naar de Europese Unie voor een nieuwe deal, wilde de Britse premier nieuwe verkiezingen per 15 oktober. Maar dit voorstel, waarvoor een twee derde meerderheid in het Lagerhuis nodig is, werd niet aangenomen. Nu rest Johnson eigenlijk niets anders dan de Europese Unie te vragen om opnieuw een uitstel van de brexit, dit keer tot 31 januari 2020. In Europa zijn er echter al geluiden te horen, onder andere van onze eigen premier Rutte, dat dit geen optie is. Een echte cliffhanger derhalve in deze Britse soap die voorlopig nog niet ten einde is. Met name het Britse pond profiteert van de ontwikkelingen. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar werd de Britse munt de afgelopen dagen 1,6% sterker.

Olieprijzen in de lift

Ook de Verenigde Staten en Rusland gaven een impuls aan de beurzen. Dit deden ze door uitspraken te doen die de olieprijzen flink deden stijgen. Gisteren klom olie met ruim 4%. Vanuit Washington kwam het bericht dat de speciale gezant voor Iran in het Witte Huis, Brian Hook, zich sterk wil maken voor een aanscherping van het sanctiebeleid tegen Teheran. De Russische energieminister Alexander Novak liet optekenen dat Rusland de maandelijkse olieproductie in september zal laten dalen. Dit is goed nieuws voor de olieprijs want eerder waren er geruchten dat Rusland zich aan de gemaakte afspraken met de OPEC om de productie te verlagen zou willen onttrekken.

Opnieuw handelshoop

Het laatste zetje om beleggers te overtuigen om weer aandelen te gaan kopen, kwam vannacht uit Peking. Het Chinese ministerie van Handel maakte vanochtend vroeg bekend dat vicepremier Liu He gebeld had met de Amerikaanse handelsgezant Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin. De uitkomst van het telefoongesprek was dat beide partijen elkaar weer zullen treffen in Washington begin oktober. Dit werd bevestigd door de Amerikanen. De handelsbesprekingen zullen dus weer worden opgepakt nadat de Verenigde Staten en China afgelopen juli voor het laatst met elkaar spraken. Eerder deze week zette Trump de betrekkingen weer eens op scherp door te twitteren dat China hel en verdoemenis staat te wachten als zij de handelsbesprekingen zouden traineren tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De komende weken zullen diplomaten gaan werken aan de voorbereiding van de gesprekken in oktober.

Weer hogere prijzen in Nederland

Na een stijging van 2,6% in het eerste halfjaar en 2,5% in juli, stegen de prijzen in augustus ook weer. Het CBS maakte vanochtend bekend dat consumentenproducten en -diensten in augustus met gemiddeld 2,8% gestegen zijn. Het betreft hier de consumentenprijsindex (CPI) hetgeen slechts één van de inflatie-indicatoren is. Je kunt dus niet zeggen dat de inflatie over augustus 2,8% bedraagt. Maar het geeft natuurlijk wel een richting aan. De prijsstijging in Nederland is drie keer groter dan die in de eurozone. Dit komt vooral door de invoering van een hogere BTW en de hogere belastingen op energie.