Auteur: Jan Bouius Datum: 31-03-2021

SPAC HAL?

Terwijl sommige bedrijven al staan te popelen om hun eerstekwartaalcijfers op te mogen maken, publiceerde HAL Trust gisteravond nog zijn definitieve jaarcijfers 2020. De oer-Hollandse investeringsmaatschappij zag zijn nettowinst dalen van 666 miljoen euro in 2019 naar 629 miljoen euro vorig jaar. Per aandeel is dat een daling van 7,90 euro naar 7,46 euro.

Zoals al in januari bekend gemaakt daalt het dividend dat HAL voor de helft in aandelen en voor de helft in cash uitkeert, van 5,80 euro naar 4,70 euro. Die daling lijkt nogal fors, maar het dividendbeleid is niet gebaseerd op de winst, maar op 4 procent van de naar volume gewogen gemiddelde decemberkoers van het afgelopen boekjaar.
De nettovermogenswaarde van HAL, dat is de marktwaarde van de belangen van HAL in beursgenoteerde bedrijven, de boekwaarde van de niet-beursgenoteerde bedrijven en de liquiditeiten, bedroeg eind vorig jaar 12,79 miljard euro, ofwel 149,93 euro per aandeel. Dat was een daling van 658 miljoen euro, voornamelijk veroorzaakt door de lagere beurswaarde van GrandVision (375 miljoen euro) en Vopak (250 miljoen euro).

Die waardedaling is overigens in de afgelopen maanden alweer zo goed als goedgemaakt. Onder andere door de waardestijging van Boskalis, waarin HAL een belang van intussen 45,21 procent heeft, is de vermogenswaarde dit jaar tot en met 26 maart 2021 al met 520 miljoen euro aangetrokken. Dat is 6,10 euro per aandeel.

Voor wat betreft de verkoop van GrandVision, waarin HAL een belang van 76,72 procent heeft, was er geen nieuws onder de zon. HAL verwacht nog steeds dat de verkoop aan EssilorLuxottica voor 31 juli wordt afgerond. Wat dan te doen met de 5,4 miljard euro die dat oplevert? Daarover wordt met geen woord gerept. Maar als de verkoop van GrandVision straks doorgaat, dan kent het een enorm luxeprobleem, want contanten aanhouden bij de bank kost alleen maar geld.

Mogelijk wordt dat ‘probleem’ nog groter. HAL heeft namelijk tevens een belang van 49 procent in CoolBlue en daarvoor wordt momenteel een beursgang voorbereid. Dat belang staat voor 250 miljoen euro op de balans, maar het zou zo maar eens het tienvoudige waard kunnen blijken te zijn. Hoeveel HAL daarmee wil cashen is niet bekend, maar het zal hoe dan ook de nettovermogenswaarde een enorme impuls geven.

Op 26 maart kwam die waarde uit op 156 euro per aandeel terwijl de beurskoers afsloot op 142 euro, een discount van 9 procent. Echter bij twee successen achter elkaar, een geslaagde verkoop van GrandVision en een geslaagde beursgang van Coolblue, zou de koers een flinke impuls kunnen krijgen. En wat betreft al die liquiditeiten die het dan op de rekening krijgt? Met de gekte van vandaag zouden ze zo maar eens de naam HAL Trust kunnen omdopen in SPAC HAL… SPAC’s bulken immers ook van de cash en beleggers zijn er dol op. Dan is sowieso de discount snel weggewerkt…

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten