Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 18-02-2020

Lage rente het juiste vaccin?

Minder verkochte iPhones

Gisteren waarschuwde Apple dat het dit kwartaal niet aan zijn omzetverwachting zal kunnen voldoen. ’s Werelds grootste technologiebedrijf blijkt meer last van het coronavirus te hebben dan eerder aangenomen. Het is voor de tweede keer in iets meer dan een jaar dat zwakte in China het bedrijf dwingt tot het zwaaien met een rode vlag. Apple geeft toe dat de effecten van de uitbraak van het virus harder aankomen dan aanvankelijk ingeschat. De waarschuwing zorgt vandaag voor een kleine schrikreactie op de beurzen.

Zwarte coronazwaan

Apple heeft geen enkele productiefaciliteit in de door het virus getroffen provincie Hubei. Desondanks blijken ook de fabrieken buiten deze provincie minder snel weer op gang te komen dan verwacht. Ook de winkels waar de iPhone in China wordt verkocht blijven langer gesloten. Het zet de fragiele just-in-time keten met wereldwijd ruim honderd verschillende leveranciers van onderdelen zwaar onder druk. Een netwerk zo fijnmazig dat een langszwemmende zwarte coronazwaan nogal wat rimpels in de vijver kan doen ontstaan. Want met Apple worden ook zijn vele toeleveranciers geraakt.

Werkplaats van de wereld

Deze waarschuwing komt niet opeens uit de lucht vallen. Zo stelden veel analisten de afgelopen dagen hun groeiverwachtingen voor de Chinese economie reeds naar beneden bij. En daar China de werkplaats van de wereld is waar ook veel benodigde onderdelen voor elders gefabriceerde eindproducten worden gemaakt kunnen de gevolgen voor de gehele wereldeconomie niet uitblijven. In omliggende Aziatische landen wordt de term recessie hier en daar reeds in de mond genomen, maar ook een sterk aan China gelieerde economie als de Duitse kwam vorige week volledig tot stilstand. De ZEW-index ging vanmorgen hard onderuit. Het IMF waarschuwde dat de komende twee weken cruciaal zullen zijn en duidelijk zullen maken hoe ernstig de Chinese economie is toegetakeld door het coronavirus. In die periode zal China opnieuw fabrieken en bedrijven openen en trachten het openbare leven opnieuw op te starten.

Sombere analisten

Een vergelijking met het SARS-virus uit 2003 gaat mank daar de Chinese economie toen maar acht procent uitmaakte van de wereldeconomie. Dat is inmiddels gegroeid tot 19 procent. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht voor de rest van het jaar in het meest positieve geval een gelijkblijvende beurs. In het meest negatieve scenario wordt een daling van ruim 20 procent niet uitgesloten. De Amerikaanse vermogensbeheerder Guggenheim hakte stevig in zijn prognose en stelde zijn verwachting voor de Chinese groei zelfs bij naar minus zes procent.

Beleggers onaangedaan

Ondanks al deze plotse rampspoed leken beleggers tot gisteren redelijk onaangedaan door de mogelijke effecten van het virus. De beurzen bleven rustig doorgaan met het neerzetten van de ene All Time High na de andere. Zelfs al zou de Chinese economie gaan kraken, dan nog geldt de opinie dat iedere dip een koopmoment is. Een houding die grotendeels wordt gesteund door het beleid van centrale banken wereldwijd. Zo heeft de Chinese centrale bank alweer ruim 400 miljard dollar aan extra liquiditeiten in de economie gepompt. Men gaat ervan uit dat de Chinese autoriteiten er alles aan zullen doen de economische schade zoveel mogelijk te beperken. Ook de Federal Reserve liet zich ontvallen op te zullen treden mocht dat noodzakelijk zijn.

Eén dip te ver?

Het vertrouwen dat centrale banken wederom de reddende hand zullen bieden versterkt de reeds jaren heersende buy-the-dip mentaliteit nog verder. In het verleden hebben de centrale bankiers de beleggers immers steeds gered door een vangnet onder de beurzen te hangen? Het is echter de vraag of een nog lagere rente wel het juiste vaccin is tegen een virus waarvan de gevolgen nog niet goed kunnen worden ingeschat. Misschien start China inderdaad binnen een paar weken weer op en blijkt de schade slechts van tijdelijke aard. Inderdaad, buy-the-dip. In dat geval hebben beleggers er wederom goed aan gedaan te veronderstellen dat de paniek zich sneller verspreidde dan het virus zelf. Deze bullmarket duurt echter al bijna 11 jaar. Dat is lang. Eens komt er een dip die wat dieper zal blijken te zijn dan gebruikelijk.