Auteur: Joop van de Groep Datum: 22-01-2021

Haast geboden

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet een gemengd beeld voor de ontwikkelingen van de economie. Nadelig voor het economisch herstel is de opleving van het coronavirus die geleid heeft tot strengere lockdownmaatregelen. De verwachting is dat de Europese economie in het laatste kwartaal van 2020 een krimp laat zien.

Aan de andere kant zijn er ook positieve ontwikkelingen te noemen zoals het vaccinatieprogramma, het Brexit-akkoord, overeenstemming over de EU-begroting en de verkiezingswinst van Joe Biden waardoor er een omvangrijk steunpakket voor de Amerikaanse economie wordt ingezet.
Volgens ECB-voorzitter Lagarde passen de impact van de pandemie en de recente ontwikkelingen binnen de ramingen die in december zijn gepubliceerd. Derhalve heeft de ECB besloten om de rente ongemoeid te laten en het obligatieopkoopprogramma niet verder op te schroeven.
De mate waarin de ECB blijft opkopen hangt af van de ontwikkelingen van het financieringsklimaat en het verloop van de inflatie.

Christine Lagarde benadrukte in haar toelichting op het rentebesluit dat de Europese regeringen vaart moeten maken met het indienen van de herstelplannen. De EU-leiders keurden afgelopen zomer het coronaherstelfonds met een omvang van 672,5 miljard euro al goed. Om geld te kunnen krijgen uit het fonds moeten lidstaten met herstelplannen komen die vanaf ultimo februari in Brussel ingediend kunnen worden. Het dagelijks bestuur van de EU onder leiding van Ursula von der Leyen zal binnen twee maanden de voorstellen beoordelen en ter goedkeuring voorleggen aan de ministers van Financiën.
Bij het volgende rentebesluit van de ECB in maart zullen er waarschijnlijk nieuwe economische ramingen komen die mogelijk gevolgen kunnen hebben voor het monetaire beleid. Het rentebesluit en de toelichting hierop hadden vrijwel geen invloed op de koersontwikkeling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Google en de Australische regering liggen op ramkoers

De Australische Tweede Kamer heeft in december een gedragscode goedgekeurd waarbij socialmediabedrijven verplicht worden om te betalen voor linkjes naar nieuwsartikelen. Volgens het Australische persbureau AAP zou Google een boete van 10 miljoen Australische dollars (omgerekend 6,4 miljoen euro) moeten krijgen omdat Google weigert te betalen voor linkjes naar hun artikelen.
Google is van mening dat de voorgenomen wet onwerkbaar is omdat het voor het bedrijf onmogelijk wordt om de financiële risico’s goed in te schatten. Bovendien leidt deze wetgeving tot het einde van het vrije en open internet. Als de Australische Eerste Kamer deze wetgeving accordeert dan is voor Google de enige rationele beslissing om de Australische markt te verlaten.
In reactie op het dreigement van Google liet Premier Scott Morrison weten dat het Australische parlement gaat over wet- en regelgeving en niet zal buigen voor dreigementen.

Of de soep net zo heet gegeten wordt als opgediend, valt te betwijfelen. Eerder deze week werd bekend dat in een vergelijkbare zaak Google gaat betalen voor het gebruik van nieuwsberichten in Frankrijk. Op aandringen van de Franse mededingingsautoriteit heeft Google een overeenkomst bereikt met de grootste Franse uitgeverijen. Financiële details zijn niet bekend gemaakt. Als meer landen het voorbeeld van Frankrijk gaan volgen dan is dat nadelig voor het business model van Google. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten