Auteur: Krist Plaizier Datum: 27-08-2020

Herijking Fed-beleid

Hoewel de Amerikaanse beursindices NASDAQ en S&P 500 weer nieuwe hoogterecords neergezet hebben gisteravond, was het redelijk windstil op de beurzen. Ook vandaag houden beleggers waarschijnlijk hun kruit droog totdat Jerome Powell, de voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed), zijn speech heeft gehouden. Deze wordt om ongeveer 15.00 uur Nederlandse tijd verwacht. Powell zal spreken op de conferentie van centrale bankiers welke vandaag van start gaat. Normaal komen ze bijeen in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming, maar vanwege de coronapandemie wordt de conferentie dit jaar gehouden via videoverbindingen. Grote afwezige is de voorzitter van de Europese centrale bank, Christine Lagarde. Zij stuurde Philip Lane, de hoofdeconoom van de ECB, naar de conferentie.

Nu de Amerikaanse overheid maar blijft steggelen over een nieuw noodpakket, kijken beleggers uit naar nieuws van die andere pijler die steun biedt in deze bijzondere tijden; de centrale bank. De Fed heeft haar beleid geijkt en bijgesteld naar verluidt. Officieel staat een toelichting op dit nieuwe beleid op de agenda van de reguliere vergadering van de Fed op 16 september, maar verwacht wordt dat Powell vandaag in zijn speech een tipje van de sluier zal oplichten.

Waar de ECB maar één doelstelling heeft, het nastreven van een stabiel prijsniveau, heeft de Fed daarnaast ook nog de doelstelling om te streven naar maximale werkgelegenheid. De Fed wil dit tweede mandaat meer aandacht geven in het beleid, nu de arbeidsmarkt zo sterk onder druk staat vanwege de pandemie. De ontwikkeling van de arbeidsmarkt zegt de gewone burger immers meer dan de ontwikkeling van de inflatie. Voorheen streefden zowel de Fed als de ECB naar een jaarlijkse inflatie van 2 procent, ongeacht de stand van de economische ontwikkeling. Verwacht wordt dat de Fed deze doelstelling wil flexibiliseren. In goede tijden zal een inflatie van 2 à 2,5 procent nagestreefd worden, in mindere tijden mag de inflatie best even iets hoger worden. Als de economie aantrekt, zal normaliter ook de inflatie oplopen. De centrale bank heeft tot taak om een te sterk oplopende inflatie te voorkomen en zal daarom de rente verhogen. Vervelend is echter dat de centrale bank hiermee de ontluikende economische groei de nek omdraait. Daarom wil men bij de Fed voortaan meer flexibel omgaan met het verhogen van de rente. Zodoende kan de economische groei verder aantrekken en daarmee ook de arbeidsmarkt. En daarmee komt de Fed ook haar tweede doelstelling na; maximale werkgelegenheid.

Sterke toename investeringen in de Verenigde Staten

In juli zijn de orders voor duurzame goederen met 11,2 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor, zo maakte de Amerikaanse overheid gisteren bekend. Er werd een stijging van 4,8 procent verwacht. De ordertoename in juni werd bijgesteld van 7,3 procent naar 7,7 procent. De ordertoename is een goede indicatie van het hernieuwde vertrouwen van ondernemers in de maakindustrie. Vooral de orders voor auto’s en trucks stegen flink. 

Buiten de automotive-sector was er een kleinere toename van het aantal orders. Exclusief transportmiddelen stegen de orders in juli met 2,4 procent. Exclusief de defensieorders namen de investeringen in de maakindustrie met 9,9 procent toe. De vraag naar auto’s nam toe vanwege de gedaalde rente in de Verenigde Staten gedurende de zomer. Veel autodealers organiseerden aantrekkelijke verkoopacties. Ook zal het verplicht afstand houden vanwege het coronavirus een rol hebben gespeeld. De orders voor nieuwe auto’s en trucks stegen met 22 procent in juli nadat het herstel in juni met een ordertoename van 24 procent ook al fors was. Verwacht wordt dat de komende maanden de vraag zal normaliseren nu de inhaalvraag geweest is. De orders voor vliegtuigen namen nog wel af in juli maar met de helft minder dan in juni het geval was. Boeing heeft honderden afgezegde orders moeten verwerken afgelopen maanden.

Het goede nieuws is dat de maakindustrie teruggekeerd is tot een niveau dichtbij het pre-coronacrisis niveau. Amerikaanse fabrikanten hebben zich beter door de crisis heengeslagen dan de dienstensector van de economie. Toch is het de verwachting dat het nog een jaar kan gaan duren voordat de situatie terug kan keren naar normaal. Eerst zal het virus wereldwijd verdwenen moeten zijn.