Auteur:  Jan Bouius Datum: 27-03-2019

Halfvol of halfleeg

De afgelopen week zagen we diverse indicatoren die of elkaar tegenspraken of anders werden uitgelegd door beleggers. Allereerst hadden we daar vorige week vrijdag de tegenvallende PMI-indicator over maart in Duitsland. Deze kwam uit op 44,7 waar de analisten op 48 hadden gerekend. Dat duidt op een aardige krimp van de industriële activiteit. Maar, afgelopen maandag bleek uit de Ifo-indicator dat het Duitse ondernemersvertrouwen sinds lange tijd weer stijgend is en juist beter uitpakte dan verwacht. De soep wordt blijkbaar toch niet zo heet gegeten als ze vrijdag werd opgediend. Welke indicator krijgt er gelijk? Dat is nog even afwachten, maar de Ifo-indicator lijkt het meest betrouwbaar. Deze houdt namelijk een steekproef onder 9.000 Duitse bedrijven terwijl men zich er bij de PMI ‘vanaf maakt’ met 800 ondernemingen.

Daarnaast wakkerde afgelopen vrijdag de inverse rentecurve de vrees voor een recessie aan met dalende koersen tot gevolg. Haaks hierop staan de intussen verschenen publicaties op internet die zeggen dat dit fenomeen voorlopig juist goed is voor de aandelenkoersen. Bezin dus voordat je begint met de meute mee te handelen.

Lage rente, goed of slecht?

Vanochtend hield Draghi een toespraak in Frankfurt. Het was niet verwonderlijk dat hij daar vermeldde dat de ECB bereid is de rente net zo lang laag te houden als zij noodzakelijk acht. Voor de beurzen is dat goed, want er is geen alternatief voor aandelen (TINA), maar voor de financials slecht. De ECB is hier niet geheel meer blind voor. Volgens Draghi zal de ECB bekijken hoe ze de pijn van de lage (boete)rente voor banken kunnen verzachten zonder de positieve gevolgen ervan teniet te doen. Als dat lukt dan liggen er voor de Europese banken betere tijden in het verschiet. Of dat een zoethoudertje is, aangezien Draghi nog altijd optimistisch is dat het inflatiedoel van 2 procent gehaald wordt, zal moeten blijken. Vreemd is het echter niet. Ook in landen als Japan en Zwitserland zien we dat de meeste tegoeden van commerciële banken worden vrijgesteld van negatieve rente.

De Belgische bierbrouwer AB Inbev smaakt die lage rente overigens erg goed. Vandaag geeft het concern voor 2,25 miljard euro aan nieuwe obligaties uit. Hier moet naar verwachting 1,125 procent rente worden vergoed op een lening met een looptijd van 8,25 jaar en 1,65 procent voor een looptijd van 12 jaar. De opbrengst van deze goedkope financiering zal worden gebruikt voor algemene doeleinden en de aflossing van een paar lopende schulden.

Beurzen verdeeld

Op Wall Street stegen gisteren de koersen over een breed front licht. In Europa lijkt men de stemming over de verschillende alternatieven voor de Brexit-deal af te wachten. In de loop van de ochtend staan de Europese indices daardoor een half procent lager. Op zich is zo’n afwachtende houding niet vreemd, zeker niet nu verschillende indicatoren warm en koud blazen over de markten. Met de uitstekende start van de beurzen dit jaar hoeven beleggers zich nog niet zo druk te maken. Voor het merendeel van hen is het glas halfvol.