Auteur: Jan Bouius Datum: 29-05-2019

Met het mes op tafel

Door een toegenomen risicoaversie gaan de beurzen vandaag wereldwijd eensgezind lager. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China blijft daarmee de markten overschaduwen. Gisteren stookte president Trump het vuurtje nogmaals op door te stellen dat hij de importtarieven verder zal verhogen als dat nodig zal blijken te zijn. De Amerikaanse beurzen, die aanvankelijk de dag nog goed begonnen, keerden daarop zuidwaarts. Aan het eind van de dag sloot de Dow Jones 0,93% lager. Van de Nasdaq ging 0,39% af.

De Chinese media focussen zich in dit wapengekletter momenteel geheel op de ‘rare earth metals’ (zeldzame metalen). De dreiging deze metalen niet meer aan Amerikaanse bedrijven te leveren, wordt door hen gezien als een mooi wapen waarmee China terug kan slaan. De Chinese producenten spinnen er garen bij. Het aandeel JL Mag Rare-Earth, dat toevalligerwijs vorig week nog een bezoek kreeg van president Xi, steeg in de maand mei al met 134%. Sinds september is het aandeel al meer dan verzevenvoudigd.

Sommige Amerikaanse analisten halen hier de schouders over op. Volgens hen zal het niet zo’n vaart lopen. De meeste zeldzame metalen die de Verenigde Staten importeren zitten immers al ‘ingebakken’ in producten als computers. Dat maakt het moeilijk én prijzig voor China om de Verenigde Staten de pas af te snijden.

Wie hier overigens een goede beleggingskans inziet, moet van goeden huize komen. De Chinese beurs is vrij ontoegankelijk en de Rare Earth / Stategic Metals ETF van VanEck is tot op heden nog niet erg succesvol. Dus een gemiste kans is het zeker nog niet.

Het handelsspel verhardt zich in ieder geval met een stijgende risicoaversie ten gevolg. In Europa komen daar de verdeelde Engelse politiek en Italiaanse spaghettibegroting nog eens bovenop. Dit uit zich in dalende rentes van de veilige vluchthavens. In de Verenigde Staten is de 10 jaars rente inmiddels gedaald tot 2,22%. Nog geen halfjaar geleden was dat nog 3,26% en waren we bang dat TINA (‘there is no alternative’) niet meer bestond. De Duitse 10 jaars rente tikte bijna een historisch dieptepunt aan: -0,16%. Tja, ondanks alle beslommeringen zijn aandelen dan zo gek nog niet en lijkt TINA weer springlevend. Bovendien kan de Fed dit jaar nog een duit in dat zakje doen. De waarschijnlijkheid dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar nog gaat verlagen, staat volgens de kenners op 84%.

Aangeklaagd Johnson & Johnson op de kooplijst

Waar het mes ook op tafel komt, is bij de aanklacht van de Amerikaanse staat Oklahoma tegen farmaceut Johnson & Johnson. Deze acht Johnson & Johnson medeschuldig aan het overmatige gebruik van opiaten; de zeer sterk verslavende pijnstillers. De opiatencrisis die dit heeft veroorzaakt, heeft grote gevolgen gehad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van zorg- en afkickklinieken. De staat Oklahoma eist hiervoor 17 miljard dollar schadevergoeding. Een aantal bedrijven heeft al geschikt met Oklahoma, maar Johnson & Johnson gaat de strijd aan en ontkent alle beschuldigingen. Want de vraag of de fabrikant wel de (enige) echte schuldige is, is gerechtvaardigd. Is dit niet eerder de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA die toezicht houdt? Of zijn het niet de artsen die het middel veel te makkelijk voorschrijven? Het is voor het eerst dat een rechter hierover een uitspraak gaat doen. En dat maakt het uitzonderlijk. De gisteren gestarte rechtszaak kan straks gevolgen hebben voor bijna 2.000 soortgelijke zaken.

Voor wie denkt dat het aandeel Johnson & Johnson gisteren gelijk in de uitverkoop werd gedaan, die heeft het mis. De aanklacht komt niet zomaar uit de lucht vallen. De koers daalde gisteren met 1,28%, slechts iets meer dan de markt. Misschien dat het aandeel mede werd geholpen door een koopadvies van Goldman Sachs. De analist van dit beurshuis vindt het aandeel een van de veiligere keuzes binnen de gezondheidssector.