Auteur: Jan-Willem Nijkamp Datum: 16-02-2021

700

Bijna

Zojuist tikte de AEX-index het niveau van 688 punten aan. Dat is alweer een winst van 10 procent in slechts anderhalve maand tijd. Belangrijker is echter dat de AEX als één van de laatste indices eindelijk op weg lijkt een nieuwe All Time High neer te gaan zetten. Want de inmiddels legendarische 701,56 punten, daterend uit september 2000, is nu nog maar een schamele 2 procent van de huidige stand verwijderd. Destijds leek het optimisme onder beleggers geen grenzen te kennen. Het optimisme sloeg echter om in zwaar chagrijn. Er volgde een zware koersval die een hele generatie beleggers van de beurs afjoeg. Als dit gebeurt hebben de diehards van toen uiteindelijk meer dan 20 jaar geduld moeten uitoefenen, alvorens dit heugelijke moment te mogen beleven.

Nog 14 over

Ruim twintig jaar later blijken er nog 14 van de toenmalige 25 fondsen overeind te zijn gebleven. ABN Amro, Aegon, Ahold, Akzo, ASML, DSM, Heineken, Elsevier (onder een andere naam weliswaar), ING, KPN, Philips, Koninklijke Olie, Unilever en Wolters Kluwer maken nog steeds deel uit van de index. De andere 11 zijn of gedegradeerd naar een lagere divisie of verdwenen. Wat dacht u van destijds vermaarde beurslievelingen als Baan, Getronics, Hagemeyer, Numico en UPC? Ook Fortis, Gucci, Vendex, VNU en TNT Post Groep staan, met uitzondering van de laatste (onder een andere naam), al langere tijd niet meer op de radar van beleggers.

Technologie nog steeds toonaangevend

Opvallend zijn ook de koersen waartegen sommige fondsen destijds verhandeld werden. Zo zullen aandeelhouders van ASML een glimlach niet kunnen onderdrukken wanneer ze de 17 euro zien waarvoor het fonds destijds gekocht kon worden. Koninklijke Olie ging voor 31 euro van de hand. Beleggers in Aegon en ING kunnen vandaag de dag echter alleen nog maar dromen van de koersen van respectievelijk 31 en 29 euro van toen. Hoewel de index twintig jaar geleden in de greep leek van de internetgekte rond de eeuwwisseling, viel het belang in technologie toen eigenlijk best mee. ASML, Baan, Getronics, Philips, UPC en met een beetje goede wil KPN. Dat is inmiddels toch indrukwekkender. Niet zozeer in het aantal fondsen, wel hun aandeel in de index. ASML, Adyen, ASMI, Just Eat Takeaway en Prosus hebben een behoorlijk gewicht gekregen in de index. Is Philips nog technologie?

Herbelegde dividenden

Wanneer de AEX-index zo’n beetje op hetzelfde niveau staat als ruim twintig jaar geleden, zou men zeggen dat beleggen de afgelopen twintig jaar weinig zin heeft gehad. Gerekend met koerswinst lijkt dat waar. De AEX is echter een prijsindex en geen herbeleggingsindex. Dividenden worden buiten beschouwing gelaten. Ervaren beleggers weten echter dat naarmate je beleggingshorizon verder weg ligt, het belang van deze uitgekeerde dividenden steeds zwaarder gaat wegen. Zeker wanneer deze dividenden worden herbelegd. De gekende natuurkundige Albert Einstein noemde het effect van rente-op-rente(of dividend-op-dividend) reeds het 8e wereldwonder. 

Bijna een verdubbeling

Want wat wil het geval? Een belegger die op de top van de index in september 2000 was ingestapt zou vandaag nog steeds op een verlies staan van 2 procent. De meeste fondsen uit de AEX keren echter regelmatig dividend uit en wanneer deze dividenden stelselmatig zouden zijn herbelegd, dan zou dezelfde belegger zijn vermogen, sinds die beruchte dag in september, bijna verdubbeld hebben. Herbelegd zou deze belegger een rendement van ruim 91 procent hebben gerealiseerd. Dat komt neer op een rendement van gemiddeld 3,22 procent per jaar. Goed, dat is nog steeds niet het rendement waar de gemiddelde belegger het voor doet, maar gerekend vanaf de historische top is dat toch een heel ander verhaal.

Aardige beloning

Om aan te kunnen geven in hoeverre beleggen in aandelen over een langere periode loont, zou men eigenlijk terug moeten gaan naar de oorsprong van de AEX. De index zag begin 1983, onder de naam EOX-index, het levenslicht. Een belegger die 38 jaar geleden alle fondsen uit de index zou hebben gekocht en de uitgekeerde dividenden braaf zou hebben herbelegd zou het niet onaardige rendement van 3577 procent hebben gerealiseerd. Dat is 9,91 procent gemiddeld per jaar. Bedenk dat in deze periode de naweeën van de zware economische crisis van begin jaren ’80, de beruchte oktobercrash van 1987, de oorlog in Irak, de internetcrash van 2000-2003, de kredietcrisis van 2008-2009 en de huidige coronacrisis plaatsvonden. Dan is een kleine 10 procent gemiddeld per jaar toch een aardige beloning voor het risico dat beleggen in aandelen nu eenmaal met zich meebrengt.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten