Auteur: Martine Hafkamp Datum: 02-12-2019

Sinterklaas kapoentje

De nieuwe handelsmaand is in Japan positief van start gegaan. De belangrijkste oorzaak daarvoor zijn de beter dan verwachte cijfers uit de Chinese industrie. Het groeitempo daar bereikte volgens onderzoeksbureaus Markit en Caixin een stand van 51,8, het hoogste niveau in drie jaar tijd. Dat komt overeen met het feit dat afgelopen weekend de Chinese overheid een groei van de industriële bedrijvigheid rapporteerde. De Chinese autoriteiten beperken hun metingen echter tot de staatsbedrijven, terwijl Markit en Caixin het zwaartepunt bij private ondernemingen leggen die zich met name richten op de export. Uit beide cijfers blijkt evenwel dat het maar de vraag is hoe erg China een handelsdeal met de Verenigde Staten nodig heeft. Waarschijnlijk zijn beide landen gebaat bij een soort van tussenoplossing, waardoor de volgende ronde van Amerikaanse importheffingen voor Chinese goederen zal worden voorkomen. Daar is Trump best bij gebaat, aangezien hij graag wil worden herkozen en z’n achterban niet op hogere prijzen voor producten zit te wachten. Dan maar een beetje Sinterklaas spelen…

Ja, want deze week vieren we in eigen land Sinterklaas en ook is het Cyber Monday, al laten consumenten al een aantal dagen het geld lustig rollen door vooral via internet soms de meest vreemde dingen te bestellen. Op Black Friday werd er in ieder geval zo’n 14 procent meer verkocht ten opzichte van vorig jaar. De omzet kwam met 4,7 miljard dollar uit op het een na hoogste niveau ooit. Het record staat met 7,9 miljard dollar nu nog op Cyber Monday van vorig jaar. We zullen zien of dat vandaag zal sneuvelen. Of het de richting van de beurzen zal bepalen, zal de tijd leren, maar met nog een handelsmaand te gaan kunnen we al wel gevoeglijk stellen dat niet alleen de Sint maar ook dit beursjaar beleggers goedgezind is. Waarschijnlijk sluiten we het jaar hoger af dan de huidige stand. In jaren waarin de beurs is opgelopen verloopt december gewoonlijk ook positief. Beleggers zijn immers alweer bezig met het volgende jaar en hebben de neiging daarbij hun mening te baseren op hetgeen dit jaar is gebeurd. De meeste ontwikkelingen worden dit jaar daardoor gezien door een roze bril.

Het is precies het tegenovergestelde van de situatie eind vorig jaar. Daar komt bij dat nogal wat beleggers deze rally geheel of gedeeltelijk hebben gemist. Om niet te ver achterop te raken moeten ze alsnog de markt in. Het is een fenomeen dat bekend staat als FOMO (Fear Of Missing Out). Vooral dit laatste kan de koersen naar het jaareinde nog verder opstuwen. De rente zal tot het einde van het jaar laag blijven, de economie toont tekenen van herstel, er komen geen bedrijfsresultaten meer en hooguit de Britse of Duitse verkiezingen of de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China kunnen nog roet in het eten gooien.

Vooral die in Duitsland worden door beleggers nog wel eens over het hoofd gezien, maar daar is de nieuwe leider van de SPD gekozen. Het is niet de bijna gedoodverfde kandidaat Norbert Walter-Borjans in z’n eentje geworden, maar hij gaat een duo vormen met Saskia Esken. Beiden staan er bekend om kritisch te staan tegenover de regering Merkel, dus het behoort tot de mogelijkheden dat deze binnen afzienbare tijd zal vallen. Aangezien Merkel niet meer zal meedoen aan nieuwe verkiezingen, kan dit voor onzekerheid in Europa zorgen met gevolgen voor de rente en de euro. In dit licht bezien zijn de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op 12 december minder ‘nerve-wracking’.

Ben toch zeker Sinterklaas niet

De landen die zich verenigd hebben in de OPEC zint de huidige hoogte van de olieprijs niet. Zij hebben weinig zin om, in hun ogen, Sinterklaas te blijven spelen. Daarom zouden zij overwegen de olieproductie verder te beperken en wel met ongeveer 400.000 vaten per dag. Er ligt vanaf afgelopen januari al een akkoord om dagelijks 1,2 miljoen minder vaten te produceren, maar dat loopt volgend jaar maart af. Nu heeft een aantal landen waaronder Rusland zich ook geconformeerd aan deze afspraak, maar dat land zou er weinig voor voelen de oliekraan nog verder dicht te draaien. Feit blijft wel dat het effect van de huidige productieverlaging wel uitgewerkt lijkt. Nadat de olieprijs in de eerste helft van het jaar opliep, kwam daarna de klad erin. Of een nieuwe productiebeperking het gewenste effect zal sorteren is de vraag, zeker als niet alle olieproducerende landen zich achter een dergelijk initiatief zullen scharen.