Auteur: Jan Bouius Datum: 30-12-2019

Rustig het jaar uit

Beleggers vinden het wel even goed. Na een ongekend fantastisch beleggingsjaar is het nu pas op de plaats. De Europese beurzen laten een heel klein veertje, nadat Wall Street afgelopen vrijdag nauwelijks van zijn plaats kwam. De uitzonderingen zijn vandaag in Azië te vinden. In Japan neemt men wat gas terug en daalt de Nikkei met 0,76 procent. Daarmee sluit de Japanse beurs het jaar af met een plus van 18 procent. Daar kunnen Japanse beleggers tot 6 januari van genieten, want dan pas wordt daar de beurshandel na een lange nieuwjaarsvakantie weer opgestart.

In China zien we het omgekeerde en weten de blue chips uit de CSI 300 index met 1,5 procent te plussen. De aanleiding daarvoor is de invoering van een nieuwe rentevoet voor de banken per 1 januari. Die moet tot een algehele daling van de leningskosten leiden en daarmee de economie stimuleren. Daarnaast profiteert het beleggerssentiment van het nieuws dat de winst van de Chinese industriële bedrijven in november met 5,4 procent op jaarbasis is gestegen. In oktober was er nog sprake een daling van 9,9 procent. Het kan opnieuw een teken zijn dat de Chinese industrie aan de beterende hand is.

Normaler vaarwater

Komend jaar komt de winstontwikkeling van de Amerikaanse bedrijven in normaler vaarwater. Stegen de winsten van de S&P 500 bedrijven in 2018 met maar liefst 20,2 procent vanwege de belastingmaatregelen van Trump, dit jaar is dat tot ongeveer het nulpunt teruggevallen. Waarschijnlijk wordt er ternauwernood een klein plusje uitgeperst. Dat neemt niet weg dat over twee jaar gemeten de winsten harder zijn gestegen dan gemiddeld. De afgelopen tien jaar kende de S&P 500 namelijk een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van 9,1 procent. Volgens de analisten van FactSet komen de bedrijfswinsten volgend jaar na een jaar van stilstand weer flink op stoom. Zij verwachten een gemiddelde winststijging van 9,6 procent.

Daarbij zal de energiesector de grootste winststijging laten optekenen, ondanks een vlakke olieprijs. Wel gaat men uit van grote verschillen bij de deelsectoren. Bij de Oil & Gas Refining & Marketing voorziet men een winststijging van 47 procent, terwijl de Oil & Gas Drilling een winstdaling van 66 procent tegemoet kan zien. Blijkbaar houden de grote oliemaatschappijen op dat vlak nog behoorlijk de hand op de knip.

Wie weet vergaat het een aantal van hen straks een stuk beter als blijkt dat de zoektocht van Royal Dutch Shell naar olie en gas in de Rode Zee succesvol is. Vanochtend is namelijk bekend geworden dat Shell van de Egyptische overheid hiervoor toestemming heeft gekregen. Shell heeft één blok van circa 10.000 vierkante kilometer toegewezen gekregen om zelf te gaan boren en één om samen met Mubadala uit Abu Dhabi aan de slag te gaan. De initiële investering zal een paar honderd miljoen dollar zijn, maar dat bedrag kan bij succesvolle proefboringen oplopen tot enkele miljarden.