Auteur: Martine Hafkamp Datum: 22-07-2019

Olie op het vuur

De situatie in het Midden-Oosten is levensgevaarlijk aan het worden. Het lijkt er steeds meer op dat er gezocht wordt naar een stok om de hond mee te slaan. De Verenigde Staten schieten een Iranese drone uit de lucht waarvan Iran zegt dat de Amerikanen wellicht een eigen exemplaar naar beneden hebben gehaald. Afgelopen dagen zijn de spanningen in de Straat van Hormuz opgelopen nadat Iran een Britse tanker enterde. Er volgde een hoop strijdbare retoriek van Engelse kant. Het Verenigd Koninkrijk dreigde met serieuze vergeldingsmaatregelen, eiste een onmiddellijke ‘vrijlating’ van de tanker Stena Impero en ontbood de Iranese zaakgelastigde in London. Inmiddels lijken de Engelsen de soep iets minder heet te willen eten dan hij werd opgediend. Wel stapt het Verenigd Koninkrijk naar de Verenigde Naties.

Saoedi-Arabië en Iran staan lijnrecht tegenover elkaar. Saoedi-Arabië heeft zich de afgelopen jaren zwaarbewapend. De Saoedi’s en de Verenigde Staten zijn bondgenoten. Iran heeft China en Rusland als bondgenoot. Het plaatst het van oorsprong religieuze conflict in een groter internationaal kader waar de Verenigde Staten weer tegenover Rusland en China komen te staan. Israël speelt als bondgenoot van de Verenigde Staten ook een niet onbelangrijke rol. Feit is dat er in oorsprong een religieus conflict was waar buitenstaanders (de Verenigde Staten) zich mee zijn gaan bemoeien. Mede daardoor loopt het steeds verder uit de hand. Wat nodig is zijn leiders die de rust kunnen bewaren en de strijdende partijen terug in hun hok kunnen dirigeren. Zijn die leiders ergens te vinden? Het lijkt er sterk op dat momenteel op alle sleutelposities de verkeerde man op de verkeerde plaats zit (Trump, Netanyahu, Bin-Salman, etc.).

Trump bijvoorbeeld volgt het volstrekt tegenovergestelde beleid van zijn voorganger Obama. Waar Obama trachtte de partijen nader tot elkaar te brengen, leidt het beleid van Trump juist tot verdere escalatie. Dat lijkt een beleid dat uiteindelijk alleen maar verliezers zal kennen. Los van de schade die een militair conflict in het Midden-Oosten heeft voor de mensen in de regio zijn er gevolgen voor de rest van de wereld. Denk eens aan een eventuele nieuwe stroom vluchtelingen (naar Europa) die weer tot oplopende spanningen in deze regio zou kunnen leiden.

De oplopende spanningen in het Midden-Oosten leiden eveneens tot een hogere olieprijs met als gevolg een hogere inflatie. Dat lijkt op de korte termijn voor de centrale bankiers welllicht een mooie bijkomstigheid aangezien de wereld zich momenteel eerder druk maakt om het tegenovergestelde, maar een fors hogere inflatie leidt tot hogere rentes. Daar heeft de met schulden overladen Westerse wereld op dit moment echt geen behoefte aan. Vooralsnog maken zowel de ECB als de Fed zich op voor een gezamenlijke verlaging van de rentes.

Vooruitblik

Donderdag aanstaande is Draghi als eerste van de twee aan de beurt om beleggers meer duidelijkheid te verschaffen over het te voeren beleid. Verder kijken wij met name uit naar de cijfers van Iberdrola, ABB, Alphabet, Amazon, Nokia, Roche en Nestlé. Tot op heden hebben de bedrijven uit de S&P 500 die de boeken hebben geopend gemiddeld een daling van de winsten laten zien van 1,9 procent op jaarbasis. De omzet daarentegen stijgt tot op heden gemiddeld met 3,8 procent op jaarbasis. Verder wordt morgen in het Verenigd Koninkrijk hoogstwaarschijnlijk Boris Johnson beëdigd als de zevenenzeventigste premier. Beleggers zien zijn beleid rond de Brexit met argusogen tegemoet. Gegeven de lage rente en het gebrek aan alternatieven blijven aandelen in onze ogen vooralsnog de beste beleggingscategorie.