Auteur: Martine Hafkamp Datum: 16-12-2019

Now what?

Zoals wij vrijdag al in ons beursbericht schreven is er in een dag veel duidelijk geworden. De brexit komt er én er is een wapenstilstand bereikt in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China waardoor een nieuwe ronde importtarieven is voorkomen. Nu deze donkere wolken zijn weggetrokken kunnen beleggers zich ogenschijnlijk met een gerust hart opmaken voor het nieuwe jaar en lijkt de weg vrij voor een verdere rally. Waarschijnlijk sluiten we het jaar hoger af dan de huidige stand. In jaren waarin de beurs oploopt, verloopt december gewoonlijk ook positief. Beleggers zijn immers alweer bezig met het volgende jaar maar baseren hun opinie op dat wat er dit jaar is gebeurd. De meeste ontwikkelingen worden dan gezien door een roze bril, precies het tegenovergestelde van vorig jaar. Daar komt bij dat nogal wat beleggers deze rally geheel of gedeeltelijk hebben gemist. Om niet te ver achterop te raken moeten ze alsnog de markt in. Een fenomeen bekend als FOMO (Fear Of Missing Out). Vooral dit laatste kan de koersen naar het jaareinde nog opstuwen.

Dat optimisme hoeft niet onterecht te zijn. De kans op een recessie lijkt, ondanks alle onheilsprofeten, volgend jaar niet groot. De arbeids- en de huizenmarkt, de twee pijlers waarop de economie rust, zijn nog ijzersterk. Daar bovenop zullen centrale banken, net als de overheden, in geval van nood de financiële markten terzijde staan en de helpende hand bieden. Fiscale ondersteuning is zeker niet uitgesloten, sterker nog, vanuit de ECB wordt daar sterk op aangedrongen.

Wel zullen de beleggers volgend jaar waarschijnlijk meer rekening moeten gaan houden met een toenemende volatiliteit. De beurs zal onrustiger worden. Begin februari staan in de Verenigde Staten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen de eerste voorverkiezingen op de rol. Of die van invloed zullen zijn op de beurs hangt vooral af van de stemmingen bij de Democraten. Warren en Sanders zijn redelijk radicaal voor wat betreft de aanpak van rijken, beleggers, grote ondernemingen en de financiële markten. Dat een voorsprong van een van beide in de voorverkiezingen effect zal hebben op het beleggingssentiment lijkt daardoor logisch. Daarentegen is één van de rijkste mensen op aarde, Buffett, zelf ook voor meer belasting betalen, dus wellicht dat het effect op de markten wel meevalt. Aan de andere kant, komt er aan de kant van de Democraten een ‘beursvriend’ zoals Bloomberg of Biden uit de bus, dan hoeft de markt zich nergens druk over te maken. Een keuze tussen een van de twee ‘beursvrienden’ lijkt geen kwade keuze. Trump van zijn kant lijkt er alles aan gelegen de beurs te vriend te houden. Zolang hij goed staat in de peilingen is dat, impeachment of niet, prima voor zowel de financiële markten als z’n eigen herverkiezing.

En nu dan? Moeten beleggers dan maar wat defensiever beleggen richting en in het komende jaar? Dat is natuurlijk volledig afhankelijk van je doelstellingen en beleggingsprofiel. Bovendien, wat is defensief? Zijn dividendaandelen als Unilever en Nestlé in de ogen van veel beleggers niet al erg duur? Veelal kunnen we lezen van wel, maar bij Fintessa vinden dat wel meevallen met koerswinstverhoudingen van onder in de 20. Een goed gespreide effectenportefeuille, niet alleen over sectoren, maar ook over regio’s en valuta’s, met een afgewogen verhouding tussen groei- en waarde aandelen (zogenaamde aristocrats) blijft dan ook het devies.