Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 21-07-2020

Is er toch een alternatief?

 

Coronaherstelfonds

Vanochtend bereikten de Europese regeringsleiders na vier dagen vergaderen en onderhandelen een akkoord over het coronaherstelfonds. Het fonds heeft een omvang van 750 miljard euro en wordt via subsidies en leningen ter beschikking gesteld aan lidstaten om een economisch herstel na de crisis te bevorderen. Het is niet het eerste stimuleringsplan dat het licht ziet in deze crisis. Zo berekende de Bank of America dat centrale banken sinds de uitbraak van het virus in totaal 150 renteverlagingen hebben doorgevoerd. Daarnaast hebben centrale banken en overheden voor 18.000 miljard dollar monetair en fiscaal gestimuleerd. Deze maatregelen hebben een harde landing van de wereldeconomie weten te voorkomen. Ondanks het feit dat de crisis nog niet voorbij is lieten de aandelenmarkten sinds de bodem van maart een ongekende herstelrally zien.

Muur van geld

Hoewel beleggers zich deze rally goed laten smaken is er toch sprake van enige onrust, met name onder de autoriteiten. Zo waarschuwt de Bank for International Settlements – de bank der centrale banken – in zijn jaarverslag voor te veel optimisme op de financiële markten. De koersen zouden wel erg ver vooruitlopen op de economische realiteit. De ongekende “muur van geld” lijkt aloude economische wetten volledig op hun kop te zetten. Zo is het feitelijk afschaffen van de rente een belangrijke reden voor de drukte bij de ingang van de beurs. Er is immers geen serieus alternatief meer voor beleggen in aandelen. Sparen maakt armer en obligaties zijn ook al geen middel om een vermogen op te bouwen.

Negatieve reële rente

Hoewel er op een tienjarige Amerikaanse staatslening nog 0,6 procent rente wordt vergoed is de reële – voor inflatie gecorrigeerde – rente inmiddels negatief. Na aftrek van inflatie is de reële rente in de Verenigde Staten nu 0,8 procent negatief. Sinds 2012 was de rente niet meer zo laag. Nu zijn lage of zelfs negatieve reële rentes normaal een reden voor beleggers om hun toevlucht te gaan zoeken in het meest populaire edelmetaal, goud. Zo ook nu. Recent steeg de goudprijs voorbij de 1800 dollar per 100 Troy ounce. Een koers die niet meer op de borden werd gezet sinds, inderdaad, 2012. De negatieve reële rente stuwde de goudprijs toen op naar een top van 1900 dollar.

Goede belegging

Goud blijkt dit jaar een goede belegging. Want waar alle aandacht lijkt uit te gaan naar de niet aflatende opmars van de Nasdaq doet de goudprijs daar helemaal niets voor onder. Beiden staan dit jaar 20 procent hoger. De grootschalige steunoperaties zorgen bij beleggers voor een dubbel gevoel. Zo noteren enerzijds de beurzen de ene All Time High na de andere, maar liggen anderzijds de welbekende vluchthavens als staatsleningen en goud er sterk bij. Zo vloeide er in het eerste halfjaar reeds een bedrag van 40 miljard dollar naar goudfondsen. Daarmee werd het record van 2009 – tijdens de kredietcrisis – zowel in tonnage als in geld gebroken.

Goud niet langer genegeerd

Goud werd door veel – vooral professionele – beleggers vaak genegeerd als interessante belegging omdat het geen rente of dividend uitkeert. Dit argument is inmiddels verdwenen. Spaarrekeningen, obligaties en meerdere aandelen keren tegenwoordig ook niets meer uit. Daar komt de onzekerheid over het virus nog bij. Als veilige haven neemt het belang van goud dus toe. Maar er is meer. Iedereen die de wetten van schaarste kent weet dat wanneer ergens te veel van is de waarde navenant afneemt. Zo ook van geld. Op volle toeren draaiende bankbiljettenpersen hebben al sinds de vorige crisis zo ontzettend veel geld bijgedrukt dat steeds meer beleggers zich zorgen beginnen te maken over de waarde ervan. En zoeken ze hun toevlucht naar assets die hun waarde zouden kunnen behouden, waaronder goud.

S & P in goud

Op de site van Macrotrends is het mogelijk een grafiek van de S & P 500-index te krijgen, niet uitgedrukt in dollars maar in goud. Zo steeg ’s werelds belangrijkste index sinds de eeuwwisseling in twintig jaar van 1469 naar 3251 punten, een stijging van 121 procent. In goud uitgedrukt daalde de S & P 500 in deze periode echter van 4,5 in 2000 (per 100 Troy ounce) naar 1,78 nu. Tsja, is de beurs nou zo gestegen in de afgelopen 20 jaar of is de dollar nu veel minder waard geworden? En koop je voor die dollar steeds minder index? Beleggers die het laatste geloven zoeken hun toevlucht steeds meer in goud.