Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 16-07-2019

Saaie obligaties zo slecht nog niet

Mooie rally

Op de beurs is het tweede kwartaal afgesloten en zijn we inmiddels alweer twee weken op weg in het derde. Over de rendementen hebben beleggers dit jaar weinig reden tot klagen. Een kleine dip in de maand mei daargelaten werden de beurzen dit jaar toch wel aangenaam verrast door een forse rally. Zo staat de AEX-index dit jaar ruim 16 procent hoger. De S & P 500-index doet het nog beter met een plus van ruim 20 procent. Het feit dat de centrale bankiers met hun ruime monetaire beleid een soort onzichtbare putoptie onder de markt lijken te hebben gelegd geeft beleggers vertrouwen.

Oude top staat nog

Ondanks deze mooie rally blijken de winsten voor beleggers wel mee te vallen wanneer we verder terugkijken in de tijd. Zo is de AEX-index bijvoorbeeld nog steeds aan het worstelen om zijn top van juli vorig jaar definitief uit te nemen. De S & P 500-index staat dan wel wat hoger, maar heeft sinds de top van vorig jaar uit september ook niet zo veel winst meer gemaakt. De reden hiervoor is natuurlijk het slechte vierde kwartaal van vorig jaar. Rond de kerstdagen stond de S & P 500 immers op zeker moment maar liefst 20 procent lager.

Normaal herstel

Nu heeft het Amerikaanse onderzoeksbureau Bespoke Investment Group uitgezocht hoe de beurs in het verleden reageerde na soortgelijke dalingen. Echte berenmarkten – waarbij de daling verder ging dan 20 procent – werden daarbij niet meegenomen. Voor zover de daling echter net binnen de beruchte 20 procent bleef volgde er een herstel binnen de eerstvolgende zes maanden van gemiddeld 23 tot 28 procent. En zie daar, deze keer liep de S & P 500 op met 25 procent in de zes maanden na de bodem. Precies volgens het boekje dus.

En vervolgens?

Van meer belang was vervolgens wat er de zes maanden daarna op volgde. De rally vlakte de eerste drie maanden – de zevende tot en met de negende maand – wat af om vervolgens toch nog een mooie sprint in te zetten naar nieuwe hoogten. Gemiddeld bleek de beurs 12 maanden na de bodem 29 procent hoger te staan. Gebaseerd op deze gemiddelden hebben beleggers het komend half jaar niet veel te vrezen. Daar moeten we onmiddellijk de kanttekening bij plaatsen dat dit natuurlijk gemiddelden zijn en dat individuele situaties hiervan kunnen afwijken.

Obligaties zo slecht nog niet

Afgezet tegen het rendement gerealiseerd op de obligatiemarkt wordt het beeld opeens toch wat anders. De rente is momenteel historisch laag en obligaties worden vaak weggezet als een oninteressante beleggingscategorie. Het alternatief van de aandelenmarkt is immers veel lucratiever. Dat blijkt in de afgelopen 12 maanden echter niet op te zijn gegaan. Zo bleek over de afgelopen 12 maanden een belegging in 10-jaars Amerikaans staatspapier de S & P 500 met twee procent te overtreffen. Natuurlijk, het ruime monetaire beleid van de centrale banken deed ook de obligatiebelegger goed.

Outperformance over de laatste twintig jaar

Verrassender is echter het feit dat ook over de afgelopen twintig jaar het rendement op 10-jaars staatsleningen in de Verenigde Staten hoger was dan op aandelen. Sinds 1999 rendeerde de S & P 500 214 procent. Inclusief herbelegde dividenden. Prachtig, zeker gezien het feit dat er twee zware crises in deze periode opgesloten zaten. Een obligatiebelegger in 10-jaars staatspapier deed het in deze periode echter beter. Deze belegger kon na twintig jaar een winst van 283 procent bijschrijven! De voornaamste motor achter de koersstijgingen op de aandelenmarkt – dalende rentepercentages - blijkt wederom ook de obligaties niet onberoerd te hebben gelaten.

Aandelen superieur op de lange termijn

Bovenstaande relativeert de stelling dat een belegging in obligaties niet interessant zou zijn enigszins. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat de afgelopen twintig jaar gekenmerkt werden door twee historisch zware crises die de beurzen niet onberoerd hebben gelaten. Het vertekent het beeld dat aandelen normaal gesproken meer rendement opleveren dan obligaties. Het is maar net welk timeframe men hanteert. Maar om zonder meer te stellen dat obligaties geen interessante belegging zouden zijn gaat ook weer te ver.